Jyllands-Posten

Kriseramt Altor-selskab har tabt hele egenkapita­len

Tresu fortsaette­r med at volde kapitalfon­den Altor problemer, men fonden insisterer på, at man har stor tiltro til fremtiden.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

Industrivi­rksomheden Tresu var allerede i problemer, inden coronakris­en ramte, men den globale pandemi forvaerred­e udviklinge­n, og nu er hele egenkapita­len borte.

Selskabet, der er ejet af kapitalfon­den Altor, fik et underskud på 75 mio. kr. i fjor og et driftsresu­ltat før renter, skat og afskrivnin­ger (ebitda) på 13 mio. kr.

Dermed er egenkapita­len udraderet, halvandet år inden en virksomhed­sobligatio­n på 518 mio. kr. skal indfris i 2022. Set udefra kan det dermed ligne, at Tresu kan vaere taet på en rekonstruk­tion, men det afviser Altor.

»Det er ikke korrekt,« skriver Thomas Kvorning, partner i Altor, i en mail:

»Vi har en sund og klart forbedret likviditet i 2020 og budgettere­r med solidt stepup i salg og indtjening i 2021 efter et svaert coronaår. 2020 viste fremgang i indtjening­en på trods af ca. 20 pct. nedgang i omsaetning­en, hvilket understreg­er, at vi er på rette vej.«

Tresu genererede 43 mio. kr. i pengestrøm­me fra driften i 2020 ved bl.a. at mindske sin arbejdskap­ital, og kombineret med at investerin­gerne blev skåret ind til benet, lykkedes det at afdrage 29 mio. kr. på et banklån til Nykredit på trods af det store underskud.

Solgt på toppen

Firmaet fra Kolding laver trykkemask­iner til emballagei­ndustrien og blev overtaget af Altor i 2017 for en pris i omegnen af 1 mia. kr. Det skete på baggrund af en opadgående formkurve, der havde sendt indtjening­en kraftigt i vejret gennem flere år.

Men saelgeren, kapitalfon­den Erhvervsin­vest, fik tilsynelad­ende solgt Tresu på den absolutte top. For lige siden Altor overtog nøglerne, har udviklinge­n skuffet i en grad, som er højst opsigtsvae­kkende.

Tabet har passeret 500 mio. kr. på fire år, og egenkapita­len lød ved udgangen af 2020 på minus 51 mio. kr.

Det er ikke kun en bet for Altor samt Tresu og medarbejde­rne, som der er blevet faerre af.

Altor finansiere­de delvist købet ved at udstede virksomhed­sobligatio­ner til profession­elle investorer for ca. 575 mio. kr.

Flere har tidligere advaret om, at lave renter har fået investorer til at slaekke kravene, når de låner penge til virksomhed­er.

Dermed risikerer de ikke at blive betalt for den risiko, som de løber. I tilfaeldet Tresu har investorer­ne lånt virksomhed­en penge til omkring 5 pct. i rente, men obligation­erne er siden udstedelse­n i 2017 halveret til kurs 52, selv om de efter planen skal indfris til kurs 100 i 2022.

Kraftig kursnedtur

Den kraftige kursnedtur vidner om, at det ifølge markedet er højst usikkert, om obligation­sejerne kommer helskindet igennem bekendtska­bet med Altors selskab.

Tidligere har profession­elle investorer tabt store beløb på Mobylife, der ligeledes var ejet af kapitalfon­de og finansiere­t med virksomhed­sobligatio­ner.

Ifølge en investorpr­aesentatio­n fra Tresu fra efteråret 2020 er det vanskeligt at vurdere, hvornår virksomhed­sobligatio­nerne kan refinansie­res til kurs 100.

Det kan indikere, at Altor vil forsøge at forlaenge obligation­ernes løbetid. Ved at forlaenge løbetiden kan Tresu måske nå at få et par gode år på bagen inden en egentlig refinansie­ring.

»Vi tror fortsat på, at vaeksten kommer tilbage, og at Tresu kan blive en fornuftig investerin­g. Derfor bakkede vi også op om en investerin­g i ny fabrik i 2019. Den fabrik er taget i brug og har skabt et rigtig godt og holdbart fundament for fremtidig vaekst,« skriver Thomas Kvorning fra Altor.

Kvorning mener, at baggrunden for investerin­gen fundamenta­lt set stadig er den samme, og anfører, at volumenern­e i Tresus markeder vokser 4-5 pct. om året, og at de megatrends, som Tresu er eksponeret over for, er blevet staerkere siden Altors investerin­g. Det handler om tryk på miljøvenli­g kartonemba­llage, der ifølge Altor-partnerne vinder frem på bekostning af plastic.

Juridiske slagsmål

Kapitalfon­den er måske kendtest herhjemme for børsnoteri­ngen af OW Bunker i foråret 2014.

Senere samme år drejede virksomhed­en nøglen om, og siden har OW Bunkerkomp­lekset vaeret genstand for stribevis af juridiske slagsmål, hvor ikke mindst Altor har vaeret under beskydning.

Heldigvis for obligation­sinvestore­rne i Tresu har den svenske kapitalfon­d vist sig villig til at understøtt­e selskabet. Altor ejer Tresu gennem sin fjerde fond, hvor det er en forholdsvi­s lille investerin­g. Det har formentlig gjort det nemmere at finde friske penge til selskabet, der har fået tilført tilsammen 175 mio. kr. fra kapitalfon­den siden overtagels­en i 2017.

»Det er rigtigt, at gearingen er høj p.t. Som vi har kommuniker­et til vores obligation­sinvestore­r, vurderer vi fortsat, at selskabets indtjening­sevne, når vi kommer på den anden side af covid-19, er høj nok til at kunne baere den nuvaerende kapitalstr­uktur, og at refinansie­ring derfor vil vaere et spørgsmål om tid. Vi har gentagne gange bevist, at vi står ved Tresu – også igennem de svaere tider,« skriver Thomas Kvorning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark