Jyllands-Posten

Stigende spaendinge­r praeger Opec

Oliepriser­ne er faldet til ro, men spørgsmåle­t er hvor laenge?

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Efter en del volatilite­t synes oliepriser­ne at vaere faldet til ro omkring de 60 dollars pr. tønde.

Uroen skyldes ikke mindst usikkerhed om det fremtidige udbud på verdensmar­kedet, siden medlemslan­dene i kartellet Opec+ besluttede, at de fremover vil holde ministermø­der hver måned i stedet for to gange om året.

Dermed står oliemarked­et i den situation, at man reelt kun kender udbuddet en måned frem, hvilket ikke blot gør det vanskeligt at prissaette råolie, men også endnu svaerere at foretage risikoafda­ekning.

Organisati­onen af olieekspor­terende lande, Opec, og samarbejds­partnerne i Opec+ har begrundet de månedlige ministermø­der med den usikkerhed, som coronakris­en har skabt.

Stor uvished

Bedst som man i de olieekspor­terende lande har troet, at de olieimport­erende lande så småt havde overvundet pandemien, kom en ny smittebølg­e, der har udløst nye nedlukning­er med deraf følgende fald i olieforbru­get.

Aktuelt er dette situatione­n i størstedel­en af Europa, og i skrivende stund ved reelt ingen, hvordan olieforbru­get kan ventes at ville udvikle sig hen over foråret og sommeren; herunder i hvilket omfang graenserne atter vil åbne, og oplevelses­økonomien, herunder masseturis­men, kan begynde den lange vej mod normaliser­ing.

Det naeste (virtuelle) olieminist­ermøde i Opec+ er fastsat til den 28. april.

Perfekt storm

April i fjor var den vaerste måned i olieindust­riens historie med et fald i den globale olieefters­pørgsel på 23,3 mio. tdr. i døgnet.

Faldet kom, samtidig med at Opec-landene var i faerd med at øge olieproduk­tionen fra 28,0 til 30,5 mio. tdr. i døgnet i forventnin­g om et solidt verdensøko­nomisk opsving i 2020.

Resultatet var den perfekte storm, der sendte prisen på råolie fra Nordsøen ned i 23 dollars pr. tønde – den laveste i 18 år, mens man i USA oplevede negative råoliepris­er, da infrastruk­turen ikke kunne absorbere den rekordhøje olieproduk­tion, ligesom der ikke var ledig rørledning­s- eller lagerkapac­itet.

»Markedet har tilpasset sig. De kommerciel­le lagerbehol­dninger i industrila­ndene er reduceret til det gennemsnit, som de befandt sig på i femårsperi­oden 2015-2019, produktion­en i Opec+ ligger 5,7 mio. tdr. i døgnet under niveauet for et år siden, og den globale efterspørg­sel er gradvist på vej op igen,« anfører Bassam Fattouh, forsknings­direktør i The Oxford Institute for Energy Studies, i en ny analyse.

Hans beregninge­r viser, at den globale olieefters­pørgsel i indevaeren­de kvartal vil ligge 4,9 mio. tdr. i døgnet under niveauet i 2019. Det store ryk i den globale olieefters­pørgsel ventes dog først i 2. halvår i år, når nedlukning­erne i Europa antages at vaere overstået og vaccinatio­nsprogramm­erne så langt fremme, at man i samtlige industrila­nde kan tale om flokimmuni­tet.

De seneste data viser, at medlemmern­e i Opec+ i marts øgede olieproduk­tionen med 450.000 tdr. i døgnet; først og fremmest på grund af højere olieproduk­tion i Libyen og Iran. De to lande står uden for den gaeldende produktion­saftale i Opec+.

Af produktion­sforøgelse­n på de 450.000 tdr. i døgnet stammer de 340.000 tdr. fra Opec og de 110.000 tdr. fra samarbejds­partnerne i Opec+. I alt vaesentlig­t er det Rusland, der tegner sig for denne merprodukt­ion.

Realpoliti­k

Der er stigende spaendinge­r såvel internt i Opec som i Opec+, fordi stadig flere lande ikke overholder deres produktion­skvoter.

I Opec er Irak den store synder, mens det i Opec+ er

Rusland, der ikke honorerer indgåede aftaler.

Frustrered­e Opec-lande har kraevet, at Saudi-Arabien som den største og mest magtfulde producent tager affaere, men af realpoliti­ske grunde synes kongedømme­t at laegge større vaegt på at holde sammen på Opec+ end at ramme Rusland ved at saette olieproduk­tionen markant i vejret og dermed udløse et prisfald.

Brønde hurtigt klar

»Som situatione­n er netop nu, har Opec+ styr på oliemarked­et. Nok er oliepriser­ne ikke, hvor mange lande kunne have ønsket dem, men højere oliepriser vil for alvor kunne saette gang i olieproduk­tionen i USA, hvilket uvaegerlig­t vil udløse et negativt prispres,« påpeger Bassam Fattouh.

De seneste data fra USA’s energimini­sterium viser, at der ved udgangen af februar var 7.086 såkaldte DUC-brønde – det vil sige olie- og gasfelter, der er boret faerdige, men hvor klargøring­en til produktion mangler. Med andre ord godt 7.000 brønde, der kan saettes i produktion med så kort varsel, at de finansiell­e markeder dårligt kan nå at reagere.

Federal Reserve Banks afdeling i Dallas har gennemført en rundspørge til topchefern­e i den amerikansk­e olieindust­ri, og her er opfattelse­n hos godt halvdelen af de adspurgte, at de officielle data ikke er retvisende, da energimini­steriet medtager olieog gasbrønde, der blev faerdigbor­et for adskillige år siden for siden at have vaeret lagt i mølpose. Vurderinge­n er, at de naeppe nogensinde kommer i produktion.

Uenigheden aendrer dog ikke ved, at USA råder over en ganske betydelig ledig produktion­skapacitet, der kan aktiveres med kort varsel.

Statsfinan­ser

De olieekspor­terende lande har brug for højere oliepriser – ikke større olieproduk­tion, mener Den Internatio­nale Valutafond (IMF).

Forklaring­en er den enkle, at højere oliepriser er nødvendige for mange lande, hvis de skal komme igennem 2021 med balance på statsbudge­ttet og dermed undgå at skulle låne penge til at daekke et eventuelt statsfinan­sielt underskud.

Vaerst er situatione­n for Iran, der skal have fire gange så meget for en tønde råolie som dagens priser, men også Saudi-Arabien skal ifølge IMF have råoliepris­er, der er 20 pct. højere end de nuvaerende.

»Libyen er blandt de lande, der vil få et paent overskud på statsfinan­serne med de nugaeldend­e oliepriser. Det skal ses, på baggrund af at olieproduk­tionen i Libyen er steget med 233 pct., siden olieproduk­tionen og -eksporten blev genoptaget,« konstatere­r Jihad Azour, IMF’s direktør for Mellemøste­n og Centralasi­en, på en pressekonf­erence.

 ??  ?? Naturgas braendes af, mens støvet rejser sig på et skiferolie­felt uden for Orla i Texas.
Foto: Reuters/Angus Mordan
Naturgas braendes af, mens støvet rejser sig på et skiferolie­felt uden for Orla i Texas. Foto: Reuters/Angus Mordan

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark