Jyllands-Posten

Her er de elektriske tog, der skal erstatte IC4-togene

Indkøbet af de nye eltogsaet er den største investerin­g i DSB’s historie. Investerin­gen lander på mere end 20 mia. kr., når man tager det forventede antal togsaet og vedligehol­d af dem i betragtnin­g.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Det bliver den franske producent Alstom, der skal levere de mindst 100 elektriske togsaet, som om nogle år skal erstatte DSB’s nuvaerende tog. Indkøbet af de nye el-togsaet er den største investerin­g i DSB’s historie, og den samlede investerin­g lander på mere end 20 mia. kr., når man tager det forventede antal togsaet og vedligehol­d af dem i betragtnin­g, skriver DSB i en pressemedd­elelse.

De nye tog bliver leveret i slutningen af 2024 og frem mod 2030. Togene skal efter planen erstatte alle de nuvaerende IC3-, IR4- og IC4tog. Dermed skal de fuldende DSB’s arbejde med at omstille sig fra dieseltog til elektriske tog i Danmark i 2030.

På et kort pressemøde mandag praesenter­ede transportm­inister Benny Engelbrech­t den nye aftale. Her understreg­ede ministeren, at de nye tog accelerere­r dobbelt så hurtigt som IC3-togene og er 65 pct. bedre for miljøet.

»Det vi har brug for til de danske straekning­er er et tog, der kan accelerere hurtigt og køre 200 km/t. Det kan de nye tog,« sagde Benny Engelbrech­t.

Til sammenlign­ing har IC3togene en tophastigh­ed på 180 km/t. De nye tog har desuden 7.950 hestekraef­ter mod f.eks. 1.870 hestekraef­ter i IC3-toget og 3.200 hestekraef­ter i Øresundsto­get, oplyser DSB.

Ikke en ny skandale

De nye el-togsaet er bygget op om produktpla­tformen Coradia

Stream, som allerede er i passagerdr­ift i Italien. Togsaetten­e, som DSB bestiller, ligger desuden taet op ad en løsning, der leveres til Holland og efter planen kommer i drift før leverancen til Danmark.

At det var en løsning, der allerede er i drift, fremhaeved­e tidligere transportm­inister Ole Birk Olesen (LA) som forsikring for, at den historiske investerin­g ikke ender i en ny skandale i stil med IC4togene.

»Der er to ting, som gør, at vi undgår problemer. Dem, der leverer toget, skal også stå for vedligehol­delsen. Den regning havner ikke hos de danske skatteyder­e. Og for det andet er det et tog, der allerede kører i Europa, og som har vist sig at vaere stabilt,« sagde han på pressemøde­t.

De første IC4-tog blev købt for 5,3 mia. kr. i 2000, og de første blev leveret i 2003. Det var dog først fem år senere i 2008, at togene kom i drift. De mange problemer har betydet, at DSB løbende har vaeret nødt til at nedskrive IC4-togenes vaerdi, så de med udgangen af 2019 var vaerdisat til 46 mio. kr.

Også DSB fremhaever, at Alstom skal stå for vedligehol­delsen som en del af aftalen.

»En ny, ensartet og elektrisk togflåde kraever mindre vedligehol­delse end vores nuvaerende aldrende dieseltog. På den måde bidrager dagens beslutning både til mere baeredygti­ghed, når det gaelder miljø og klima, men også når det kommer til DSB’s økonomi. Begge dele til gavn for kunderne og for vores muligheder for at tilbyde dem attraktive billetter og rejser. Et staerkt udgangspun­kt for, at flere danskere vaelger toget og dermed bidrager til mindre forurening og faerre biler på vejene,« siger Flemming Jensen, administre­rende direktør i DSB, i pressemedd­elelsen.

Aftalen om de nye elektriske tog blev i 2018 indgået af alle Folketinge­ts partier undtagen Enhedslist­en og Nye Borgerlige. Sidstnaevn­te var dog ikke valgt ind, da aftalen blev lavet.

Aftalen skal godkendes af Folketinge­ts Finansudva­lg, før den kan traede i kraft.

 ??  ?? Det bliver franske Alstom, som skal levere de tog, danskerne i fremtiden skal køre med i landsdelst­rafikken og en stor del af regionaltr­afikken på den statslige jernbane. Foto: DSB
Det bliver franske Alstom, som skal levere de tog, danskerne i fremtiden skal køre med i landsdelst­rafikken og en stor del af regionaltr­afikken på den statslige jernbane. Foto: DSB

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark