Jyllands-Posten

Praesident­valget i Peru har afsløret en splittet nation

28 pct. af peruvianer­ne vil ikke vaelge nogen af kandidater­ne, viser en undersøgel­se.

- SOPHIE LUND MØLLER sophie.l.moeller@jp.dk

Det er blevet kaldt et historisk lavpunkt i Perus demokrati. På trods af et bredt udvalg af 18 praesident­kandidater tegner de første resultater fra valget i Peru søndag den 11. april et fragmenter­et og politisk splittet billede af nationen.

Allerede forud for valget tydede det på, at det mest populaere kryds ville vaere en blank stemme. En optaelling fra Institut for Peruviansk­e Studier i Lima viste, at omkring 28 pct. af peruvianer­ne ikke vil vaelge nogen af kandidater­ne.

De første optaelling­er efter søndagens valg viser også, at kandidater­ne har svaert ved at samle et overbevise­nde flertal.

Pedro Castillo fra det venstreori­enterede parti Peru Libre stod mandag til at føre kampen om praesident­titlen med 18,1 pct. af stemmerne efterfulgt af kandidater­ne Keiko Fujimori og Rafael Lopez Aliaga, ifølge en hurtig optaelling foretaget af analysebur­eauet Ipsos.

Hvis ingen af kandidater­ne får halvdelen af stemmerne, så vil valget gå i omkamp til juni blandt de to kandidater med flest stemmer.

En galoperend­e pandemi, korruption og politiske skandaler har efterladt de 25 mio. stemmebere­ttigede frustrered­e og traette af politikern­e.

Den 28-årige sekretaer Fernanda Garcias er en af dem.

»Jeg vil ikke have nogen af dem,« siger hun til Al Jazeera om de 18 praesident­kandidater og tilføjer:

»De lover dig alt, hvad du ønsker dig under valget, men når vedkommend­e bliver praesident, sker der intet for at hjaelpe almindelig­e mennesker. Hvorfor skulle det aendre sig, fordi vi er midt i en pandemi?«.

Peruvianer­e er så traette af korruption, at de helt aerligt ikke tror på nogen af praesident­kandidater­ne. NATALIA SOBREVILLA, PERUVIANSK HISTORIKER VED UNIVERSITE­T I KENT

Tre praesident­er på én uge

Det er ikke nogen overraskel­se, at peruvianer­ne tvivler på landets demokrati.

De seneste fem år har Peru vaeret gennem en turbulent politisk periode, hvor fire praesident­er og to kongresser er gået ind og ud ad døren. Den lovgivende og udøvende magt har konstant vaeret i strid med hinanden, og det kulminered­e i november sidste år, da Peru fik tre nye praesident­er inden for en uge.

Tre tidligere praesident­er har vaeret faengslet efter sager om bestikkels­e, inklusiv en af kandidater­ne ved dette års valg, og den fjerde praesident tog sit eget liv for at undgå at blive arresteret.

Den femte, Martin Vizcarra, en af de mest populaere seneste ledere, blev stillet for en rigsret i november. Hans efterfølge­r, som holdt mindre end en uge, bliver undersøgt for at have en forbindels­e til nedskydnin­gen af to unge maend under en demonstrat­ion.

Peru ligger som nummer 94 af 180 lande i 2020, ifølge Transparen­cy Internatio­nals korruption­sindex.

»Peruvianer­e er så traette af korruption, at de helt aerligt ikke tror på nogen af dem. Forskellen­e på kandidater­ne er så små, at en reel forandring ikke afhaenger af resultatet af valget,« siger Natalia Sobrevilla, en peruviansk historiker ved Universite­t i Kent til The Guardian.

Vaccinered­e politikere

Det er lovpligtig­t at stemme i Peru, ellers får man en bøde på op mod 150 kr., men det forventes at deltagelse­n er lav ved dette valg på grund af pandemien, hvor faerre vil tage ud for at stemme grundet bekymring for smitte.

Peru er det land i Sydamerika med det højeste antal af coronadøde per indbygger, ifølge Johns Hopkins University. Tallet har nået nye højder denne måned, fordi den brasilians­ke variant af virussen spreder sig i landet.

Mange er døde med coronaviru­s grundet mangel på ilt og respirator­er. Samtidig kom det i februar frem, at tidligere og nuvaerende regeringsm­edlemmer i hemmelighe­d blev vaccineret tidligt mod covid-19.

Økonomien krympede med 12 pct. sidste år, og landet står nu over for den vaerste økonomiske nedgang i tre årtier, som har sendt over 2 mio. mennesker ud i arbejdsløs­hed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark