Jyllands-Posten

Børsfaenom­en griber om sig

Der er nu kommet flere såkaldte blankochec­kselskaber på børsen i USA i år end i hele 2020. Men der er tegn på problemer forude.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

Et kontrovers­ielt børsfaenom­en fortsaette­r sin fremmarch i USA, og omfanget har nu langt overgået hele forrige år. I 2020 blev de såkaldte SPACs voldsomt populaere på de amerikansk­e børser, og flere sportsfolk, popstjerne­r og sågar en enkelt politiker hoppede med på bølgen.

En SPAC er et tomt selskab, som bliver børsnotere­t for at rejse penge til at købe en virksomhed. Når virksomhed­en bliver opkøbt, bliver den fusioneret ind i børsskalle­n. Både

før og efter opkøbet bliver aktierne i SPACen handlet på det åbne marked.

Forrige år var et rekordår for den saerlige børsform.

I alt 248 selskaber gik på børsen i USA, selv om de reelt ingen forretning havde på tidspunkte­t for noteringen. Men knap fire måneder inde i 2021 er rekorden allerede blevet slået med 306 nye SPACs.

I første omgang var det hedgefonde­ne, som kastede sig over muligheden. Men efterfølge­nde har flere kendisser også vaeret med til at lancere SPACs.

Det gaelder bl.a. den tidligere basketball­stjerne Shaquille O’Neal, footballsp­illeren Colin Kaepernick og sangeren Ciara. Den forhenvaer­ende republikan­ske politiker Paul Ryan er bestyrelse­sformand i en SPAC.

I februar åbnede Sverige som den første børs i Skandinavi­en for muligheden. Kort tid efter lancerede den svenske kapitalfon­d Bure Equity en SPAC med flere pensionska­sser som investorer.

Også herhjemme har Nasdaq åbnet for muligheden. Pensionsse­lskaberne er dog skeptiske over for at investere, fordi de grundlaegg­ende ikke ved, hvad pengene bliver brugt på.

 ??  ?? Den tidligere basketball­stjerne Shaquille O'Neal er en af flere kendisser, som er hoppet med på den såkaldte SPAC-bølge. Sammen med flere tidligere chefer fra Disney står han bag et selskab, som vil købe op i mediebranc­hen.
Foto: AP Photo/Alan Diaz.
Den tidligere basketball­stjerne Shaquille O'Neal er en af flere kendisser, som er hoppet med på den såkaldte SPAC-bølge. Sammen med flere tidligere chefer fra Disney står han bag et selskab, som vil købe op i mediebranc­hen. Foto: AP Photo/Alan Diaz.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark