Jyllands-Posten

Vanvidsbil­isterne i leasede superbiler er tilbage

-

Foråret er her. Vinteren er skiftet ud med fornyet optimisme om sommerafte­ner, kolde øl og jordbaerta­erter.

Men foråret har også sin skyggeside. Heriblandt en saerlig type bilist, der, som et andet skadedyr, kravler frem fra sin vinterdval­e i disse uger. Vanvidsbil­isterne i leasede superbiler er tilbage.

Flertallet af leasingtag­ere er dog ikke til gene for befolkning­en.

Min bekymring retter sig mod et fåtal, som tilsynelad­ende mister evnen til at køre bil, når de tømmer sparegrise­n og agerer ”succesfuld­e” for en sommer. Naermest som for at opfede sig på status og beundring, inden de atter kryber tilbage i det ubemaerked­e vinterhi.

De kendes på den pludselige eksplosion af en V8-motor, som brager gennem byen til fare for alle andre. Skarpt efterfulgt af lugten af braendt gummi samt skriget fra en chokeret kvinde eller hornet på en lamslået Berlingo, der netop er blevet overhalet. Det er denne raedsel, som i mange år har hørt foråret til.

Men hvordan bekaemper vi den tilbageven­dende plage? Udfordring­en er, at leasing er saesonbest­emt. Som med alle andre skadedyr forsvinder problemet, når saesonen går på held.

Det samme gør den politiske debat, som så genoptages året efter, når vanvidsbil­isterne er tilbage.

Og her står vi så igen; i sidste uge klappede faelden på en bilist i en Audi, som fik overhalet en patruljevo­gn med 207 km i timen. En faelde, som dog har klappet hårdere, end den plejer siden starten af april. Det sker efter en markant lovaendrin­g, som sikrer større bøder og bedre muligheder for at beslaglaeg­ge leasingbil­er. Endelig en målrettet bekaempels­e af skadedyret. Lykkes heller ikke dette, bør der tages endnu staerkere midler i brug – eksempelvi­s en skaerpet screening af bilisterne, som leaser de mange hestekraef­ter.

For indevaeren­de må vi dog laene os tilbage og nyde foråret, jordbaerta­erter og synet af alle de fede superbiler, der trods alt pryder vejene i god ro og mag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark