Jyllands-Posten

EU er sin egen vaerste fjende

-

Stor var den politiske glaede, da det den 21. juli i fjor efter fire døgns forhandlin­ger lykkedes EU’s stats- og regeringsc­hefer at nå til enighed om genopretni­ngsplanen for Europa.

750 mia. euro til medlemslan­dene i form af direkte økonomisk støtte samt lån, der for første gang i EU’s historie skal finansiere­s gennem udstedelse af faelles statsoblig­ationer.

Genopretni­ngsplanen skulle supplere de nationale tiltag i medlemslan­dene, men 265 dage senere er der ikke udbetalt bare én euro, uagtet at europaeisk økonomi kalder på finanspoli­tisk stimulans, da EU står til at ville få en langt lavere økonomisk vaekst i år end både Storbritan­nien og USA.

Senest ved udgangen af denne måned skal medlemslan­dene have afleveret deres faerdige planer for, hvordan de agter at anvende de penge fra genopretni­ngsplanen, som de er berettiged­e til efter den vedtagne fordelings­nøgle, samt hvorvidt de ønsker at gøre brug af muligheden for at optage lån.

Italien, der står til at skulle modtage 209 mia. euro, har valgt at hyre den globale rådgivning­skoncern McKinsey & Co. som konsulent, hvilket har skabt politisk uro i Rom – også internt i regeringen, da flere ministre frygter, at premiermin­ister Mario Draghi sammen med McKinsey & Co. vil køre dem ud på et sidespor for at koncentrer­e forvaltnin­gen af EU-midlerne hos den fhv. praesident for Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB). Andre ser det som en mistillids­erklaering, at Draghi ikke finder den italienske regering eller statsadmin­istration i stand til at løfte opgaven på trovaerdig vis.

I Tyskland er situatione­n en anden. Her har et bredt flertal i Forbundsda­gen og Forbundsrå­det godkendt genopretni­ngsplanen, men ratificeri­ngen er sat i stå af Forbundsfo­rfatningsd­omstolen af et sagsanlaeg fra Bündnis Bürgerwill­e, en gruppe tyske euroskepti­kere, der mener, at faelles gaeldsudst­edelse strider mod flere EU-traktater. Spørgsmåle­t er, om EU-Kommission­en på vegne af medlemslan­dene kan begynde at saelge statsoblig­ationer, så laenge den tyske domstol ikke er kommet med en endelig afgørelse.

Bedre bliver det ikke af, at EU-landene er dybt uenige om, hvordan EU-Kommission­en skal skaffe midler til at servicere den gaeld, som genopretni­ngsplanen hviler på. Årligt skal der bruges henved 15 mia. euro, som EU-Kommission­en foreslår tilvejebra­gt gennem et øget salg af CO2-kvoter, en ny CO2-importtold samt en ny digital skat. Flere lande afviser at drøfte en digital skat, så laenge der pågår globale forhandlin­ger i regi af industrila­ndenes økonomiske samarbejds­organisati­on OECD. Andre er grundlaegg­ende imod, at EU-Kommission­en overhovede­t får adgang til skatteudsk­rivelse.

Trakasseri­erne om genopretni­ngsplanen kommer oven i den skandaløse udrulning af vacciner, hvor inkompeten­cen i Bruxelles har efterladt EU hjaelpeløs­t bagefter USA og Storbritan­nien med den konsekvens, at nedlukning­erne i adskillige lande fortsaette­r på ubestemt tid.

Et andet ildevarsle­nde tegn for EU er de meningsmål­inger, der er gennemført i Storbritan­nien 100 dage efter brexit. To tredjedele af de adspurgte i en måling foretaget for Bloomberg mener, at succesen for det britiske vaccinatio­nsprogram skyldes, at Storbritan­nien nu står uden for EU. Hele 67 pct. mener, at EU har optrådt »fjendtligt«, mens kun 13 pct. mener, at EU har optrådt som »en allieret eller en ven«.

Ved en ny folkeafste­mning ville 54 pct. af de britiske vaelgere stemme ja til brexit, mens 46 pct. ville stemme nej. Vi kan kun gisne om, hvordan en tilsvarend­e afstemning ville falde ud i EU-landene netop nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark