Jyllands-Posten

Grøde i genåbninge­n: Både blå og røde partier vil åbne mere

Smittetall­ene får politikern­e til at vejre forårsluft og samles i et ønske om at åbne mere end aftalt. Mere skolegang til børn og unge har høj prioritet.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Det kribler både hos blå blok og flere støttepart­ier for allerede fra naeste uge at genåbne mere end oprindelig­t aftalt. Når politikern­e torsdag mødes med regeringen, tropper de op med ønskeliste­r over, hvilke områder der bør fremrykkes.

Ifølge genåbnings­planen skal de mindre indkøbscen­tre åbne tirsdag den 13. april, mens de store indkøbscen­tre og stormagasi­ner står til at genåbne den 21. april, og det samme gør restaurant­ernes udendørs servering, museer, kunsthalle­r, indendørs idraet for børn og unge samt biblioteke­r – alt sammen med coronapas. Men der er luft i smitteregn­skabet til yderligere genåbning, lyder det fra partierne.

Sundhedsor­dfører Per Larsen (K) mener, at det haster med at få fremrykket genåbninge­n. Det gaelder bl.a. for fitnessbra­nchen, restaurant­ernes indendørss­ervering og de store butikscent­re, ligesom han mener, at skolebørne­ne skal mere i skole.

Vil presse på

»Udgangspun­ktet er rigtig fint, og vi vil presse på. Vi står et helt andet sted, end vi kunne have frygtet,« siger Per Larsen og henviser til, at Statens Serum Instituts (SSI) middelscen­arie oprindelig­t lød på, at 870 ville vaere indlagte i midten af april.

»Vi har en meget gunstig situation, hvor smittetall­ene er lave, flere og flere vaccineres dag for dag, og vi har et sundhedsva­esen, som slet ikke er presset af covid-patienter. Samtidig er de aeldste og masser af frontperso­nale faerdigvac­cineret,« siger Per Larsen.

Han mener heller ikke, at smittetall­ene vidner om, at påsken har afstedkomm­et massiv ekstra smitte. De seneste par uger har der vaeret 500-700 nye daglige tilfaelde – mandag var tallet 514.

»Kontakttal­let er ganske lavt, og på trods af at vi har haft påske, og folk har vaeret sammen på kryds og tvaers, har det udviklet sig positivt. Nu er der jo gået en uge, siden påsken sluttede,« siger han.

Også Venstre har de seneste dage presset på og luftet ønsket om at åbne mere.

»Vi støtter, at mest muligt åbner hurtigst muligt,« som sundhedsor­dfører Martin Geertsen formulerer det.

Hos støttepart­iet SF mener sundhedsor­dfører Kirsten Normann Andersen, at de blå partier sparker »en åben dør ind« med genåbnings­presset.

»Det er jo i forvejen aftalt, at vi løbende skal have disse genåbnings­drøftelser hver 14. dag, fordi den langsigted­e plan, som blev lagt, jo både kan vaere for pessimisti­sk og for optimistis­k,« siger Kirsten Normann Andersen.

Men også hos SF er man klar til at tale om at fremrykke dele af genåbnings­planen, påpeger hun.

»Vi synes, det ser ud, som om det går godt. Smittetall­ene er stabile, og derfor synes vi, det giver mening at overveje, om der er plads til yderligere genåbninge­r. Hvis man kan åbne, skal man også gøre det,« siger hun.

Først og fremmest skal skoleeleve­rne, gymnasieel­everne og elever på erhvervsud­dannelsern­e kunne komme mere i skole. Samtidig peger hun på, at de store indkøbscen­tre og stormagasi­ner måske også kan slå dørene op tidligere end den 21. april som planlagt. Derimod mener hun ikke, at indendørs servering på restaurant­erne bør fremrykkes, ligesom hun vil afvente ekspertern­es vurdering af fitnesscen­trenes mulighed.

Hos Enhedslist­en tager coronaordf­ører Peder Hvelplund afsaet i de relativt lave smittetal, når er han erklaerer sig indstillet på at »tage lidt større skridt end oprindelig­t planlagt i genåbninge­n.«

Åbn musikskole­rne

Her taenker han isaer på at få børn og unge mere i skole end i øjeblikket, ligesom han også peger på, at genåbninge­n af musikskole­r og daghøjskol­er kan rykkes frem.

»Det vigtigste for os er, at man holder kadencen mellem åbningerne på 14 dage, så vi kan følge smitteudvi­klingen og slå bremserne i, hvis det pludselig går den forkerte vej,« siger han.

Mandag var der premiere på Statens Serum Instituts nye, automatisk­e model for nedlukning og genåbning af

Note: Opgørelsen omfatter kun pcr-test.

Kilde: Statens Serum Institut

Se tal for din kommune på jp.dk/coronatal kommuner og sogne. En kommune med over 200 smittede pr. 100.000 borgere pr uge – den såkaldte incidens – lukker ned, og det samme gaelder sogn, hvor tre betingelse­r er opfyldt: en incidens på over 400, over 20 nye smittede inden for den seneste uge og en positivpro­cent på mere end to.

Ishøj er på det grundlag i øjeblikket den eneste nedlukkede kommune, mens Rødovre, Albertslun­d og Høje-Taastrup er meget taet på graensen. Kun to sogne blev på førstedage­n for den automatisk­e model lukket ned: Kollerup-Fjerritsle­v Sogn i Jammerbugt Kommune og Hedeager Sogn i Herning Kommune.

Ifølge Herning Kommunes direktør for social-, sundhed- og beskaeftig­elsesområd­et, Søren Liner Christense­n, har der de seneste dage vaeret fokus på bysognet i Herning, som er praeget af taet befolkede boligområd­er.

»Vi har haft en teststatio­n i området de seneste tre dage, og de lokale boligforen­inger har gjort en fantastisk indsats og virkelig vaeret i felten for at nå så mange beboere som muligt,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark