Jyllands-Posten

Priserne har taget det største hop i lang tid: Det er blevet dyrere at vaere dansker

Forbrugerp­riserne er det seneste år steget med 1 pct., hvilket er den største stigning i naesten to år.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Det er blevet dyrere at vaere dansker det seneste år. Forbrugerp­riserne steg nemlig med 1 pct. i marts sammenlign­et med samme måned i fjor. Det viser nye tal fra Danmarks

Statistik. Det er ikke bare et paent hop i forhold til februar, hvor den årlige prisstigni­ng landede på 0,6 pct. Det er samtidig den højeste årlige stigning siden april 2019. Altså i naesten to år.

»Med en inflation på 1 pct., skal en typisk børnefamil­ie have 4.550 kr. mere op af lommen end samme tid sidste år, hvis familien ønsker at købe de samme varer og tjenester,« skriver Anders Christian Overvad, økonom i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Selv om priserne er steget, er det dog ikke ensbetyden­de med, at det vaelter danskernes økonomi.

De seneste tal for lønudvikli­ngen viser nemlig, at danskernes løn er steget med 2,4 pct., så derfor har danskerne fortsat fremgang i den såkaldte realløn.

Dyrere benzin og diesel

Den højere inflation er isaer blevet trukket af højere benzinog dieselpris­er. Og samtidig traekker prisstigni­nger på tobak også op.

»Inflatione­n er på vej op i gear igen, efter at den har ligget usaedvanli­gt lavt det seneste år. Coronakris­en lagde en massiv daemper på den økonomiske aktivitet, og det har taget toppen af prisstigni­ngerne,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation, i en kommentar.

»I takt med at samfundet genåbner, og den økonomiske aktivitet igen er på vej op i omdrejning, traekker det inflatione­n op. For lige såvel som økonomisk afmatning laegger en daemper på prisstigni­ngerne, er øget økonomisk aktivitet med til at hive inflatione­n op,« lyder det videre fra cheføkonom­en.

Sidste år endte inflatione­n på 0,4 pct. I Danske Bank venter man, at inflatione­n vil ende på et lidt højere niveau i år.

»Den kommende tid kommer vi formentlig til at se højere inflation, men det skyldes altså navnlig, at priserne faldt maerkbart under nedlukning­en sidste forår – ikke mindst energipris­erne. For 2021 som helhed forventer vi en smule højere prisstigni­nger end sidste år, og underligge­nde er det svaert at få øje på noget pres for højere priser,« skriver, Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkon­om i Danske Bank.

Med en inflation på 1 pct., skal en typisk børnefamil­ie have 4.550 kr. mere op af lommen end samme tid sidste år, hvis familien ønsker at købe de samme varer og tjenester. ANDERS CHRISTIAN OVERVAD, ØKONOM, ARBEJDERNE­S LANDSBANK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark