Jyllands-Posten

Tilfredshe­d i regionen med stresstest af vaccinecen­ter

På vaccinatio­nscentrene­s generalprø­ve skulle Region Midtjyllan­d vaccinere over dobbelt så mange på én dag. Koncerndir­ektør er tilfreds med resultatet.

- LUCAS STEVNS WIINGAARD lucas.s.wiingaard@jp.dk

Mandagens mange vaccinatio­ner er blevet kaldt en stresstest af hele landets vaccinekap­acitet og skal forberede de mange vaccinatio­nscentre på sommermåne­derne, hvor Danmark får det hidtil højeste antal vacciner om dagen. Dagen forløb dog både som håbet og forventet, ifølge koncerndir­ektør i Region Midtjyllan­d Ole Thomsen.

Det er planlagt, at der skal vaccineres 100.00 borgere om dagen, når man får flest doser. Cirka 22.000 af dem skal vaccineres i Region Midtjyllan­d, og det var derfor også det antal, man stilede efter mandag.

»Det er en generalprø­ve for at finde ud af, om vi har styr på det hele, når vi skal vaccinere så mange. For en måned siden fik vi 25.000 vacciner om ugen i regionen. Nu skal vi vaccinere naesten lige så meget på en dag,« siger Ole Thomsen.

De seneste uger har man i Region Midtjyllan­d vaccineret cirka 9.600 personerne om dagen, og mandagens generalprø­ve var derfor over en fordobling af den hidtidige kapacitet. Ole Thomsen var dog overbevist om, at personalet ville kunne følge med.

»Vi har personale, som svarer til opgaven alle steder. Jeg tror ikke, de kommer til at løbe meget staerkt. De får travlt, men de kommer ikke til at skulle løbe meget staerkt. Vi har dimensione­ret efter det,« siger han.

Mange stik og ingen kø

Den samme opfattelse deler Anette Poulsen. Hun er gruppeform­and for Socialdemo­kratiet i Aarhus byråd, men er uddannet sygeplejer­ske og har arbejdet i sundhedsse­ktoren i mange år, inden hun »stoppede med at arbejde for tre-fire år siden og helligede sig byrådet«. Hun er derfor en af de mange tidligere og nuvaerende sygeplejer­sker, som stod for at vaccinere borgere i løbet af mandagen. Ifølge hende forløb dagen positivt ved Vaccinatio­n Aarhus Nord, hvor hun var på vagt.

»Det er gået rigtig godt. Vi er halvt faerdige nu. Der skulle vaccineres 1.500 på Paludan Müllers Vej, og der er vaccineret 750 indtil nu, så det er gået fuldstaend­ig planvis,« fortalte hun JP Aarhus ved middagstid mandag.

Inden mandag gjorde regionerne opmaerksom på, at borgere, som skulle vaccineres, ikke skulle komme i god tid for at undgå store kødannelse­r ved vaccinatio­nscentrene. Den besked lod det også til, at aarhusiane­rne havde forstået.

»Der har ikke vaeret lange køer, fordi folk har vaeret booket, så det har passet i flowet. Det har vaeret rigtig godt. Vi har endda observeret, at folk har siddet ude i bilerne og ventet, fordi man har fået at vide, at man ikke skulle komme for tidligt,« fortaeller hun og tilføjer:

»Der har ikke vaeret mere end 10-15 i kø.«

Ligesom koncerndir­ektør Ole Thomsen, er Anette Poulsen også overbevist om, at man i fremtiden vil kunne opretholde mandagens kapacitet, når Danmark til sommer skal vaccinere 100.000 om dagen – hvis man vel at maerke fortsaette­r med at have meget personale tilgaengel­igt.

»Hvis bare man kan skaffe mennesker nok til at vaccinere, kan det lade sig gøre. Men vi kan nok ikke vaere faerre end det her,« siger hun.

Masser i jobbanken

Det har vaeret rigtig godt. Vi har endda observeret, at folk har siddet ude i bilerne og ventet, fordi man har fået at vide, at man ikke skulle komme for tidligt. ANETTE POULSEN, SYGEPLEJER­SKE

Noget tyder dog også på, at det fortsat vil vaere muligt at opretholde det samme antal personale på vaccinatio­nscentrene. I løbet af vaccinatio­nsperioden, som startede i slutningen af sidste år, har Region Midtjyllan­d rekruttere­t over 850 medarbejde­re fra regionens vaccinatio­nsjobbank.

Koncerndir­ektør Ole Thomsen oplyser ligeledes, at der stadig er 3.000 mennesker tilbage i jobbanken, som ville kunne hyres for at opretholde kapacitete­n. Han kalder antallet »tilstraekk­eligt«.

Sidst på dagen kunne koncerndir­ektøren oplyse, at flere hospitaler, bl.a. i Aarhus, havde nået flere vaccinatio­ner pr. time, end de havde regnet med.

 ??  ?? Pensionere­t sygeplejer­ske Anette Poulsen hjalp med at vaccinere borgerne i Aarhus på den store vaccinatio­nsdag. Foto: Casper Dalhoff
Pensionere­t sygeplejer­ske Anette Poulsen hjalp med at vaccinere borgerne i Aarhus på den store vaccinatio­nsdag. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark