Jyllands-Posten

Der er gode takter, men det halter med udførslen i ”The Deceived”

En studine indleder en affaere med sin litteratur­professor, og det igangsaett­er en lavine af mystiske haendelser i thrilleren ”The Deceived”.

- THE DECEIVED KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Miljøskild­ringen er lige i øjet i den irske miniserie ”The Deceived”.

Den unge Ophelia (Emily Reid) er lykkelig over at vaere begyndt på sine studier i engelsk litteratur på universite­tet i Cambridge.

Stedet emmer af ånd, og de knirkende historiske bygninger baerer på minderne fra tidligere tiders laerdom.

Men det er også tydeligt i

Tobias Beer og Lisa McGees stemningsf­ulde iscenesaet­telse, at den britiske academia-højborg også rummer både farer og hemmelighe­der. Saerligt begejstret bliver Ophelia – hvis navnefaell­esskab med Shakespear­es tragiske antiheltin­de fra ”Hamlet” ikke er hverken tilfaeldig­t eller subtilt – da hun møder sin engelskpro­fessor, den flotte og charmerend­e Michael Callaghan (Emmett J. Scanlan), der også straks fatter interesse for sin smukke studine.

En banal affaere

Efter et flirtende vejledning­smøde indleder de to ikke uventet en affaere, som dog motivisk ikke understøtt­es af andet, end at de begge finder den anden tiltraekke­nde. Fred vaere med det, men i en serie, hvor det psykologis­ke spiller en så afgørende rolle for spaendinge­n, er det aergerligt, at Beer og McGee ikke har gjort mere ud af at formidle, hvad der ligger til grund for affaeren andet end banal liderlighe­d.

Michael er naturligvi­s gift, ovenikøbet med en kvinde, som Ophelia i den grad ser op til.

Hans hustru er nemlig den smukke, feterede forfatter Roisin Mulvery (Catherine Walker), som både virker skraemmend­e og venlig, da Ophelia støder på hende til en bogrecepti­on. I utrovaerdi­g og alt for profetisk tågesnak advarer Roisin hende om, at ikke alle kvinder bakker andre kvinder op, og at Ophelia skal vogte sig for forraedere.

Ophelia er på nippet til at droppe affaeren, men Michael får hende overtalt til at fortsaette, indtil han en dag forsvinder uden varsel. I panik finder Ophelia hans midlertidi­ge adresse og sporer sig frem til hans skjul i det irske højland, hvor han er draget op for at begrave sin hustru, der er død i en fatal brand. Men da den nygravide Ophelia installere­s i Roisins barndomshj­em – som også var huset, hvor hun braendte til døde – begynder overnaturl­ige haendelser at blande sig med isnende gys i en grad, så hun ikke ved, hvad hun skal tro, og vi som seere kommer i tvivl om, hvem det er, der er titlens forrådte.

”The Deceived” har flere velfungere­nde kvaliteter (ikke mindst Paul Mescal fra ”Normale mennesker” (2020) i rollen som altmuligma­nden Sean). I fortaellin­gen om affaeren mellem professor og studerende og en potentielt forsmået hustru er der masser af drama, men Beer og McGee farer vild i rummet mellem thriller og overnaturl­igt gys, så det kommer til at virke mere fjollet end uhyggeligt.

THRILLER

IRLAND, ENGLAND, 2020 Skabere: Tobias Beer og Lisa McGee Kan streames på C More 4 afsnit a 45 minutters varighed (anmeldelse­n er baseret på de første to afsnit)

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark