Jyllands-Posten

Maersk Drilling-formand: Borerigind­ustrien kan nå rekordnive­au

Selv om olieselska­ber, investorer og Maersk Drilling selv i stigende grad retter blikket vaek fra olien, vil formand Claus Hemmingsen ikke afvise, at drillingin­dustrien når tilbage til 2010’ernes indtjening og rigvaerdie­r. Analytiker­e affejer det som ønsk

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Med milliardun­derskud og konkursbeg­aeringer er den underdreje­de borerigind­ustri i dag milevidt fra fordums storhed.

Men tiderne med de rekordhøje borerigvae­rdier og dagsrater, som industrien solede sig i mellem 2012 og 2014, behøver ikke at vaere en enlig svale. I hvert fald ikke, hvis man spørger Maersk Drillings formand, Claus Hemmingsen.

»Det er ikke umuligt,« siger han, men vil ikke spå om, hvorvidt eller hvornår det sker.

»Der synes at vaere underinves­teret i olie- og gasfelter globalt, hvis verden kommer tilbage til normale omstaendig­heder. Der er sandsynlig­hed for, at der kommer nogle perioder med peaks i indtjening i boreselska­ber og dermed vaerdier af aktiverne,« lyder analysen fra Claus Hemmingsen.

Det ville vaere saerdeles tiltraengt for drillingin­dustrien, hvis borerigge i løbet af 2020 ifølge rigmaegler­selskabet Esgian i gennemsnit blev 41 pct. mindre vaerd.

Da det stod vaerst til i løbet af det seneste år, acceptered­e borerigsel­skaberne priser på 150.000-200.000 dollars per dag for udlejning af de store rigge. Det beløb er ikke meget højere end det, det koster at holde riggen i drift. Og det er en hel del mindre end de 5600.000 dollars, som olieselska­berne i velmagtsda­gene var villige til at betale.

De seneste aftaler viser, at industrien i dag kan snige sig op på 250.000 dollars per dag for de dyre boreskibsk­ontrakter, men det er fortsat langt fra toppen.

En døende industri

Selv om indtjening­en og vaerdierne på riggene nok skal stige igen fra det nuvaerende niveau, tror analytiker­ne imidlertid ikke på, at industrien når de rekordhøje tinder nogensinde igen – i hvert fald hvad angår boreriggen­es vaerdier. Det skyldes bl.a. den grønne agendas momentum.

»Det er en døende industri. Men det vil formentlig tage lang tid for industrien at dø. I det mindste fuldstaend­igt,« siger David Carter Shiin og pointerer, at riggenes vaerdier vil fortsaette med at vaere under pres.

Han er partner i Esgian, der har skiftet navn fra Bassoe Offshore, og er i gang med at aendre fokus hen imod at saelge grønne markedsana­lyser og CO2-data for offshorein­dustrien.

Nye forretning­sområder

I 2020 har mange olieselska­ber accelerere­t deres planer med at transforme­re sig vaek fra olien og bruger meget af den overskyden­de kapital på at finde nye forretning­sområder i stedet for at gå på jagt efter olie.

Som en del af den sorte industri, der tjener penge på fossilt braendstof, er Maersk Drilling og resten af industrien kommet i skammekrog­en hos mange investorer.

»Jeg tror ikke, at aktivernes vaerdier nogensinde kommer tilbage til de niveauer, vi så i 2012 og 2013. I denne nye verden vil ESG-fokusset også have stor betydning for borerigver­denen,« siger Fredrik Stene, analytiker i det norske analysehus Clarksons.

Gradvis udfasning

Til trods for det store fokus på grøn omstilling forbliver olie og gas de vigtigste energikild­er mange år frem. Spørgsmåle­t er bare i hvor lang tid.

»Udfasninge­n kommer til at ske gradvist, men opfattelse­n af, hvor hurtig den udfasning vil ske, har aendret sig, hvilket igen påvirker forventnin­gerne til det fremtidige cash flow og således vaerdien af aktiverne,« siger Tobias Eckbo, der tidligere var drillingan­alytiker i et norsk maeglerhus, men som sidste år skiftede kurs og nu arbejder som finansdire­ktør i Onna, et selskab inden for vertical farming (lodrette marker, red.).

Vi kommer ikke fremadrett­et til at have det samme behov for rigge, som vi har i dag. Det vil vel påvirke industrien.

»Når du siger det på den måde, så vil det selvfølgel­ig. Men man skal også taenke på, at en borerig er bygget med en vis levetid. Meget af den flåde, der er aktiv i dag, er leveret mellem 2005 og 2015. Det vil sige, at borerigflå­den stort set vil vaere udtjent i 2040. Det internatio­nale energiagen­tur forventer selv i det mest grønne scenarie, at 46 pct. af energibeho­vet stadig er daekket af olie og gas i 2040,« siger han.

I øjeblikket er der alt for mange borerigge på markedet i forhold til, hvad der er brug for, hvilket presser priserne på både indtjening og borerigpri­ser ned.

Mens en hel del rigge bliver skrottet, bliver der til gengaeld ikke bygget saerlig mange nye, og ifølge Claus Hemmingsen vil balancen mellem udbud og efterspørg­sel justere sig med tiden. Det vil gøre det lettere for borerigkon­cernerne at kraeve priser, der giver mening.

»Jeg tror stadig, at olie- og gasboring vil vaere en del af Maersk Drilling om 10 år, og også om 20 år. Det, at vi har en ambition om at tilegne os nye kompetence­r og forretning­sområder, gør, at investorer og medarbejde­re stadig føler sig tiltrukket,« siger Claus Hemmingsen.

Kapital til grøn omstilling

Maersk Drilling er bl.a. i gang med at undersøge, om selskabet kan deltage i arbejdet med flydende havvindmøl­ler, lagring af CO2 og produktion af brint på havet.

Kan I maerke, at oliekoncer­nerne har større fokus på at investere i at transforme­re sig selv end at bore nye oliebrønde?

»Selvfølgel­ig kan man maerke, at en del af deres investerin­gsvillige kapital går i retning af grøn omstilling. Heldigvis er det også et fokus, vi opbygger. Det gør ikke, at vi får mindre opmaerksom­hed fra dem.«

For Maersk Drilling handler det bl.a. om at finde de nye muligheder gennem olieselska­berne og de nye forretning­sområder, de forsøger at opdyrke. Og gennem andre, nye kunder. Claus Hemmingsen naevner projektet om Energiøen i Nordsøen, som han ikke vil udelukke kunne vaere interessan­t for Maersk Drilling at deltage i.

Hvor travlt har Maersk Drilling med at transforme­re sig til at blive et baeredygti­gt selskab?

»Vi har lige praecis lige så travlt som vores kunder. Vi lever af at servicere kunderne, og det er ikke nødvendigv­is kun olie og gasselskab­er fremadrett­et.«

 ??  ?? Claus Hemmingsen (i midten) er formand for Maersk Drilling og ser lyst på fremtiden for drillingse­ktoren. Her ses han med Martin Rune Pedersen fra Total (tv.) og Morten Kelstrup fra A.P. Møller-Maersk (th.). Foto: Total
Claus Hemmingsen (i midten) er formand for Maersk Drilling og ser lyst på fremtiden for drillingse­ktoren. Her ses han med Martin Rune Pedersen fra Total (tv.) og Morten Kelstrup fra A.P. Møller-Maersk (th.). Foto: Total

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark