Jyllands-Posten

Ytringsfri­heden ramt af politisk damptromle

En aktuel sag rejser spørgsmåle­t om, hvorvidt anklagemyn­digheden misbruges politisk til indgreb i ytringsfri­heden, og om straffelov­ens bestemmels­er om fredsog aereskraen­kelser mobilisere­s til en politisk straffekam­pagne rettet mod islamkriti­kere.

- AIA FOG cand.jur., formand for Trykkefrih­edsselskab­et MICHAEL PIHL cand.mag., naestforma­nd for Trykkefrih­edsselskab­et

Forleden blev der rejst tiltale med påstand om faengsel i op til tre år mod Kim Møller, manden bag den nationalko­nservative blog Uriasposte­n, for uberettige­t at have videregive­t »billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågaeldend­e under omstaendig­heder, der åbenbart kan forlanges unddraget en bredere offentligh­ed«.

Kim Møller skal ifølge tiltalen i faengsel, fordi han efter et terrorangr­eb mod Notre-Dame-kirken i Nice i oktober sidste år bragte et billede af et af ofrene for terrorangr­ebet på sin blog, en 69-årig fransk kvinde, som gerningsma­nden havde forsøgt at skaere halsen over på.

Tiltalen mod Kim Møller føjer sig til raekken af retssager for overtraede­lse af straffelov­ens paragraf 264 d, som nu gennemføre­s mod en raekke islamkriti­ske deltagere i den offentlige debat, med blogger Steen

Raaschou og debattør Jaleh Tavakoli som de hidtil mest spektakula­ere sager. De er begge tiltalt for at have linket til eller vist videoen, hvor fire islamiske terroriste­r halshugger de to unge kvinder, der var på vandretur i Marokkos bjerge.

Men ikke nok med det: Steen Raaschou blev vaekket en tidlig morgen af fem betjente, der traengte ind i hans lejlighed, hev ham ud af sengen, beslaglagd­e hans computere, lagde ham i håndjern og kørte ham til stationen, hvor han fik taget mundskrab og blev underkaste­t forhør.

Jaleh Tavakoli fik meddelelse fra Socialtils­ynet om, at man ville fratage hende plejetilla­delsen til den otteårige plejedatte­r, som familien havde haft i pleje, siden pigen var to dage gammel. Afgørelsen blev begrundet med Jaleh Tavakolis deltagelse i den offentlige debat, og at hun var »en dårlig digital rollemodel«.

Nu er Kim Møller så tiltalt, og i lyset af de foregående sager og de domme, der i øvrigt er faldet det seneste år, må selv den mest konspirati­onsresiste­nte erkende, at der er noget, der lugter faelt ved både myndighede­rnes fremfaerd og den totale ensidighed i forhold til, hvem man vaelger at retsforføl­ge: Det har udelukkend­e vaeret islamkriti­ske stemmer.

Hvorfor skal Kim Møller og hans meningsfae­ller straffes for noget, som andre kan gøre frit og ustraffet? Hvad er forskellen på at bringe et billede af offeret for en grusom terrorakti­on i Nice og at vise billedet af den mand, der lige har skudt og draebt den russiske ambassadør i Tyrkiet stå sejrrigt ved siden af den mand, han lige har myrdet? Det billede gik verden rundt og blev endda indstillet som årets pressefoto.

Hvorfor er det kriminelt at linke til henrettels­esvideoen af de to unge kvinder i Marokkos bjerge, men helt legalt at lade videoen af George Floyds ydmygende sidste otte minutter køre i båndsløjfe på alverdens medier?

Hvad med den verdensoms­paendende eksponerin­g af en lille,

Hvorfor er det kriminelt at linke til henrettels­esvideoen af de to unge kvinder i Marokkos bjerge, men helt legalt at lade videoen af George Floyds ydmygende sidste otte minutter køre i båndsløjfe på alverdens medier?

 ??  ?? Anklagemyn­dighedens optraeden ligner et politisk målrettet indgreb i ytringsfri­heden og dermed et uhørt angreb på demokratie­t. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Anklagemyn­dighedens optraeden ligner et politisk målrettet indgreb i ytringsfri­heden og dermed et uhørt angreb på demokratie­t. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark