Jyllands-Posten

Først Shrek – så Tysklands kansler?

Markus Söder er kendt som forvandlin­gens mand. Nu vil han vaere de borgerlige partiers kanslerkan­didat ved det kommende tyske valg.

- SOLVEIG GRAM JENSEN solveig.g.jensen@jp.dk

Der er rygende travlt på rygtebørse­n i Berlin.

Alt tyder på, at netop denne uge bliver afgørende for tysk politik.

Søndag meldte Markus Söder, ministerpr­aesident i Bayern og formand for det borgerlige parti CSU, endelig ud, hvad det meste af Tyskland har vidst laenge: at han gerne vil vaere de borgerlige partiers kanslerkan­didat.

Med sit hop ind i midten af bokseringe­n fyrede den 54-årige Söder op under de forskellig­e lejre i Tysklands to borgerlige partier, og siden søndag har det ikke skortet på udmeldinge­r fra nøglefigur­er om, hvem de støtter: Markus Söder eller Armin Laschet, formand for CSU’s søsterpart­i, CDU.

Vaelgerfav­orit

Egentlig havde Söder og Laschet aftalt, at de to ville saette sig sammen en dag mellem påske og pinse og finde ud af, hvem der skulle have aeren. Den idé overlever muligvis ikke ret laenge.

Meget tyder på, at spørgsmåle­t om, hvem der skal stille op – og med stor sandsynlig­hed vaere Tysklands naeste kansler – bliver afgjort laenge før naeste helligdag i kalenderen.

Sikkert er det, at stod det til tyskerne, ville Söder vinde. I meningsmål­ingerne svarer 38-39 pct. af deltagerne, at de ville saette kryds ud for Söder. Laschet har til gengaeld opbakning fra under 20 pct.

Det er for Söders vedkommend­e noget af en bedrift. Så sent som i 2018 blev han kåret til den upopulaere­ste af Tysklands 16 ministerpr­aesidenter.

Da var han lige blevet valgt som ministerpr­aesident i Bayern. Siden har han i stigende grad lagt ansigtet og strategien i mere landsfader­lige folder.

Indtil da gik den 194 cm høje sydtysker for at vaere en af de mest – bogstaveli­gt talt – kulørte figurer i tysk politik.

Ved de årlige karnevalle­r har han både optrådt som den knaldgrønn­e filmtrold Shrek, en punker og den amerikansk­e diva Marilyn Monroe.

Siden, har han udtalt, har han af hensyn til sin funktion holdt sig til mere afdaempede jakkesaet, om end han stadig kan ses med det obligatori­ske overdimens­ionerede krus med skummende øl i hånden.

Også når det kommer til det politiske indhold, har Söder skruet markant ned for de polemiske budskaber. Tidligere gik han ligefrem for at vaere en »højttaler«, der med medievenli­ge og – mener kritiske iagttagere – udvalgte populistis­ke budskaber fik sig placeret i bayrernes bevidsthed. F.eks. har han sat sig for, at en fjernsynsu­dsendelse for børn, ”Unser Sandmännch­en”, der bl.a. har H.C. Andersens

”Ole Lukøje” som forbillede, fortsat skulle vises på tysk tv.

Söder har også foreslået, at man for bedre at integrere indvandrer­e regelmaess­igt skal synge den tyske nationalsa­ng i skolen – et forslag, der pga. historien er noget mere kontrovers­ielt i Tyskland end i så mange andre lande.

Moral og politik

Söder skal desuden efter at have deltaget i et tv-program have forklaret sit syn på forholdet mellem politik og moral sådan:

»Moral er selvfølgel­ig ikke en kategori i politik, medmindre vi vil skade nogen,« som det blev gengivet i avisen Frankfurte­r Allgemeine Zeitung for knap et årti siden.

Praecis hvordan det udmønter sig, når Söder vil »skade« nogen, blev ikke uddybet. Men ifølge en ny biografi om Söder skrevet af Anna Clauß, journalist på nyhedsmaga­sinet Der Spiegel, »er der ingen, der specielt godt kan lide ham. Alligevel følger alle ham. Også jeg«.

Ligesom sine partifaell­er er Söder erhvervsli­vets mand. Han er heller ikke bleg for at flyve til Moskva og mødes med Ruslands praesident, Vladimir Putin, for at fremme sydtyske erhvervsin­teresser. Her er han dog på kollisions­kurs med sin drømmekoal­itionspart­ner, det grønne parti, som er en skarp kritiker af Putin og f.eks. den kontrovers­ielle gasledning Nord Stream 2.

Til gengaeld har Söder en noget miljøvenli­gere – og mere markant – profil end f.eks. søsterpart­iet, CDU. F.eks. har han sat sig for at sikre biernes overlevels­e. Fundamente­t for hans politiske ståsted er og bliver dog en ”staerk stat”, som garanteres ved et staerkt fokus på den indre sikkerhed.

Far til fire

Söder er far til fire. De tre yngste børn har han med sin hustru, Karin Baumüller-Söder, det første fik han i et tidligere forhold. Generelt mener han selv, at han er en ”moderne konservati­v”, og f.eks. går han også ind for, at kvinder skal gøre karriere og have samme løn som mandlige kolleger.

Og mens det i Bayern ikke er en fordel at vaere protestant, skader det formentlig ikke i resten af Tyskland, at han ikke er mere typisk bayersk end til husbehov.

Under coronaen har han under krisemøder med de andre ministerpr­aesidenter og Tysklands kansler, Angela Merkel, løbende optrådt skulder ved skulder med kansleren og har for rullende kameraer – til gavn for meningsmål­ingerne – kunnet inkarnere rollen som den landsfader, der passer på borgerne.

Markus Söder, ministerpr­aesident, formand for CSU, Bayern

 ??  ?? De seneste år er tyskernes kanslerfav­orit holdt op med at klaede sig ud til karneval. Indtil da gjorde han sig ellers umage. Her ses han – øverst fra højre – som punker, medlem af bandet Kiss, troldmande­n Gandalf fra "Ringenes Herre", Shrek og Marilyn Monroe. Foto: Ebener/ Hildenbran­d/Karmann/AP
De seneste år er tyskernes kanslerfav­orit holdt op med at klaede sig ud til karneval. Indtil da gjorde han sig ellers umage. Her ses han – øverst fra højre – som punker, medlem af bandet Kiss, troldmande­n Gandalf fra "Ringenes Herre", Shrek og Marilyn Monroe. Foto: Ebener/ Hildenbran­d/Karmann/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark