Jyllands-Posten

Landets boligforen­inger ønsker at laere af formodet svindelsag i Aarhus

BL, boligforen­ingernes organisati­on, har hyret revisionsf­irmaet Deloitte til at uddrage laering af sagen i aarhusians­ke Østjysk Bolig, hvor der kan vaere foregået bedrageri for 15-20 mio. kr.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN THOMAS VIBJERG jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Hvad kan landets boligforen­inger laere af den omfattende mulige svindelsag fra Aarhus? Hvad skal der til for at forhindre gentagelse­r?

Disse spørgsmål har boligforen­ingernes interesseo­rganisatio­n, BL – Danmarks

Almene Boliger, selv.

»Det er klart, at man kan ikke sikre sig imod uhaederlig­hed, men man kan gøre alt for at sikre, at det opdages hurtigt, så det kan stoppes,« siger Bent Madsen, direktør for BL.

Derfor har interesseo­rganisatio­nen hyret revisions- og konsulenth­uset Deloitte til at komme med svar på de ovennaevnt­e spørgsmål.

Ifølge Bent Madsen fik BL Deloitte til at holde sig klar til at kunne gå i gang med arbejdet straks efter, at advokatund­ersøgelsen af Østjysk Bolig-sagen i Aarhus lå klar. Denne afdaekning lå faerdig i tirsdags. stillet sig

Bedrageri og mandatsvig

I den anonymiser­ede sammenfatn­ing af advokatund­ersøgelsen, som Aarhus

Kommune havde bestilt hos advokatfir­maet Kromann Reumert, fremgik det bl.a., at der er fundet forhold, der tyder på, at flere medarbejde­re i Østjysk Bolig kan have gjort sig skyldige i bedrageri og mandatsvig for mindst 1520 mio. kr.

Undersøgel­sen blev bestilt af Aarhus Kommune, der fører tilsyn med byens boligforen­inger, efter at den tidligere direktør for Østjysk Bolig Allan Søstrøm i oktober blev politianme­ldt og fyret. Det skete på baggrund af en revisionsr­apport, der slog fast, at han kan have foretaget private indkøb for mere end 370.000 kr. på beboernes regning.

Som afdaekket i JyllandsPo­sten søndag er en af advokatern­es mistanker også, at der er foregået returkommi­ssion mellem boligforen­ingen og en leverandør. Myndighede­rne har valgt at anonymiser­e, hvem den pågaeldend­e leverandør er, da sagen er overdraget til politiet – desuden er flere personer meldt til politiet. Men centralt placerede personer i sagen fortaeller til Jyllands-Posten, at der er tale om selskabet Dan Jord A/S, som er et dattersels­kab i Aarsleff-koncernen – landets største entreprenø­rselskab.

Leverandør­en har ifølge Kromann Reumert foretaget indbetalin­ger til boligselsk­abet på 7,4 mio. kr., der »savner en forretning­smaessig begrundels­e«, og »der er indikation­er på, at leverandør­en muligvis kan vaere blevet tildelt kontrakter i strid med udbudsregl­erne«.

Herudover er der ifølge Kromann Reumert »indikation­er på«, at der har vaeret udvekslet vennetjene­ster i form af bl.a. anlaeggels­en af en privat ridebane.

Hurtigst muligt

Deilottes Aarhus-afdeling har bistået Kromann Reumert i advokatund­ersøgelsen, og det, håber Bent Madsen, kan vaere en fordel, når revisionsf­irmaet skal uddrage laering til landets boligforen­inger.

Han forventer, at Deloitte opstiller en raekke laerepunkt­er, men han kan ikke saette dato på, hvornår det sker.

»Vi vil gerne have nogle anbefaling­er så hurtigt som muligt,« fastslår direktøren for BL, der taeller godt 500 boligorgan­isationer i Danmark med tilsammen 1 mio. beboere.

Sagen vaekker også bekymring på Christians­borg. Venstres boligordfø­rer, Heidi Bank, vil have boligminis­ter Kaare Dybvad i et lukket samråd for at blive klogere på, hvordan han ser problemsti­llingen, og hvad han har taenkt sig at gøre.

Dan Jord A/S’ direktør, Hans Christense­n, har oplyst, at virksomhed­en er blevet sigtet i forbindels­e med en raekke uregelmaes­sigheder i forhold til en samarbejds­partner, men har ingen kommentare­r til, om denne partner er Østjysk Bolig.

Aarsleff-koncernen ønsker heller ikke at kommentere sammenhaen­gen.

Ifølge Allan Søstrøms advokat, Bettina Antitsch fra Bettina Antitsch Advokatfir­ma, naegter han sig skyldig i alle de beskyldnin­ger, der er rettet mod ham.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark