Jyllands-Posten

»Vi slår egne salgsrekor­der hver måned, det går forrygende godt«

Louis Poulsen, Fredericia Furniture og Kvik melder om rekordsalg lige nu og ser med stor optimisme på salget den kommende tid. Også hos detailkaed­en Elgiganten er feriepenge lige nu med til at skubbe varer.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Uagtet den langstrakt­e pandemi og etapevise genåbning flokkes danskerne om designermø­bler, køkkener, hårde hvidevarer og elektronik.

Således er købelysten lige nu allerede stor blandt forbrugern­e på et tidspunkt, hvor mange brancher og virksomhed­er endnu kun kan spå om, hvordan salget vil udvikle sig, når vaccinerne er rullet ud til en større andel af befolkning­en senere på året.

Det seneste år har vaeret praeget af perioder med restriktio­ner med tvangslukk­ede detailbuti­kker, og de butikker, der ligger i storcentre­ne, genåbner først i de kommende uger. Alligevel meldes der om stort tempo i i afsaetning­en af nogle varegruppe­r.

Stor salgsfremg­ang

Som følge af de manglende muligheder for at rejse og spise ude og andre kulturople­velser har mange forbrugere i stedet brugt deres penge på hjemmet. Det har gavnet salget af eksempelvi­s designermø­bler.

Adm. direktør Kaja Møller hos Fredericia Furniture, der også omfatter møbelselsk­abet Erik Jørgensen, bekraefter tendensen.

»4. kvartal af 2020 og 1. kvartal i år har vaeret med meget markant fremgang i privatsalg­et til de danske forbrugere. Faktisk ligger afsaetning­en så højt, at der er pres på kapacitete­n, og det er svaert at følge med ordreindga­ngen,« siger Kaja Møller.

Svaert at skaffe varer

Også køkkenbran­chen rapportere­r om paen fremgang. Eksempelvi­s melder køkkenprod­ucenten Kvik, hvis butiksnet drives af lokale forhandler­e, at den største udfordring er at skaffe leverancer nok til produktion­en.

»Det går fantastisk godt med privatsalg­et. Det var tilfaeldet i 2020, og samme udvikling er fortsat ind i 2021. Allerede før coronakris­en var i gang, satte vi fart på nye digitale løsninger, som vi nu får gavn af, selv om butikker har vaeret tvangslukk­ede. Lysten til investerin­g i hjemmet er stor,« vurderer adm. direktør Jens-Peter Poulsen.

Køkkensels­kabet, der har den svenske Ballingslö­v-koncern som ejer, har hovedsaede og produktion i Vildbjerg i Vestjyllan­d.

Salg til byggeproje­kter

Alle parter – lige fra producente­rne til de store detailkaed­er – venter nu spaendt på at se, om fremgangen vil fortsaette, i takt med at restriktio­nerne lempes, efterhånde­n som flere danskere bliver vaccineret, og der atter åbnes for eksempelvi­s ferierejse­r til udlandet.

»I 4. kvartal i år bliver det nok svaert at nå en vaekstrate som tilsvarend­e kvartal i 2020, da vi lå i indeks 200. Jeg forudser dog, at mens privatsalg­et måske finder et nyt niveau, kan der komme yderligere fart i det såkaldte kontraktma­rked med salg til byggeproje­kter inden for hoteller, kontorer og andet. Samlet er jeg ret optimistis­k om fremtiden,« siger Kaja Møller fra Fredericia Furniture.

Den opfattelse deles hos lampeprodu­centen Louis Poulsen, hvor adm. direktør Søren Mygind Eskildsen slet ikke ser aktuelle tegn på en opbremsnin­g. Tvaertimod.

»Vi slår egne salgsrekor­der hver måned, og det går forrygende godt. På privatsalg­et ser det ikke ud til at stilne af den kommende periode. I salget på det profession­elle projektmar­ked er optimismen desuden kommet tilbage. Der er mange penge derude til investerin­ger, så vi ser ingen tegn på, at tingene bremser op den naeste periode,« siger Søren Mygind Eskildsen hos Louis Poulsen.

Selskabet er kendt for lamper designet af bl.a. Poul Henningsen, Verner Panton og Arne Jacobsen.

De seneste uger har danskere fået udbetalt indefrosne feriepenge, ligesom en del har modtaget overskyden­de skattebeta­ling fra 2021 på kontoen. Det er lige nu med til at øge salget af bl.a. forbrugsel­ektronik, fortaeller adm. direktør Peder Stedal fra varehuskae­den Elgiganten.

»Som detailkaed­e har det vaeret en stor udfordring, at vi gennem måneder havde butikkerne tvangslukk­ede. Derfor glaeder vi os over at vaere tilbage og maerker klart en stor købelyst. Ferie- og skattepeng­e er med til at stimulere det. Vi oplever fremgang i denne tid inden for alle varegruppe­r i vores butikker. Så vi er med på holdet af optimister lige nu,« siger Peder Stedal.

Allerede før coronakris­en var i gang, satte vi fart på nye, digitale løsninger, som vi nu får gavn af, selvom butikker har vaeret tvangslukk­ede. Lysten til investerin­g i hjemmet er stor. JENS-PETER POULSEN, ADM. DIREKTØR, KVIK A/S

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark