Jyllands-Posten

Idraetten har vist samfundssi­nd

- MF, idraetsord­fører (V)

Idraets- og foreningsl­ivet har mistet 90.000 medlemmer, siden statsminis­teren foretog den store nedlukning af Danmark 11. marts 2020. 51.000 af dem er børn og unge. Det viser en opgørelse over antallet af medlemmer i foreninger og klubber under Danmarks Idraetsfor­bund (DIF) og Danmarks Gymnastik- og Idraetsfor­eninger (DGI). Det skal vi tage alvorligt. Både for de mange foreninger, der leverer faellesska­ber, samvaer og aktivitete­r til mere end to millioner danskere hvert år.

Medlemmern­e er og skal vaere grundstamm­en i vores idraetsorg­anisatione­r. Og hvis børnene ikke fanges og inddrages af samvaeret med andre i de fritidsakt­iviteter, hvor de bevaeger sig og bruger deres krop, får det dramatiske konsekvens­er for deres sundhed. Og dermed for folkesundh­eden i hele Danmark.

Derfor er det også med undren, at jeg ser kulturmini­ster Joy Mogensen og socialmini­ster Astrid Krag i JP 8/4 fremhaeve idraettens betydning for danskernes sundhed og velvaere, men absolut intet foretage sig for at bane vejen for den ansvarlige genåbning af idraets- og kulturakti­viteterne.

Tallene over smittede og indlagte med corona har aldrig vaeret i naerheden af det niveau, regeringen forudsagde under nedlukning­erne. Tallene har konsekvent ligget langt under de scenarier, regeringen har praesenter­et.

Venstre er klar til at forhandle ansvarlig genåbning af kultur- og idraetsakt­iviteterne både dag og nat. Og hver dag taeller. Danmark har ikke råd til, at idraetsorg­anisatione­rne mister endnu flere medlemmer.

Idraets- og foreningsl­ivet har i den grad vist samfundssi­nd. Og det har vist, at det kan løfte ansvaret, når vi viser det tillid.

Det så vi sidste år via ”superligam­odellen”, og idraetten og kulturen lavede protokolle­r, som kunne sikre, at der kunne udøves forenings-, idraets- og kulturakti­viteter under sikre forhold.

STÉN KNUTH

Der er intet, der bør holde statsminis­teren tilbage fra at indkalde til de forhandlin­ger, der kan give danskerne deres aktive liv tilbage.

Det bekraeftes i en ny undersøgel­se om coronasmit­ten i idraetsakt­iviteter, som Dansk Svømmeunio­n har gennemført med forskere fra Biomedicin­sk Institut og Sektion for Idraet ved Aarhus Universite­t.

Konkret viser undersøgel­sen, at kun én af de 76.923 danskere, som i efteråret 2020 deltog i en times svømmetrae­ning på hold med 15 deltagere, blev smittet med corona. En smittet af 77.000 danskere.

De tal fortaeller alt om, at det er langt ude, at regeringen bliver ved med at holde Danmark lukket. Svømningen bør ligesom de øvrige idraetsakt­iviteter kunne genåbnes ansvarligt.

Lige med det samme.

Idraets- og kulturlive­t har ligesom danskerne generelt vist, at det kan tage ansvar og vise samfundssi­nd.

Nu mangler vi at se, om statsminis­teren og regeringen kan udvise samfundssi­nd i samme høje grad som vores idraets- og foreningsl­iv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark