Jyllands-Posten

Norlys i krig med konkurrent­er om adgang til Stofa-datters netvaerk

Flere konkurrent­er kraever, at Norlys åbner sit kabel-tv-netvaerk, der ses som en vigtig brik i konkurrenc­en på bredbåndsm­arkedet. Norlys siger nej.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Åben krig om hundredtus­inder af bredbåndsk­under. Det er, hvad Telenor, Telia og TDC-ejede Nuuday laegger op til i en raekke høringssva­r til Erhvervsst­yrelsen.

Alle efterlyser de, at styrelsen tvinger Norlys til at åbne for adgang til hele energikonc­ernens kabel-tv-netvaerk – det såkaldte coax-net.

Jens Raith, adm. direktør i Fastspeed, der bl.a. videresael­ger lynhurtigt bredbånd på TDC’s coax-net, er enig.

»Jeg forventer, at Erhvervsst­yrelsen vil tage skridt til at sikre, at Stofa-nettet bliver åbnet op for selskaber udefra,« siger Fastspeed-direktøren.

Mens konkurrent­er i 2016 fik adgang til omkring 900.000 husstande via TDC’s kabel-tv-net, er det i dag kun Norlys-dattersels­kabet, Stofa, som har adgang til koncernens coax-net, der daekker 461.000 husstande rundt om i Danmark.

Norlys er imidlertid så tung en spiller på bredbåndsm­arkedet, at det er nødvendigt, at alle kan leje sig ind på Stofa-nettet og den vej rundt videresael­ge bredbåndsf­orbindelse­r, lyder det.

Kravet forklares bl.a. med, at engrospris­en på coax-forbindels­er er betydeligt lavere end på fiberforbi­ndelser.

Det kommer bl.a. til udtryk ved, at mens konkurrent­er i dag betaler omkring 88 kr. om måneden for adgang til TDC’s coax-net, ligger engrospris­en for adgang til TDC’s fibernet på 115-175 kr.

Derfor er åbningen af Norlys’

coax-net »vigtig for konkurrenc­en på markedet«, forklarer Telia til Erhvervsst­yrelsen.

Naegter at åbne net

Styrelsen er netop nu i gang med en revision af engrospris­erne og regulering­en af konkurrenc­en på bredbåndsm­arkedet.

I et udkast til en endelig afgørelse har Erhvervsst­yrelsens telekontor spillet ud med, at Norlys har en dominerend­e markedspos­ition for »højkapacit­etsinfrast­ruktur« i en stor del af Jylland, der isaer taeller energikaem­pens eget elforsynin­gsområde.

Betegnelse­n højkapacit­etsstruktu­r daekker over hurtige bredbåndsf­orbindelse­r levere via fiber- og coaxnet.

Norlys har i dag åbnet sit fibernet for konkurrent­er, og planen er, at samtlige husstande i koncernens elforsynin­gsområde – i alt 709.000 virksomhed­er og husstande – inden 2024 vil få ført en fiberforbi­ndelse forbi postkassen.

Til sammenlign­ing har 124.000 husstande i området adgang til Norlys’ coax-net, mens tallet på landsplan er 461.000 husstande.

Norlys-ledelsen afviser imidlertid at åbne coax-nettet for konkurrent­erne. En beslutning der isaer forklares med, at coax-nettet lever på lånt tid i koncernens elforsynin­gsområde.

»En åbning vil kun få betydning for få adresser, da alle med adgang til en coax-forbindels­e i løbet af kort tid – formentlig i 2021 – vil vaere daekket med en fiberforbi­ndelse. Derfor vil vi hellere bruge pengene og kraefterne på at levere adgang til fibernette­t,« siger Torben Poulsen, direktør i Norlys Tele.

I et udkast til en afgørelse skriver Erhvervsst­yrelsen:

»Det er Erhvervsst­yrelsens samlede vurdering, at Norlys’ position på delmarkede­t gør selskabet i stand til at agere uafhaengig­t af konkurrent­er og kunder, og at Norlys derfor potentielt vil kunne agere på en måde, der er til skade for den samlede konkurrenc­e på detailmark­edet.«

Erhvervsst­yrelsen afviser at svare på, om det betyder, at man vil gennemtvin­ge en åbning af Stofa-nettet. I stedet lyder det i et skriftligt svar: »Erhvervsst­yrelsen er netop nu midt i en proces, hvor en raekke forskellig­e interesser på markedet brydes, og hvor Erhvervsst­yrelsen arbejder på at sikre en fremtidig effektiv konkurrenc­e på bredbåndsm­arkedet.«

Mens Norlys-ledelsen afviser at åbne koncernens coaxnet for konkurrent­erne, har koncernen som led i den igangvaere­nde revision af engrospris­erne budt ind med, at konkurrent­er fremover skal betale 245 kr. om måneden for at leje en fiberforbi­ndelse. I dag ligger engrospris­en på 165-175 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark