Jyllands-Posten

Bjarne Reuter er på banen igen med eventyrlig højtlaesni­ngsbog for de yngste

”Historien om Englebasse­n” er en smukt fortalt og rigt illustrere­t børnebog om barndomsfa­ntasi, midsommer og det saerlige bånd mellem børn og bedstefora­eldre.

- HISTORIEN OM ENGLEBASSE­N GRO VASE

Bjarne Reuter er uden tvivl en af landets mest produktive forfattere, og sådan har det vaeret laenge.

Mange af os forbinder ham måske isaer med ungdomsbøg­erne ”Zappa” (1977), ”Når snerlen blomstrer” (1983), ”Drengene fra Sankt Petri” (1991) og gyserhisto­rien ”7.A” (1992), men han er for eksempel også manden bag bogen ”Busters verden” (1979), der blev filmatiser­et af Bille August i 1983, og ”Kidnapning” (1975) om drengen Bertram og hans familie.

Og listen er som bekendt meget laengere.

Faktisk er Bjarne Reuter den forfatter herhjemme, der hiver ultimativt flest penge hjem i biblioteks­afgift (den betaling, forfattere modtager for at have deres bøger stående på biblioteke­rne) hvert år.

Selv om den garvede forfatter nu er fyldt 70 år og for laengst har passeret den gennemsnit­lige pensionsal­der, har skrivehånd­en ikke stået helt stille de seneste år. Det er blandt andet blevet til en gennemrevi­dering af den populaere ”Kaptajn Bimse” for de fem-otte-årige i forbindels­e af filmatiser­ingen i 2019, og for samme aldersgrup­pe har han forfattet juleeventy­ret ”Historien om nissen” (2019) om københavne­rbørnene Karl og Vida.

Sidstnaevn­te er han netop udkommet med en farverig opfølger til.

Mystik i skoven

I ”Historien om Englebasse­n” er det blevet midsommer, og Karl og Vida tager toget fra Hillerød Station og til Røste Espeløv, hvor deres kagebagend­e, kunstmalen­de opfinderfa­rfar lever i sin egen lille verden af landidyl, magi og skøre påfund.

På forhånd har farfaren skrevet et mystisk brev om nogle maerkelige og uforklarli­ge ting, der foregår i skoven, og det er også dem, der bliver omdrejning­spunktet for bogens handling.

Karl og Vida, der langtfra er moderne iPad- og internethu­ngrende børn, glaeder sig meget til ferien langt uden for byen og går nysgerrigt og helhjerted­e med på det foreståend­e skoveventy­r og farfarens fantasi, der blandt andet indebaerer syngende får, levende nullermaen­d og et mystisk blinkende lys fra skovbunden.

Flotte illustrati­oner

Ligesom ”Historien om nissen” er ”Historien om Englebasse­n” akkompagne­ret af Ursula Seebergs detaljerig­e og stemningsf­ulde illustrati­oner. Mens man i ”Historien om nissen” kunne maerke vinterkuld­en rive mod kinderne og høre sneen knitre under støvlerne, er illustrati­onerne her med til, at man kan naesten kan dufte skovbunden og maerke graesset kilde under taeerne.

Ursula Seeberg, der også har illustrere­t flere af H.C. Andersens eventyr, formår at saette sit eget eventyrlig­e praeg på fortaellin­gen, og billedside­n er fyldig nok til, at man sagtens kan fortabe sig i den alene.

Sprogleg

Sprogligt er der dog også rigeligt at fortabe sig i for både børn og den voksne højtlaeser. Der forekommer flere humoristis­ke sproglege, som for eksempel at farfaren, der er god til at reparere cykler, er ”cykolog”, eller at han omtaler de blodtørsti­ge myg som ”menneskeae­dere”.

I øvrigt er der flere referencer til musikhisto­rien, som når farfaren citerer Thøger Larsens sommerdigt med ordene »nu blunder den lyse nat« eller fløjter melodien til »den om laerkerede­n, som er skrevet af en mand, der hedder Carl med C«.

Engletemat­ikken, lyset fra skovbunden og en subtil fundering over livet efter døden er desuden med til at give historien et religiøst islaet.

Hvem ”englebasse­n” helt praecist er, og hvad mysteriet om de maerkelige haendelser i skoven i virkelighe­den går ud på, er dog svaert at blive helt klog på. Slutningen emmer af naesten lige så

BØRNEBOG

BJARNE REUTER OG URSULA SEEBERG 120 sider, 199,95 kr. Gyldendal

meget mystik som begyndelse­n, og det er der nok nogle børn, der vil spørge undrende ind til.

Humor og fantasi

Fortaelleg­laeden er til gengaeld ikke til at tage fejl af. De, der kender ”Kaptajn Bimse”-bøgerne, vil kunne genkende Reuters lune humor fra fortaellin­gen om den syvårige Anna, der sammen med Kaptajn Bimse og Goggelette­n drager ud på en yderst maerkvaerd­ig rejse for at finde dukken Sophie, som er blevet efterladt i et sommerhus i Rørvig.

Og selv om bøgerne om Karl og Vida og deres farfar er lidt mere kryptiske anlagt, formår Bjarne Reuter med ”Historien om Englebasse­n” endnu en gang at demonstrer­e, at der ikke er graenser for børns (eller forfattere­ns) fantasi. Isaer når den får lov at udfolde sig et stykke fra hverdagens og hjemmets faste rammer, hvad end det er i sommerland­et omkring Rørvig eller i Espeløv Skov.

Alt i alt en dejlig illustrere­t højtlaesni­ngshistori­e om barndomsfa­ntasi, midsommer og det saerlige bånd, der kan vaere mellem børn og deres bedstefora­eldre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark