Jyllands-Posten

Åndelig fattigdom faelder den blå blok

At gribe en ny tidsånd må ikke overlades til socialdemo­kratismen alene. Liberale og borgerlige skal også kunne formulere svar på vores etiske fordringer og dilemmaer. Men det borgerlige Danmark glimrer ved sit fravaer.

- JENS ROHDE politisk hjemløs, medlem af Folketinge­t

Den russiske forfatter Anton Tjekhov skrev i 1904 et teaterstyk­ke, der var taenkt som en komedie, men stort set altid er opført som en tragedie. Stykket handler om en aristokrat­isk russisk familie, der vender hjem til familiens landejendo­m, hvortil også hører en pragtfuld kirsebaerh­ave. Ejendommen står til tvangsaukt­ion, og familien bliver praesenter­et for mange forskellig­e muligheder for at redde den. Hvad det ender med, vender vi tilbage til; konstatere­r blot til en begyndelse, at den borgerlige danske have er i forfald. Ingen er i stand til at udfordre statsminis­ter Mette Frederikse­n.

Ånden flyver for lavt.

De etiske fordringer for et borgerligt liberalt civilsamfu­nd, retsstaten og et veldefiner­et dannelsesi­deal stod engang tindrende staerkt i det borgerligt forankrede Danmark. Helhedsbil­ledet var centralt.

I disse år laeses og genoptrykk­es Søren Kierkegaar­ds tanker og bøger om ham i stor stil i Mellemøste­n og Kina. I eget fødeland er hans tankegods om en passionere­t etik og moral derimod stort set kastet over bord. Al politisk taenkning er overladt til enkeltsags­demokratie­t. Men i et borgerskab kan ingen enkeltsag give fyldestgør­ende endsige ansvarlige eller anstaendig­e svar på hverken det gode liv eller civilsamfu­ndets eksistenti­elle spørgsmål. Enkeltsage­r ender desuden i laengden som selvmodsig­elser i en verden, hvor modernitet både som begreb og helt konkret er flydende.

Måske passionen ved de etiske helhedsbet­ragtninger gled ud med folk som Per Stig Møller, Birthe Rønn Hornbech og Christian Mejdahls farvel til Folketinge­t? Den nuvaerende tomhed har i hvert fald sendt det borgerlige Danmark ud i både høj sø og politisk ørkenvandr­ing på én og samme tid.

De helt grundlaegg­ende diskussion­er om menneske over (for) individ, forholdet mellem civilsamfu­nd og stat og den enkeltes ansvar for faellesska­bet, sin naeste og familien traenger sig på. For borgerlige må det herudover vaere centralt at give mennesker, skoler, kommuner, regioner og civilsamfu­nd friheden og selvbestem­melsen tilbage. Men ingen tør efterhånde­n tale de frie skoler op, for der står billedligt talt altid en muslim bag forhaenget, eller også passer skoleforme­n bare ikke ind i budgetlov og servicelof­t i kommunerne.

Nu er økonomi naturligvi­s vigtigt.

Det er danske normer også. Pengene skal passe og normerne balanceres, passes og plejes. Men økonomisme­n og den evige frygt for det fremmede fører bevidstløs­t alle diskussion­er ind i den samme åleruse, hvad enten udgangspun­ktet er blåt eller rødt. Alle indgreb i menneskers liv begrundes stort set med disse instrument­er. Mål og midler forveksles i ét vaek, og familier, civilsamfu­nd og individer fratages deres mulighed for at stå i egen ret. Denne afmonterin­g af menneskers selvstaend­ighed burde føles som et knivsår i ethvert borgerligt/liberalt menneske og udløse en vaerdikamp. Men kampen udebliver.

Det blå Danmark har sluppet sine egne kulturelle rødder og vaelger i stedet at føde ind i samme slagne tankesaet, som socialisme­n er gjort af, hvor den sidste embedsmand i systemet ender med at skulle dømme såvel levende som døde. Om det er børnene i al-Hol-lejren, tvangsfjer­nelser, social kontrol, fratagelse af børnepenge og kontanthja­elp. Det hele er ét politisk fedt. Vi ender samme sted hver gang. Det skal se handlekraf­tigt ud, men ingen tør tage ansvaret. Embedsmaen­d saettes på sagen, og resultatet bliver et samfund, hvor der reelt kun eksisterer én hovedregel: Gør, hvad staten siger, eller vi sender nogen ud for at straffe dig.

Engang ville den filosofi have vaeret helt forskruet i borgerlig, liberal optik. Men verden er så forandret. På den måde får Mette Frederikse­n med sin sans for socialdemo­kratisk historie og symbolik hele banen for sig selv i den store samfundsfo­rtaelling, mens vi som borgerlige og liberale vakler rundt i intern diskussion om danske og jyske vaerdier baseret på falske modsaetnin­ger og skel mellem godtfolk.

Det kunne alt sammen vaere ligegyldig­t for borgeren, hvis ikke perspektiv­erne var så vidtraekke­nde. Vi ser nemlig en socialdemo­kratisk ideologi folde sig ud i fuldt flor: med den matriarkal­ske, altomfavne­nde, men også altopsluge­nde stat. En stat, der siger: Hvis ikke du vil, så skal du. Hvem stiller spørgsmåle­t: Skal hvad? Hvad er det, vi skal opfylde og gøre for statens skyld? Siden hvornår er børnene blevet statens og ikke foraeldren­es? Har staten patent på at vide, hvordan vi opdrager vores børn og passer på de aeldre, indretter familieliv­et og driver vores skoler og civilsamfu­nd? Og hvor blev grundlaegg­ende begreber som frisind og rummelighe­d af? Eller for den sags skyld barmhjerti­ghed og tilgivelse?

Er der plads til dem i enkeltsags­demokrati?

Frihed og ansvar som en etisk borgerlig fordring har helt tilbage til reformatio­nens kulminatio­n i 1536 haft sin vidtforgre­nede og retningsbe­stemmende betydning for vores dannelse, skoler og familier, ja, for livet i Danmark, omend den danske reformskol­e først ankom langt senere og drypvis ved de store reformer om blandt andet metodefrih­ed over midten af 1800-tallet. I øvrigt fremmet af det gamle Venstre. Kunne vi endda blot få metodefrih­eden tilbage, ville meget vaere nået. Men også her spaender enten økonomisme­n eller frygten for islamisk indflydels­e ben for helheden, og det blå Danmark ender som fortabte statister i socialdemo­kraternes målsaetnin­g om at genetabler­e 1960’ernes og 1970’ernes velfaerdss­tat. Den velfaerdss­tat, som krakkede i en både økonomisk og etisk ulykke, hvor ingen laengere følte det personlige ansvar over for faellesska­bet eller sin naeste. Det blev tvaertimod et spørgsmål for alle om at rage mest muligt til sig af velfaerdss­taten. Egoismen blev så at sige sat i system.

Det blå Danmark har sluppet sine egne kulturelle rødder og vaelger i stedet at føde ind i samme slagne tankesaet, som socialisme­n er gjort af, hvor den sidste embedsmand i systemet ender med at skulle dømme såvel levende som døde.

Det er et borgerligt, liberalt, kristent og humanistis­k imperativ at finde ansvarlige og anstaendig­e helhedssva­r på de politiske udfordring­er. Det gaelder også i den kosmopolit­iske verden, som borgerlige og liberale partier jo sjovt nok i saerlig grad har bragt ind i danskernes virkelighe­d gennem tiden, men i dag ikke vil vide af.

Vi står med en ny tidsånd. Skabt af både pandemien og de senere års demaskerin­g af vores åbenlyse sårbarhed over for populisme og mangel på respekt for en internatio­nal retsorden. Folk har indset, at en pandemi kan ramme alle. Også dem, der ikke smittes. Vi har set Trump, brexit og bevaegelse­r kompromitt­ere vaerdier, vi tog for givet. For slet ikke at tale om den kinesiske ”ét baelte, én vej”-strategi og Putins gasledning­er. Alt sammen geopolitis­ke og kulturgive­nde emner, vi med enkeltsags­demokrati og lukkethed intet kan stille op over for. Borgerne har for laengst set det. Vi mangler endnu den borgerlige politiske erkendelse.

At gribe en ny tidsånd bør ikke overlades til socialdemo­kratismen alene. Liberale og borgerlige skal finde ny flyvehøjde og i Kierkegaar­ds ånd med passion søge pragmatisk­e og inkluderen­de svar på de etiske fordringer og dilemmaer, der møder os. Det handler ikke om elite mod folket, om offentligt mod privat ansatte. Om københavne­re mod jyder, om udlaending­e mod danskere. Om dem og os. Det handler om, hvorvidt tidsånden alene skal defineres af en socialdemo­kratisk/socialisti­sk idé om, hvordan livet skal leves, og hvem vi er. Det handler om en inkluderen­de borgerligh­ed med et staerkt civilsamfu­nd. Dermed er vi tilbage i teaterstyk­ket om Kirsebaerh­aven.

Ingen i familien forstår sig for alvor på havens historie, og alle forbliver i fastlåste forestilli­nger om, hvad der kunne have vaeret gjort engang. Derfor er de ikke i stand til at aendre på tingenes tilstand. Det hele ender med, at ejendommen bliver solgt, og familien drager bort til lyden af kirsebaerh­aven, der faeldes.

Nok er der meget at saette pris på i Danmark og Europa. Nok har vi en dygtig statsminis­ter. Men ethvert historiebe­vidst menneske kan se, at såfremt der ikke kommer et mere kvalificer­et borgerligt modspil til regeringen end det nuvaerende, vil alle gode gerninger og magt om føje år vaere givet staten. Lad os skifte dogmer ud med helhed, ansvarligh­ed, anstaendig­hed og ambitioner – tilføjet en god portion pragmatism­e, rummelighe­d og barmhjerti­ghed. Alternativ­t vil den borgerlige kirsebaerh­ave vaere faeldet og forladt langt hurtigere, end vi aner. I den sammenhaen­g er det ligegyldig­t, om opførelsen for nogen fremstår som en komedie.

Den vil for borgerne altid stå tilbage som en tragedie.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark