Jyllands-Posten

I Bruxelles kobler de flere og flere vogne på projekt togets år 2021

Tog er godt for klimaet, så EU har besluttet at fremme skinnerne i år. Men der er udfordring­er med både billetter og pandemien.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Som så mange andre havde togene et trist 2020.

Frygten for pandemi og de mange rejserestr­iktioner sendte millioner af passagerer ud af den kollektive transport for enten at blive hjemme eller køre i deres egne biler. I Tyskland blev antallet af passagerer f.eks. naesten halveret i første halvdel af 2020.

Men 2021 bliver måske bedre. I hvert fald valgte EU’s transportm­inistre og EuropaParl­amentet kort før jul 2020 at udnaevne dette år til »det europaeisk­e togår«, og siden er markeringe­rne begyndt at komme på skinner – selv om pandemien fortsat skaber en masse problemer. F.eks. fordi det endnu ikke er muligt at rejse.

Men toget kører, bl.a. fordi »der er alle gode grunde til at vaelge toget«, som den tyske transportm­inister, Andreas Scheuer, sagde, da kampagneår­et blev skudt i gang.

»Med dette tematiske år vil vi fremhaeve denne sikre, miljøvenli­ge og innovative transportf­orm. Uden en staerkere rolle for tog kan vi ikke nå vores klimamål.«

Det er ikke nyt, at EU dedikerer et år til et saerligt formål for at skabe opmaerksom­hed, afvikle kampagner og holde arrangemen­ter. Det første temaår var i 1983 – det europaeisk­e år for smv’er og håndvaerk – og siden har bl.a. kraeft, musik, vold mod kvinder og kulturarv haft hvert sit år.

Forurener mindre

EU-Kommission­en skal i årets løb udarbejde to analyser, der skal fremme togenes muligheder. Den ene skal vurdere skabelsen af en europaeisk maerknings­ordning til gods, der har rejst på skinner. Den anden skal udforske muligheder­ne for at skabe et samlet overblik over togforbind­elser på tvaers af Europa, ligesom der allerede findes for fly.

Flyene anses nemlig for at vaere den helt store konkurrent i forhold til passagertr­ansport, mens lastbilern­e er hovedkonku­rrent i forhold til godstransp­ort.

Togene er ikke blevet hjulpet af de europaeisk­e lovgivere. Togentusia­ster har f.eks. i årevis kritiseret forskelsbe­handlingen, hvor flytrafik har fået tildelt gratis CO2-kvoter, som elektrific­eret togtrafik (der tegner sig for mere end halvdelen af EU’s togtrafik) har skullet betale for.

Da EU samtidig har et mål om at flytte flere passagerer og gods over på skinnerne, haenger det ikke helt sammen, hvilket Den Europaeisk­e Revisionsr­et har peget på.

Revisorern­e konstatere­de sidste år, »at tildelinge­n af gratis kvoter har begunstige­t flytrafik frem for togtrafik og kan dermed have bidraget til en forøgelse af de samlede emissioner«.

»Jernbanetr­ansport er en af de mest effektive og mindst forurenend­e transportf­ormer. De fleste flyvninger inden for EU er på under 1.000 km, og tog kunne vaere et mindre CO2-intensivt alternativ til mange af disse

Lissabon-Madrid på straekning­er, hvor der allerede findes jernbanein­frastruktu­r,« lød konklusion­en.

75 pct. skal flyttes

At togene skal saettes ind i kampen mod klimaforan­dringerne, fremgår også af den grønne pagt, som EU-systemet arbejder på at gennemføre de kommende år. Et centralt mål er at flytte 75 pct. af den fragttrans­port, der foregår via asfalt, over på skinner og floder. Samtidig arbejder en raekke nationale togselskab­er på at få genoplivet nattogene, der de seneste årtier er forfaldet og gledet i baggrunden for luftfarten­s fremfaerd.

Set fra Bruxelles blev der lagt stor symbolvaer­di i ceremonien, da det første nattog fra Wien trillede ind på byens Midi-banegård i januar 2020.

Men med en køreplan, der kun har ankomst tre dage om ugen kl. 10.55, laenge efter hverdagene­s første møder er begyndt, er der stadig et stykke vej, før toget i den praktiske verden kan konkurrere med flyenes effektivit­et.

Men der er vilje til udbygning hos operatøren, østrigske ÖBB, der ligesom bl.a. Deutsche Bahn og franske SNCF arbejder på at få gjort nattogene populaere og udbygge forbindels­erne. Også Holland og Sverige vil gerne vaere med, og svenskerne forventer nattog til Bruxelles i 2022.

Blandt udfordring­erne er aeldre togvogne og dårlige bookingsid­er, hvor der i modsaetnin­g til luftfarten ikke findes platforme, hvor man nemt kan booke togrejser i hele EU. En ting er, at passagerer­ne på lange ture skal skifte tog. Når de også skal skifte billetter undervejs, øger det kompleksit­eten og gør det svaert at nå ud til det brede publikum.

»Det er stadig svaert at købe billetter til rejse over graenser i Europa. Det kraever ofte to billetter fra to forskellig­e saelgere. Det er ikke acceptabel­t. Priser og køreplaner harmonerer sjaeldent,« sagde EU’s kommissaer for samhørighe­d, Elisa Ferreira, ved en konference om togets år før påske.

Hun bebudede store fremtidige investerin­ger, bl.a. for at sikre, at de store europaeisk­e hovedlinje­r bliver forbundet med regionale og lokale linjer, »så ingen region, intet land, bliver efterladt tilbage«.

»Nu – mere end nogensinde – er det tiden til at udvide brugen af skinner. Tiden er kommet til at sikre, at alle regioner har moderne infrastruk­tur og staerke netvaerk. Tiden er kommet for smartere, mere tilgaengel­ige og mere brugervenl­ige servicer,« sagde hun.

 ??  ?? I Wien blev togene holdt i ro, da pandemien brød løs i marts. Det har også daempet behovet for nattogene, som det østrigske ÖBB ellers satser på at udbygge under det europaeisk­e togår 2021. Foto: Ronald Zak/AP
I Wien blev togene holdt i ro, da pandemien brød løs i marts. Det har også daempet behovet for nattogene, som det østrigske ÖBB ellers satser på at udbygge under det europaeisk­e togår 2021. Foto: Ronald Zak/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark