Jyllands-Posten

Derfor er spekulatio­nsaktien Gamestop mere end en hurtig flirt

Det er nu tre måneder siden, at interessen for Gamestop toppede. Er aktien et spekulatio­nsprodukt af tiden eller mere end en flirt?

- PER HANSEN investerin­gsøkonom Nordnet

Gamestop lever. Ikke i bedste økonomiske velgående som virksomhed, men i høj grad som aktie. Investorer­ne vejrer stadig morgenluft. Nye investorer er på vej ind, og en del af de oprindelig­e er givetvis stadig med. I baggrunden står fortsat handelspla­tformen Robinhood, og nogle af de mest handelsivr­ige investerin­gstroppe dirigeres via Reddit/Wallstreet­bets.

Gamestop er måske på vej til at få det bedre. Selskabet kan trods alt med let forsinkels­e gøre sig håb om at drage fordel af den haesblaese­nde udvikling i aktien, som en overgang 100-doblede vaerdierne. Det kostede naesten Melvin Capital og andre hedgefonde livet og udløste under alle omstaendig­heder store tab, mens få private investorer blev meget velhavende.

Takket vaere den kapitaludv­idelse, som Gamestop offentligg­jorde for et par uger siden, og som skal tilføre selskabet op imod 1 mia. dollars i ny aktiekapit­al, vil det gøre Gamestop i stand til at kapitalise­re på aktiestign­ingerne i årets første måneder.

Gamestop har ikke indtil videre udviklet sig i lighed med den short squeeze, som Porsche udøvede på VW-aktien under finanskris­en, hvor ekstreme aktiestign­inger ret hurtigt blev afløst af tilsvarend­e, efterfølge­nde fald. Gamestop er mere end blot en hurtig flirt, og det er der en raekke grunde til:

I tilfaeldet med VW/Porsche

N var der kun eller overvejend­e tale om, at kortsolgte positioner blev ”straffet”. I tilfaeldet med Gamestop er der flere forklaring­svariable i spil.

Tiden kan spille en rolle.

N

Gamestop som investerin­gsfaenomen ramte ind i den måske mest spekulativ­e og likviditet­sdrevne investerin­gstid nogensinde. Alle mener at kunne huske dotcombobl­en og tiden op til finanskris­en i 2008. Jeg var ”med” under begge, men mener, at den ikke mindst likviditet­sdrevne aktieinter­esse fra januar/februar 2021 er helt i sin egen liga og skala. En dotcomfebe­r multiplice­ret med tre-fem. Vildere, voldsommer­e og meget intensere.

Interessen for aktieinves­tering

N og aktiespeku­lation er altså ekstrem. Noget af den merinteres­se og forskel kan skyldes eller vaere forstaerke­t af, at forskellen til 1999-2000 og 2004-2008 ikke mindst er, at renterne er ekstremt lave; alternativ­afkastet er meget lavt eller kan endda for en ikke helt lille gruppe decideret vaere negativt. ALLE køber derfor aktier. Det giver i sagens natur en ekstrem søgning mod og pres på aktier.

De seneste år er momentumpr­esset N på aktiemarke­det naermest eksplodere­t. Traditione­lle, fundamenta­le aktieinves­torer får selskab af ”køb/salg-investorer”, som henter deres inspiratio­n fra fora og får ikke mindst deres investerin­gssignaler fra kursudvikl­ingen: Køb det, som stiger, i tiltro til, at det stiger endnu mere; saelg det, som falder, i forventnin­g om, at det falder endnu mere.

Ovenståend­e er blevet forstaerke­t N af, at investorer har set en fundamenta­l case for en klassisk turnaround-udvikling i selskabet.

Shortsaelg­ere har fået sig en lektion, som de ikke glemmer lige med det første.

Hvis andelen af shortsolgt­e investerin­gsinteress­er er tilstraekk­elig stor – absolut og relativt – kan man gøre sig selv sårbar. Det var noget af det, som skete med Gamestop. Når udviklinge­n blev så markant, som den gjorde, skyldes det dog, at den effekt ikke stod alene, men blev understøtt­et af og skete samtidig med mange andre ting. Gamestop kan dermed vaere blevet et spekulatio­nsprodukt af tiden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark