Jyllands-Posten

DN er nyttig for demokratie­t – men ikke noget parti

- JENS FRYDENDAL formand for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng i Viborg

Kristian Pihl Lorentzen udnaevner i JP forleden Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng (DN) til at vaere et politisk parti. Det er ikke venligt ment, for Lorentzen skaelder kraftigt ud på DN. Det er interessan­t, at en politiker bruger betegnelse­n ”politisk parti” som skaeldsord.

DN adskiller sig imidlertid fra de politiske partier på mange måder. Blandt andet har DN i modsaetnin­g til de politiske partier ganske mange medlemmer – omkring 130.000. Det er flere end samtlige politiske partier tilsammen.

Til gengaeld har DN ikke magt til andet end at foreslå forbedring­er for naturen. Magten til at gøre noget ligger hos de politiske partier, der har mandater nok, og her kniber det naturligvi­s lidt for Lorentzens parti Venstre.

Da Venstre i 2001 dannede regering, benyttede deres miljøminis­tre magten til at bombe dansk miljøpolit­ik årtier tilbage for til sidst helt at nedlaegge Miljøminis­teriet. Så meget for den kaerlighed til naturen, som Lorentzen roser sig af.

Lorentzen laenges tilbage til »den tidligere moderate forening«. Her taenker han måske på den vattede udgave af DN, som i 1950’erne og 60’erne mere eller mindre acceptered­e statsstøtt­ede naturødela­eggelser i stor stil.

Vi kan blot naevne Filsø og Skjern Å som et par af de nu heldigvis genoprette­de naturperle­r, der dengang blev ødelagt for skatteyder­nes penge. Er det den tid, Lorentzen laenges tilbage til?

Som venstreman­d naerer Lorentzen en traditione­l nervøsitet for, at landbruget skal lide alvorlig overlast, hvis det lykkes DN at laegge bare lidt daemper på dette erhvervs skader på naturen og miljøet. Lorentzen snakker om »enorme tab af eksportind­taegter, der bidrager afgørende til danskernes velfaerd«.

Sandheden er, at landbruget snaevert set tegner sig for knap 2 pct. af den danske eksport, hvilket ikke kan siges at vaere afgørende for danskernes velfaerd.

Tager vi ”fødevarekl­yngen” som helhed, kommer vi op omkring 11 pct., men vi holder vel naeppe op med at bage brød, brygge øl eller fange fisk, hvis vi holdt lidt igen med at udvide husdyrhold­et og gav en del af de marker tilbage til naturen, som nu kun dyrkes, fordi de udløser et EU-arealtilsk­ud.

For os, der bor på landet, ville det øge velfaerden, hvis vi holdt lidt igen.

Lorentzen taler om »DN’s enorme klagecirku­s«. Fakta er, at DN tegner sig for omkring 2 pct. af de 15.000 årlige klager. DN’s klager drejer sig alle om, at natur- og miljøloven­e skal overholdes, og vi får medhold i stort set dem alle sammen. Hvorfor mon lovgiveren Lorentzen er imod det?

Det er i Lorentzens optik også galt, at DN har en holdning til Haervejsmo­torvejen. Vi skal ifølge ham »respektere, at vigtige beslutning­er om udbygning af vejnettet (...) tages af de politiske partier«. Jamen, kaere Lorentzen – det er jo netop det, vi er så bekymrede over.

Demokrati er andet og mere end, at vaelgerne hvert fjerde år saetter et kryds ved en af de politikere, som de relativt få medlemmer af de politiske partier har sat på stemmesedl­en.

DN forsøger med saglige argumenter at forklare beslutning­stagerne, hvilke vaerdier der er på spil, når de i sene natlige forlig binder sig selv og hinanden op på beslutning­er, som vi alle må leve med – måske i al fremtid.

Hvis DN kan kaldes et politisk parti, må det i lige så høj grad gaelde for Haervejsko­mitéen, der for skatteyder­nes penge fører sig frem med store grønne annoncer i landsdaekk­ende aviser. Er Landbrug og Fødevarer, Dansk Industri, og hvem der ellers har sluttet sig sammen for at pleje specielle interesser, også fundamenta­listiske politiske partier i Lorentzens optik?

Interesseo­rganisatio­ner er en vigtig del af et velfungere­nde demokrati. Den slags organisati­oner mangler man i Nordkorea og mange andre lande, som vi normalt nødigt vil sammenlign­e os med.

Danmark har hårdt brug for folkelige interesseo­rganisatio­ner, der kan holde de politiske partier i ørerne, nu, da det er blevet meget småt med medlemsopb­akning til partierne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark