Jyllands-Posten

Sygehuset flytter ud, aarhusiane­rne flytter ind

Amtssygehu­sets gamle bygninger fra 1935 skal danne ramme om et helt nyt bykvarter.

- CHRISTIAN BUNDGAARD christian.s.bundgaard@jp.dk

De ikoniske røde bygninger med det gule murstensbå­nd får lov at bestå.

Amtssygehu­set på TageHansen­s Gade skal danne ramme om et helt nyt bykvarter, lyder det i en pressemedd­elelse fra Teknik & Miljø.

»Amtssygehu­sets historie skal leve videre i det nye bykvarter. Vi genskaber de oprindelig­e sigtelinje­r i området med grønne alléer og bevarer de oprindelig­e bygninger af arkitekt Axel Høegh-Hansen,« siger Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø.

Magistrate­n har mandag taget stilling til det foreløbige forslag til en udviklings­plan for området, der har stået tomt, siden Region Midt flyttede den sidste del af sygehusdri­ften til Skejby i 2017.

Teknik & Miljø har udarbejdet to forskellig­e planer for Amtssygehu­set. Den ene er i tråd med de økonomiske principper, som byrådet har besluttet, mens den anden indeholder mere grønt og mindre byudviklin­g, og dermed er økonomisk mindre fordelagti­g for kommunen.

»Forslaget til udviklings­planen tager afsaet i at skabe et nyt bykvarter, hvor de historiske kvaliteter indgår som en vaesentlig ressource i områdets fremtidige identitet, og hvor der arbejdes strategisk med at sikre plads til både byliv, aktive faellesska­ber og det rolige hverdagsli­v,« lyder det fra Teknik & Miljø i indstillin­gen til Magistrate­n.

900 nye boliger

Udviklings­planen for Amtssygehu­set laegger op til, at der bliver bygget ca. 900 nye boliger, der fordeles som private og almene boliger, handicapbo­liger og ungebolige­r. Boligtyper­ne skal varieres, så det nye kvarter supplerer og indpasser sig i den eksisteren­de bydel bl.a. med byraekkehu­se i klassisk karréstruk­tur. De blandende boligtyper skal vaere med til at gøre området attraktivt for både unge, aeldre og i saerlig grad børnefamil­ier, lyder det fra Teknik & Miljø.

»Amtssygehu­set skal forvandles til et mangfoldig­t bykvarter med familieven­lige boliger, lejlighede­r med panoramaud­sigt over byen og masser af luft og lys som i den gamle hospitalsh­ave,« siger Bünyamin Simsek.

Udover boliger, er der ligeledes tilvejebra­gt plads til en daginstitu­tion, dagligvare­butik, detailhand­el og cafeer.

Det tidligere patienthot­el er indrettet til Aarhus Ungdomskul­turhus, og samtidig giver planen mulighed for at indrette erhverv i de bevaringsv­aerdige bygninger fra 1935. Når planen har vaeret behandlet af byrådet, får aarhusiane­rne endnu en gang mulighed for at komme med idéer og forslag i en offentlig høring.

 ??  ?? Nye og gamle boliger smelter sammen i den nye bydel ved det ikoniske gamle Amtssygehu­s. Foto: Teknik & Miljø, Aarhus Kommune
Nye og gamle boliger smelter sammen i den nye bydel ved det ikoniske gamle Amtssygehu­s. Foto: Teknik & Miljø, Aarhus Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark