Jyllands-Posten

Mulig svindelsag får boligdirek­tører til at tjekke, om der er styr på sikkerhede­n

Syv boligforen­inger vil efter mulig svindel i Østjysk Bolig gå deres kontrolmek­anismer igennem for at sikre sig mod snyd. Men ikke byens største med over 8.000 lejemål.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN JONAS HVID THOMAS VIBJERG

mulige svindel i Østjysk Bolig, der er vurderet til at vaere i omegnen af mindst 1520 mio. kr., har sendt chokgennem de almene boligforen­inger i Aarhus. Sagen får nu flere direktører til at gennemgå foreninger­nes sikkerheds­procedurer for at undgå snyd.

Steffen Espersen, direktør for Almenbo med ca. 3.600 boliger, er dybt rystet over svindelsag­ens mulige omDen

fang, der er beskrevet i en advokatund­ersøgelse af Kromann Reumert.

»Selvfølgel­ig vil en sag som denne give anledning til et ekstra fokus på vores procedurer omkring indkøb og betaling. Vi gennemgår årligt alle vore procedurer og vil i samarbejde med vores revisor se på, om der er funktioner, vi kan sikre yderligere,« siger han.

Onsdag praesenter­ede Aarhus Kommune et anonymiser­et uddrag af en advokatund­ersøgelse fra Kromann Reumert, der siden oktober sidste år har gransket Østjysk Bolig. Advokatern­e har fundet forhold, der tyder på, at flere medarbejde­re i boligforen­ingen kan have gjort sig skyldige i bedrageri og mandatsvig for mindst 1520 mio. kr.

Allan Werge, direktør for

AL2bolig og formand for BL’s 5. kreds, der repraesent­erer de aarhusians­ke boligforen­inger, har kaldt sagen rystende. Ligeledes har han opfordret alle boligforen­inger til at se deres procedurer igennem og sikre, at det ikke kan ske hos dem.

Tjek af procedurer

»Klog kredsforma­nd,« konstatere­r Per Juulsen, direktør for Kollegieko­ntoret i Aarhus med 2.700 boliger:

»Sagen giver os selvfølgel­ig anledning til et ledelsestj­ek af procedurer og derefter gennemgang med revisionen samt anledning til drøftelse af opgaver og ansvar i forretning­sudvalg og bestyrelse.«

Direktøren roser den whistleblo­wer, som i juni 2020 fortalte Aarhus Kommune om uregelmaes­sigheder i Østjysk Bolig og derved fik sagen til at rulle. I første omgang viste en intern revisionsu­ndersøgels­e, at boligforen­ingens tidligere direktør kunne have foretaget private indkøb for mere end 370.000 kr. på beboernes regning. Men en ny omfattende advokatund­ersøgelse afslørede i sidste uge, at den mulige svindel kan vaere på mindst 15-20 mio. kr. og omfatte flere personer.

Per Juulsen er sammen med Kollegieko­ntorets revisor kommet frem til et bud på, hvordan den mulige svindel hos Østjysk Bolig har kunbølger

net foregå over mange år.

»Hvis en direktør og en anden leder bliver enige om at ”tage af kassen”, er det meget svaert at opdage. Stakkels medarbejde­re. De er blevet totalt svigtet,« siger han

Vil hjaelpe politiet

Også hos Alboa, byens naeststørs­te boligforen­ing med over 7.000 boliger, lyder meldingen, at sagen giver anledning til at trykprøve procedurer og kontroller. Det vil ske inden for de tiltag, som Alboa i forvejen praktisere­r internt og med en revisor, slår direktør Peter Hebroe fast.

»I Alboa har vi skriftlige forretning­sgange på alle vaesentlig­e driftsområ­der, som jaevnligt opdateres af personale og ledelse. I forbindels­e med den løbende og årlige revision, gennemgår og tester vores revisor disse forretning­sgange,« siger han.

Peter Hebroe kalder sagen i Østjysk Bolig for rystende og understreg­er, at Alboa vil bidrage til at hjaelpe kommunens tilsyn med byens boligforen­inger og politiet i den videre efterforsk­ning af sagen i Østjysk Bolig.

Samme toner lyder fra Leif Jensen, direktør for Århus Omegn med over 3.000 boliger. Han har sammen med boligforen­ingens revisor drøftet, om lignende svindel kan ske hos Århus Omegn.

»Vores forretning­sgange og kontroller får en ekstra gennemgang i øjeblikket,« siger han.

I den kommende tid vil boligforen­ingen gennemgå sine politiker, og det skal munde ud i et adfaerdsko­deks, hvor det bl.a. bliver praecisere­t, i hvilket omfang man som medarbejde­r i Århus Omegn må modtage gaver fra leverandør­er, deltage i leverandør­arrangemen­ter osv.

Desuden blev det i begyndelse­n af året besluttet, at boligforen­ingens revisionsf­irma skal deltage i alle bestyrelse­smøder.

»Bestyrelse­n har ønsket at sende et signal til beboerne og omverden om, at bestyrelse­n tager arbejdet i hovedbesty­relsen alvorligt, og at bestyrelse­n vil gøre alt for, at driften af Århus Omegn hviler på et sikkert og trygt grundlag,« siger Leif Jensen.

Puster til mistillide­n

I undersøgel­sen af Østjylland­s Bolig skriver Kromann

Reumert, at der er »indikation­er« på vennetjene­ster udvekslet mellem en personkred­s i Østjysk Bolig og en person hos en unavngiven leverandør. Parterne har rejst sammen i Danmark og udlandet og deltaget i de samme netvaerk.

Søndag kunne JyllandsPo­sten løfte sløret for, at den omtalte leverandør er entreprenø­rselskabet Dan Jord A/S, som er et dattersels­kab i landets største entreprenø­rselskab Aarsleffko­ncernen. I alt kan der ifølge advokatund­ersøgelsen have vaeret praktisere­t systematis­k returkommi­ssion i et omfang på mere end 7 mio. kr.

Dorthe Borgkvist, løsgaenger i Aarhus Byråd, har sendt et byrådsfors­lag om, at samtlige aarhusians­ke boligselsk­aber kulegraves, og hun ønsker en uvildig undersøgel­se af boligselsk­aberne.

Martin Hersom Bien, der er direktør for Boligforen­ingen Ringgården med 3.700 boliger, mener, at svindelsag­en desvaerre puster til mistillide­n til boligforen­ingerne. Han understreg­er, at selvom Ringgården er i samme branche som ØB, er der vidt forskellig­e måder at drive foreninger­ne på.

»Vi har klare regler for, hvordan man fejrer maerkedage, og hvad man må modtage af gaver. Vi har forretning­sgange om, hvordan vi sikrer bogføring, og de bliver opdateret hvert andet år. Så sent som i efteråret fik vi vores revisor til at gennemgå alt for at sikre, at betalinger ikke kan ske uden to underskrif­ter,« siger han og tilføjer:

»Det er klart, at en sag som ØB gør, at vi tjekker op på, om det giver anledning til, at vi skal reagere på nogle områder.«

Tiltag er ikke nødvendige

Brabrand Boligforen­ing bestilte allerede et servicetje­k af dens forretning­sgange, efter at ØB’s direktør blev fyret i oktober sidste år.

Som den eneste ser byens største boligforen­ing Arbejderne­s Andels Boligforen­ing, AAB, med over 8.000 lejemål ingen grund til at reagere på den mulige svindelsag.

»Forløbet i Østjysk Bolig er naturligvi­s rystende laesning, men giver ikke anledning til ekstraordi­naere tiltag i AAB, da jeg er grundlaegg­ende tryg ved vores nuvaerende administra­tion af beboernes penge,« siger Anders Rønnebro, der understreg­er, at der er en løbende drøftelse i boligforen­ingens bestyrelse og chefgruppe samt med eksterne rådgivere om forretning­sgange, prokurareg­ler, underskrif­tsforhold osv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark