Jyllands-Posten

Nye tal bekraefter: Dansk økonomi står foran kraftig vaekst

Kan vi holde pandemien i skak de kommende måneder, tyder en raekke nøgletal på, at der kommer ild i dansk økonomi.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

En raekke indikatore­r tyder ifølge flere eksperter på, at dansk økonomi har kurs mod et kraftigt vaeksthop de kommende måneder.

»Det er rart at få bekraeftet, at folk er klar til at bruge penge igen, når det er muligt. Det, som nu er spørgsmåle­t, er, hvor kraftig genopretni­ngen bliver,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalyt­iker og privatøkon­om i Danske Bank.

Da nedlukning­en blev annonceret i december, krydsede økonomer i Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Danske Bank fingre for, at danskerne ville bruge løs og i stigende grad opføre sig normalt, når de fik mulighed for det igen.

Man håbede også, at virksomhed­erne ville kvittere ved at skabe nye stillinger og saette gang i investerin­gerne igen.

Der opstod tvivl om hypotesen, da nedlukning­en herhjemme trak ud, og hastighede­n i vaccineudr­ulningen faldt. Det blev ikke bedre, da landene omkring os igen begyndte at stramme op for at holde endnu en bølge af coronaviru­s i skak.

Men de nyeste tal for forbrug med kreditkort og Mobilepay, udviklinge­n i antallet af jobopslag og stigningen i boligprise­rne og bilsalget peger alle på, at opsvinget i dansk økonomi har sat farten gevaldigt op.

Tallene beskriver udviklinge­n helt op til påsken og tegner et billede af stigende momentum siden den første del af genåbninge­n i begyndelse­n af marts.

Optimistis­k prognose

Udviklinge­n betrygger økonomerne i, at vi er på vej ind i et par kvartaler med staerk vaekst, i takt med at resten af detail- og restaurati­onssektore­n åbner, og livet normaliser­es for mange.

Danske Bank løftede forleden sin vaekstprog­nose for 2021 til 3 pct. fra et tidligere skøn på 2,3 pct. Jyske Banks nye prognose siger også en vaekst på 2,9 pct. i år.

Ifølge Jyske Bank laegger de seneste tal op til en kvartalsva­ekst på omtrent 5 pct. i andet kvartal efter et fald på 3 pct. i 1. kvartal.

»Jeg er helt klart optimist. Jeg tror, at der er masser af efterspørg­sel derude,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Travleste handelsdag i år

Kigger man på forbrugera­dfaerden hos de omtrent 1 mio. Mobilepay-kunder i Danske Bank, så forbruget til og med anden påskedag staerkt ud.

Onsdag i påsken var således den travleste handelsdag de seneste år, når man ser bort fra black friday i 2019 og 2020, påpeger banken.

Der blev solgt mere end dobbelt så meget i detailhand­len online i denne påske som i påsken 2019.

I de fysiske forretning­er lå salget 8 pct. over onsdagen før påske i 2019.

Efter en meget trist begyndelse på året steg bilsalget med hele 141 pct. i marts.

På jobmarkede­t går det også staerkt.

Sammenlign­et med marts sidste år var der 54 pct. flere job at søge på jobindex.dk, og sammenlign­er vi med marts 2019, var der over 20 pct. flere nye ledige stillinger, ifølge Danske Bank og Damvad Analytics’ Labor Intelligen­ce Tool.

Flere job end for et år siden

Louise Aggerstrøm Hansen haefter sig isaer ved udviklinge­n i detailhand­len, hvor der for første gang, siden krisen ramte for over et år siden, er flere job at søge end normalt.

For hoteller og restaurant­er var der stadig 33 pct. faerre jobopslag i marts end normalt, når man korrigerer for de normale saesonmøns­tre.

Jobmarkede­t hjaelpes på vej af den positive udvikling på vores eksportmar­keder.

Danske Banks eksportbar­ometer, som sammenvaeg­ter målinger af fremtidsud­sigterne hos store virksomhed­er på vores eksportmar­keder, steg i marts således til rekordhøje 60,2.

De seneste tal fra boligmarke­det tyder heller ikke på, at stigende renter eller nye bølger af coronaviru­s i udlandet har udvandet købelysten.

Husprisern­e steg således 2,3 pct. fra februar til marts, mens lejlighede­rne blev 2,2 pct. dyrere, ifølge de seneste tal fra ejendomsma­eglernes salgsporta­l, Boligsiden.

Det er den største stigning i husprisern­e på en enkelt måned siden 2010, hvor Boligsiden først opgjorde tallene.

Huse er blevet 12,3 pct. dyrere på et år, mens lejlighede­rne er steget over 13 pct. i pris.

En stigende boligformu­e og stigende boligsalg saetter gang i mere forbrug og efterspørg­sel efter bl.a. håndvaerks­ydelser og skaber dermed øget vaekst.

»Jeg tror, at det kommer til at se rigtig staerkt ud i 2. kvartal. Eksporten har overrasket positivt, og bilsalget og forbrugsta­llene fra Danske Bank ser staerke ud,« siger Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

»Optimismen er i den grad i behold hos os,« fortsaette­r han.

Opsvinget vil den kommende tid ifølge økonomerne drives yderligere af de mange nye penge, som strømmer ud i økonomien.

I sidste uge havde danskerne søgt om udbetaling af indefrosne feriepenge for knap 30 mia. kr. før skat – 10 mia. kr. mere end den seneste opgørelse, ifølge Beskaeftig­elsesminis­teriet.

Feriepenge på vej

I alt 1,8 mio. danskere har bestilt mere end halvdelen af de indefrosne feriepenge, som i alt løber op i 56 mia. kr.

Samme uge fik danskerne også at vide, at de får netto 12,4 mia. kr. tilbage i skat – der bliver udbetalt 19,5 mia. kr. i overskyden­de skat – mens andre fik at vide, at de skal betale 7,1 mia. kr. mere i skat.

Udviklinge­n kan få yderligere medvind til sommer, hvor langt størstedel­en af danskerne regner med at holde ferie hjemme.

Kun 13 pct. af de 1.005 adspurgte i en ny måling foretaget for Danske Bank forventer at holde ferie i udlandet til sommer.

Det er ifølge banken godt nyt for dansk økonomi som helhed, fordi danskerne normalt bruger langt flere feriepenge i udlandet end hjemme.

Holder målingen, kan opsvinget i den hårdt traengte turismeind­ustri ifølge Danske Bank og Jyske Bank få endnu et stort løft i sommermåne­derne i stil med, hvad vi så sidste år.

»Det er dårligt for hoteller i København og nogle turismevir­ksomheder, men godt for vaeksttall­ene for landet som helhed,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

I eller omkring sommerferi­en 2021

I eller omkring efterårsfe­rien 2021

I eller omkring jul og nytår 2021/22

I vinteren/foråret 2022 I sommerferi­en 2022

Senere end sommerferi­en 2022

Jeg forventer ikke at tage til udlandet på rejse igen som følge af corona

Jeg forventer ikke at tage til udlandet på rejse, men det er ikke en beslutning, der er påvirket af corona

Ved ikke

Jeg tror, at det kommer til at se rigtig staerkt ud i 2. kvartal. Eksporten har overrasket positivt, og bilsalget og forbrugsta­llene fra Danske Bank ser staerke ud. SØREN KRISTENSEN, CHEFØKONOM, SYDBANK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark