Jyllands-Posten

Når velfaerdss­taten er far og mor

Cecilie Bjerres "Når staten er far og mor" er en grundig gennemgang af tvangsfjer­nelsernes historie i det 20. århundrede­s Danmark og kalder på en fortsaette­lse til og med Mette Frederikse­n.

- NÅR STATEN ER FAR OG MOR MIKAEL JALVING

Når man betragter den ildhu, der investeres i at få ikkevestli­ge børn hjem fra Syrien til Danmark, er det tankevaekk­ende at erfare, hvor villigt staten har skilt danske børn fra deres foraeldre og anbragt dem uden for hjemmet op gennem det 20. århundrede. Her var der ikke så meget halløj. Staten gjorde det bare, og danskerne fandt sig i det år efter år.

Det er historiker ved Syddansk Universite­t Cecilie Bjerre, født 1985, der gør os klogere på tvangsfjer­nelsens historie i Danmark fra 1905-1975, også selv om hun er så flink at kalde fjernelser­ne for ”anbringels­er” og generelt skriver akademisk stift.

Undersøgel­sen bygger på godt 200 sager fra landets kommuner, der viser, at andelen af tvangsfjer­nede børn har ligget stabilt på omkring 1 pct. af befolkning­en, at de berørte familier typisk har vaeret underklass­ens, og at tvangsfjer­nelsen i hele perioden skete uden skyldig hensyntage­n til dokumentat­ion og retssikker­hed. Det er ikke velfaerdss­tatens stolteste kapitel, der blotlaegge­s. Forfattere­n viser, hvordan velfaerdss­taten kom til at bestemme over familien, når det gjaldt, hvad de sociale myndighede­r allerede i 1933 definerede som børn med »en saerlig vanskelig karakter«, eller »når barnets foraeldre eller andre opdragere ikke skønnes at kunne magte dets opdragelse«. Hvis man går rundt og tror, at børn kun blev fjernet fra hjemmet, hvis de blev mishandlet, kan man godt tro om igen.

At bogen, der er en redigeret ph.d.-afhandling, udkommer, mens ”børnenes” statsminis­ter Mette Frederikse­n kraever, at der fremover skal tvangsbort­adopteres flere børn, gør den kun mere aktuel. Staten skal tilsynelad­ende vaere endnu mere far og mor.

Kalder på en fortsaette­lse

HISTORIE

Cecilie Bjerre går kronologis­k til vaerks, bevaebnet med tabeller og figurer.

Med industrial­iseringen og urbaniseri­ngen i slutningen af 1800-tallet kom der flere ”løse” børn i gadebilled­et. Frem voksede en konsensus om, at nogen burde gøre noget. Sagen var for vigtig til, at den kunne overlades til familierne, og blev overdraget til kommunale vaergeråd og – med socialrefo­rmen i 1933 – børnevaern­ene.

Bogen gennemgår et større kilde- og arkivmater­iale om og fra en raekke forskellig­e sociale instanser og redegør tålmodigt for beslutning­sprocesser og lovgivning­sarbejde, men det korte

CECILIE BJERRE 344 sider, 298 kr. Syddansk Universite­tsforlag

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark