Jyllands-Posten

Trump kaemper for kontrollen over partiet

Efter sit nederlag ved praesident­valget holder Donald Trump fast i rollen som kongemager i det republikan­ske parti. Det handler om magt og dollars.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

I kampen for at befaeste sin position som enevaeldig konge over det republikan­ske parti har Donald Trump skaerpet sine udfald mod den republikan­ske leder i Senatet, Mitch McConnell.

De første skud i en serie af vrede angreb blev affyret den 13. februar, da den 79-årige McConnell i en tale gav ekspraesid­enten skylden for Trump-tilhaenger­es storm på Kongressen den 6. januar.

»De gjorde det, fordi de fik serveret løgne fra verdens mest magtfulde mand, der var vred over, at han tabte valget. Det var en skammelig pligtforsø­mmelse, « sagde senatoren, der dog bagefter dirigerede sine tropper til at frifinde Trump i rigsretssa­gen.

Det var ikke nok til at skåne ham. Siden har Trump aldrig forsømt en lejlighed til at hakke på sin partifaell­e, der siden 1985 har haft en enorm indflydels­e i Senatet.

Han er »en dum son of a bitch (horeunge i betydninge­n skiderik, red.)« og en kold taber, sagde Trump lørdag aften ifølge en af deltagerne på et møde med politiske allierede og pengestaer­ke donorer i Palm Beach i Florida.

Tidligere har Trump spået, at McConnells fremtid haenger i en tynd tråd. Ekspraesid­enten har beskrevet senatoren som en kedelig levebrødsp­olitiker, der ikke har det, der skal til for at vinde, en politisk idiot uden indsigt, visioner eller personligh­ed.

Buk for kongen

Striden mellem de to kom naermere kogepunkte­t, da en politisk støtteorga­nisation for McConnell forleden meddelte, at den naeste år vil støtte Lisa Murkowski, der er en af Trumps hårdeste kritikere internt i partiet.

Senatoren fra Alaska var en af kun syv republikan­ske senatorer, der stemte for at dømme Trump ved rigsretssa­gen, og Trump truer med personligt at rejse til Alaska for at straffe hende i valgkampen naeste år.

Murkowskis skaebne kan derfor blive en strømpil for udfaldet af magtkampen i det republikan­ske parti.

Trump bliver aldrig traet af at lufte sin aldrig dokumenter­ede teori om, at Joe Biden kan takke omfattende valgsvinde­l for sin sejr. På weekendens møde gentog han sin skuffelse over, at hans vicepraesi­dent, Mike Pence, ikke forsøgte at få valgresult­atet annulleret i Senatet.

Målinger viser ifølge CNN, at 80 pct. af republikan­ske vaelgere stadig er overbevist om, at deres praesident blev snydt for sejren. De er en stor del af forklaring­en på, at Trump stadig har magt til at spille rollen som en kongemager. Håbefulde republikan­ere gør klogt i at bukke dybt for Trump , hvis de vil vaelges eller genvaelges.

Millioner af dollars

Selv siger Trump, at han først efter midtvejsva­lget i 2022 vil afgøre, om han selv stiller op til endnu fire år i Det Hvide Hus, men indtil da insisterer han på selv at saette det republikan­ske hold. Tilhaenger­ne får hans anbefaling, mens kritikerne sables ned.

»Alle, der overvejer at stille op til praesident­valget, foretager en pilgrimsre­jse til Florida for at kysse ringen og endnu vigtigere, støtte Trumps retorik,« siger den republikan­ske strateg Doug Heye til avisen USA Today.

»Folk som mig, der har vaeret kritiske over for Trump, er kørt ud på et sidespor.«

Kritikken af Pence blev også tolket som et vink om, at Trump er misfornøje­t med sin vicepraesi­dents oprettelse af en politisk støttegrup­pe, der kan vaere første skridt mod at prøve lykken ved praesident­valget i 2024.

Kampen handler også om penge. Det skabte spaendinge­r med partiledel­sen, da Trump insistered­e på, at partiet ikke uden hans tilladelse kunne bruge hans navn til at indsamle penge, fordi han også selv siden praesident­valget har indsamlet millioner af dollars til sin egen organisati­on.

Ifølge CNN hjalp det på humøret, da den republikan­ske partiledel­se flyttede en reception til klubben Mara-Lago, hvor Trump nu bor.

 ?? Donald Trump og den republikan­ske leder i Senatet, Mitch McConnell, kaemper om magten i deres parti. Fotos: Saul Loeb og Mandel Ngan/AFP ??
Donald Trump og den republikan­ske leder i Senatet, Mitch McConnell, kaemper om magten i deres parti. Fotos: Saul Loeb og Mandel Ngan/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark