Jyllands-Posten

Europas yderste højre har laenge råbt højt. Nu har de svaert ved at få ørenlyd

- JETTE ELBAEK MARESSA jette.maressa@jp.dk

Uanset om det bliver Armin Laschet eller Markus Söder, som traekker sig sejrrigt ud af duellen om at blive de tyske konservati­ves kanslerkan­didat, så tyder meget på, at Merkels efterfølge­r kan saenke skuldrene lidt, når det gaelder truslen fra det yderste højre.

Samtidig med at de konservati­ve kandidater i høflige vendinger forklarede, hvordan de begge var enige om at kandidere, men ikke om, hvem partiet skal stille med som kanslerkan­didat, holdt Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) partikongr­es i Dresden. Tysklands yderste højre, som i CDU/CSU’s selvforstå­else ikke burde eksistere.

Siden Anden Verdenskri­gs afslutning har dogmet vaeret, at der ikke måtte opstå et parti til højre for kristendem­okraterne. Set i det lys var det en sensation, da AfD i 2017 blev Tysklands tredjestør­ste parti og brød muren til Forbundsda­gen med 12,6 pct. af stemmerne.

Og Tyskland er da heller ikke det eneste europaeisk­e land, som er blevet udfordret af partier, der er kritiske over for EU og indvandrin­g.

Flere steder i Europa steg tilslutnin­gen: Sverigedem­okraterne blev Sveriges tredjestør­ste parti ved valget i 2018. I Italien kom Matteo Salvinis Lega med i regeringen i 2018. I Spanien, som i lighed med Tyskland har ladet den politiske akse gå til og med de konservati­ve, skrev Vox historie ved først at vippe socialiste­rne PSOE af pinden i Andalusien og siden sikre sig 52 mandater i parlamente­t i Madrid ved valget i 2019..

I mangen et partikonto­r er der vredet hjerner og lagt planer for, hvorlaendi­ngekritikk­en, dan man kunne daemme op for bølgen af folkelig utilfredsh­ed. Herhjemme har Socialdemo­kratiet ifølge bogen ”Skaberen, taberen og frelseren” lagt en strategi, som meget bevidst skulle hente tabte vaelgere tilbage fra Dansk Folkeparti.

Flere kommentato­rer har haeftet sig ved, at DF på udlaending­e- og vaerdipoli­tikken nu er blevet så mainstream, at partiets seneste kulturpoli­tiske udspil endte som en note.

Naesten samme skaebne overgik AfD efter kongressen. Tysklands yderste højre kunne trods alt ikke hamle op med nyheden om, at Markus Söder officielt meldte sig som kanslerkan­didat. På den ifølge tyske medier noget kaotiske kongres sprang AfD ud som egentlig modstander af EU, fastholdt udmen trak modstanden mod coronarest­riktioner op som det staerkeste politiske kort og går nu til valg på parolen: »Tyskland. Men normalt.«

Markus Söder, som står staerkest i meningsmål­ingerne til at gå ud som duellens vinder, behøver ikke at se skarpt til højre, og han har netop som politiker ifølge både tyske og europaeisk­e medier vist sin evne til at omstille sig efter de faktiske politiske forhold.

I 2015, da flygtninge­krisen toppede, og Angela Merkel sagde, at »det klarer vi«, fejede Söder for den højre flanke ved bla. at kritisere ”asylturism­e”. Nu, hvor AfD ikke synes at udgøre den største trussel, har Söder lagt udlaending­eretorikke­n på hylden og koncentrer­er sig i stedet om at vise lederskab på det, som angiveligt skraemmer mere end indvandrin­g: corona-epidemien, konstatere­r britiske BBC.

Tyske Spiegel istemmer med et portraet, hvor Söders politiske tilpasning­sevne fremhaeves sammen med hans coronahånd­tering. Söder har stillet sit politiske kompas efter det segment, som p.t. udgør den største trussel mod CDU: De Grønne.

Mens AfD ifølge meningsmål­ingerne står til at ligge under valgresult­atet, så rykker De Grønne, som på en god dag naesten kan matche Tysklands kristendem­okrater.

I mangen et partikonto­r er der vredet hjerner og lagt planer for, hvordan man kunne daemme op for bølgen af folkelig utilfredsh­ed.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark