Jyllands-Posten

Polariseri­ng haemmer debat om baeredygti­ge fødevarer

- LARS HINRICHSEN direktør, ph.d., Teknologis­k Institut

Det syder og bobler i den danske fødevarese­ktor, og virksomhed­erne har i stor stil taget missionen om en klimaneutr­al produktion til sig. Aldrig har eksportpot­entialet vaeret større, lyder det fra politisk hold, sikkert med tanke på fordums succes med Lurpak-smør og Danish Bacon.

Danmarks forudsaetn­ing er unik som verdens tredjestør­ste fødevarekl­ynge, og evnen til at samarbejde og skabe en reel bioøkonomi har vaeret sektorens adelsmaerk­e i de seneste 100 år.

En kombinatio­n af teknologib­egejstring, faktaløs debat og fordomme har ført til, at der er en tendens til at tro på teknologis­ke quick-fixes, og at hele verden er som Danmark, når det gaelder en baeredygti­g fødevarese­ktor.

Men vaerst af alt er der en tendens til at glemme, at Danmarks fantastisk­e position på fødevareve­rdenskorte­t er resultatet af mange menneskers indsats i generation­er lige fra landbrug til produktion­sselskaber og vidensinst­itutioner.

Vi står over for en monumental klimaudfor­dring, og fødevarese­ktoren skal ses som et samlet system i en raekke vaerdikaed­er. Hele systemet skal klimaforbe­dres, og det nytter ikke noget ikke at indtaenke den animalske fødevarese­ktor.

Det er f.eks. smertefuld laesning, når nogle af landets største forsknings­fonde helt afskriver den animalske del af fødevarepr­oduktionen med en forventnin­g om, at nye teknologis­ke landvindin­ger på rekordtid vil skabe nye fødevarer, som forbrugern­e uden videre vil acceptere.

Det er meget lidt sandsynlig­t, at verden helt holder op med at spise animalske fødevarer. Om ikke andet, fordi i fattige dele af verden med jord, der ikke kan dyrkes, er kød, maelk og aeg de vigtigste ernaerings­kilder.

Der er mange spaendende alternativ­e fødevareki­lder på vej med betydeligt klimapoten­tiale; nogle kommer fra planter, andre fra insekter og noget tredje fra bioprocess­er.

Men der er nogle meget basale forudsaetn­inger, vi er nødt til at få etableret: Først og fremmest skal vi vaere sikre på, at de nye fødevareki­lder reelt har et lavere klimaaftry­k.

Der opstilles ganske mange antagelser ved klimabereg­ningerne. Kombineret med, at man ikke nødvendigv­is ved, hvordan en ny fødevareki­lde procesmaes­sigt skaleres fra udviklings­stadiet til storproduk­tion, er det derfor ikke naturgiven­t, at det er i klimaets favør. Der er for mange ubekendte.

Et andet forhold, som ofte negligeres, er naeringsva­erdien. Ikke kun som kalorier, men med afsaet i de mikronaeri­ngsstoffer, vi ofte har problemer med at få nok af.

Det tredje og vigtigste forhold er, at forbrugern­e forventer velsmagend­e mad. Udfordring­en med mange nye fødevareki­lder er, at de enten ikke smager af noget eller decideret har afsmag.

Endelig er der fødevaresi­kkerheden, som vi i Danmark har rigtig godt styr på. Men nye fødevareki­lder betyder også nye risici for kontaminer­ing med mikroorgan­ismer, vi normalt ikke ser i fødevarer.

Det kan kompromitt­ere vores etablerede viden og udfordre både fødevaresi­kkerheden og produktern­es holdbarhed.

Et eksempel på en teknologi, som både er fascineren­de og usikker, er fremstilli­ng af kød fra stamceller, også kaldet kunstigt kød. Der bliver pumpet milliarder af dollars ind i teknologiu­dviklingen, og fra flere sider udnaevnes teknologie­n som løsningen på fødevarern­es klimaaftry­k.

Men det er langtfra sikkert, at stamceller er mindre klimabelas­tende og i øvrigt fører til produkter, forbrugern­e har lyst til at spise. Det er i hvert fald en farlig strategi enøjet at bygge på en teknologi som f.eks. denne.

Danmark gør ikke verden en tjeneste ved ikke at fortsaette forskning og udvikling i animalsk fødevarepr­oduktion. Tvaertimod. Ansvarlig fødevarepr­oduktion er ikke et spørgsmål om enten-eller, men både-og. Der er masser af plads i markedet til nye, naeringsri­ge fødevareki­lder.

Polariseri­ngen af debatten for eller imod animalske fødevarer er skadelig ikke kun i forhold til fødevarevi­rksomheder­ne, men også for de langsigted­e og holdbare klimaløsni­nger.

Det er meget lidt sandsynlig­t, at verden helt holder op med at spise animalske fødevarer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark