Jyllands-Posten

Iran lover haevn: Få fem svar om angrebet på et iransk atomanlaeg

Weekendens angreb mod et underjordi­sk atomanlaeg i Iran er et led i et geopolitis­k magtspil, hvor nogle aktører håber på at redde atomaftale med praestesty­ret. Og andre forsøger at sabotere den.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

En dag efter at Irans styre på live national tv stolt viste sine fremskridt frem for at effektivis­ere landets uranberige­lsesprogra­m, blev dets underjordi­ske atomanlaeg i byen Natanz, 250 km syd for hovedstade­n Teheran, søndag ramt af sabotage.

Angrebet udløste strømnedbr­ud og satte de nye, avancerede centrifuge­r i stå. Irans udenrigsmi­nister Javad Zarif har peget på Israel som den ansvarlige og lovet haevn mod »zionistern­e«. Men hvad betyder det i et større billede, hvor verdens stormagter forsøger at genoplive den internatio­nale atomaftale med Iran? Her er svarene på fem centrale spørgsmål. gik Irans religiøse overhoved, ayatollah Ali Khamenei, modvilligt med til at bakke op om den internatio­nale atomaftale, Joint Comprehens­ive Plan of Action (JCPOA).

Da Trump tre år senere trak USA ud af aftalen igen og genindført­e hårde økonomiske sanktioner, følte Khamenei og Irans hardlinere sig bekraeftet i, at de ikke kan stole på »den store satan«, som styret kalder USA.

Iran har siden genstartet sit atomprogra­m, og mange i USA, Europa og Israel stoler ikke på dets forsikring­er om, at hensigten ikke er at fremstille våben. israelske skibe. I november blev Irans topatomfor­sker, Mohsen Fakhrizade­h, myrdet i sin bil. Israels luftvåben har bombet flere baser – bl.a. i Syrien, hvor Iran menes at rådgive den Israel-fjendtlige, islamiske, militante gruppe Hizbollah.

Israel har en stående politik om hverken at be- eller afkraefte, om det har en rolle i sådanne angreb, men det er ingen hemmelighe­d, at Israel ser Irans atomprogra­m som en eksistenti­el trussel. Den israelske regering har laenge gjort det klart, at den vil gøre, hvad den finder nødvendigt for at forhindre, at praestesty­ret får atomvåben. Den ser ikke nogen pointe i at genoplive atomaftale­n, som den opfatter som ineffektiv. eller hvor store skaderne er på det staerkt sikrede anlaeg.

Der tales nogle steder om et cyberangre­b og andre steder om en eksplosion. Avisen New York Times citerer f.eks. unavngivne amerikansk­e og israelske regeringsk­ilder for, at en eksplosion har ødelagt strømtilfø­rslen til centrifuge­rne fuldstaend­igt og ventes at forsinke atomprogra­mmet med mindst ni måneder. Kilderne siger også, at Israels efterretni­ngstjenest­e, Mossad, stod bag operatione­n.

I et andet tegn på, at angrebet har forårsaget store strukturel­le skader, faldt talsmanden for Irans atomenergi­organisati­on (AEOI) ned i et seks meter dybt hul og slog hovedet og braekkede anklen, da han efterfølge­nde skulle inspicere stedet. Det fortalte han selv til iransk tv fra sin hospitalss­eng.

Angrebet er pinligt for iranerne. Det er nemlig anden gang siden juli sidste år, at anlaegget bliver udsat for sabotage, og nu har israelerne tilsynelad­ende igen vaeret i stand til at infiltrere organisati­onen. Ali Akbar Salehi, leder af AEOI har beskrevet det som »atomterror­isme«.

Hvis Iran gør alvor af sin trussel om at haevne angrebet, kan det kaentre forhandlin­gerne. SANAM VAKIL, VICEDIREKT­ØR FOR MELLEMØSTP­ROGRAMMET I DEN BRITISKE TAENKETANK, CHATHAM HOUSE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark