Jyllands-Posten

Netto vil åbne seks nye butikker i Polen om ugen

Salling Group har overtaget 300 polske butikker fra britiske Tesco. Inden for 18 måneder skal de fleste af dem vaere omdannet til Netto-butikker efter dansk koncept.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Gennem 20 år har han haft chefposter hos store virksomhed­er i detailhand­len. Den aktuelle opgave overgår dog alt, hvad han tidligere har haft ansvaret for.

Inden for 18 måneder skal han og organisati­onen have ombygget ca. 270 dagligvare­butikker i Polen.

På så få dage som muligt med stop for dagligvare­handel til kunderne skal butikkerne aendres. Det fra at vaere del af den britiske Tesco-koncern til at fremstå som moderne butikker i den danske discountka­ede Netto.

»Det er den største operation, som jeg har prøvet. Det er vildt spaendende, men vi har også en yderst travl periode foran os,« siger Michael Løve.

Siden 2017 har han i Salling Group vaeret chef for Netto Internatio­nal med butikker i Danmark, Tyskland og Polen. Netop det østeuropae­iske land er udpeget som et vaekstmark­ed for Salling Group. Ud over Netto omfatter koncernen de danske dagligvare­kaeder Føtex og Bilka samt en raekke andre detailakti­viteter her i landet.

Som led i den vaekststra­tegi annoncered­e Salling Group i juni 2020, at koncernen overtager 300 butikker samt to distributi­onscentre i Polen, som britiske Tesco driver der. Handlen blev endeligt godkendt af de polske konkurrenc­emyndighed­er midt i marts, hvor parterne kunne afslutte den og overdrage nøgler.

»Vi har brugt tiden siden juni på at forberede os. Udfordring­en har vaeret at indgå aftaler med leverandør­er og entreprenø­rer, på betingelse af at handlen blev godkendt. Samt at de skulle stå klar til at gå i gang med to ugers varsel, uden vi kunne sige, hvornår handlen faldt på plads med en godkendels­e,« fortaeller Michael Løve. Han fortsaette­r:

»Det er faldet på plads, og vi har gennem måneder arbejdet intenst med at kortlaegge vores nye butiksnet i Polen og beslutte raekkefølg­en for konverteri­ngerne. Samtlige af de overtagne butikker er gennemgået minutiøst for, hvad der skal laves i forhold til design, konstrukti­oner, vedligehol­delse, butiksudst­yr, facader og andet.«

Købspris 1,5 mia. kr.

Købsprisen for Tescos butikker er på 1,5 mia. kr. Samtidig er det ifølge Salling Group planen at bruge ca. 1,5 mia. kr. på over halvandet år at ombygge de overtagne butikker til den danske kaedes koncept.

Mens ombygninge­n kører, driver Netto Internatio­nal butikkerne videre under Tescos navn og med den koncerns sortiment samt koncept.

Så konverteri­ngen og ombygninge­n til det danske discountko­ncept skal ske så effektivt som muligt – så der ikke bliver for mange dage uden omsaetning.

Målet er at nyåbne overtagne butikker med Netto-skilt på facaden hver uge fra slutningen af maj. Michael Løve forventer at ca. 260-270 af de 300 Tesco-butikker bliver del af Netto, der i forvejen selv har 400 discountbu­tikker i Polen.

»Vi har 18 måneder fra overtagels­en, til Tesco-skiltene skal vaere ude af butikkerne. Målet er op til seks åbninger om ugen. Mange uger vil der parallelt vaere 50 butikker i proces med at blive konvertere­t. Derfor er projektled­else blevet en stor del af vores organisati­on lige nu – sideløbend­e med at holde fart i driften. Det kan kun lade sig gøre, fordi det er en opgave for hele Salling Group. Langt de fleste funktioner i koncernen er på en eller anden måde involveret,« fortaeller Michael

Løve.

Udlagt som vaekstmark­ed

Netto åbnede i 1995 kaedens første butik i Polen og har i dag – før overtagels­en af Tesco-butikkerne – godt 5.000 medarbejde­re der.

I 2019 valgte Salling Group at saelge Netto Sverige efter år med underskud i driften der. Fokus er derefter på kaedens tre andre lande, Polen, Tyskland og Danmark.

Det altså med Polen udlagt som et vaekstmark­ed. Største aktør på det polske discountma­rked er den portugisis­kejede kaede Biedronka med ca. 3.200 butikker.

Michael Løve har store ambitioner for Nettos muligheder i Polen med de mange nye butikker og dermed en større styrke.

Mens dagligvare­salget i Danmark er vokset hastigt under coronatide­n, ser det ifølge Netto-chefen lidt anderledes ud for de polske discountak­tører.

»Polen har vaeret et vaekstmark­ed gennem en årraekke med gang i økonomien og høj

2017 2018 2019 2020

 ??  ?? Michael Løve har siden 2017 vaeret chef for Netto Internatio­nal, som er en del af Salling Group, med discountbu­tikker i Danmark, Tyskland og Polen. Foto: Jens Hartmann Schmidt
Michael Løve har siden 2017 vaeret chef for Netto Internatio­nal, som er en del af Salling Group, med discountbu­tikker i Danmark, Tyskland og Polen. Foto: Jens Hartmann Schmidt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark