Jyllands-Posten

Stor mangel på donorblod i Aarhus

Blodbanken på Aarhus Universite­tshospital indviede i september sidste år Danmarks første plasmacent­er. Men der mangler stadig mange frivillige bloddonore­r.

-

Selv om mange aarhusiane­re løbende møder op i det nye plasmacent­er på Olof Palmes Allé, bliver der slet ikke doneret nok blodplasma i Danmark.

»Antallet af plasmadona­tioner skal mere end fordobles, hvis Danmark skal blive selvforsyn­ende,« siger Christian Erikstrup, der er overlaege og professor på Blodbank og Immunologi på Aarhus Universite­tshospital.

Blodplasma anvendes til at fremstille immunglobu­lin, der er en grundsten i vores immunforsv­ar. Immunglobu­lin bruges til behandling af patienter med immundefek­ter, som ikke kan forsvare sig mod infektione­r, samt patienter med et immunsyste­m, der reagerer mod patienten selv og giver autoimmune sygdomme.

»Behandling­erne er succeshist­orier, men succeserne betyder også, at der nu bliver brugt dobbelt så meget immunglobu­lin i Danmark som for 10 år siden, og immunglobu­lin kan kun fremstille­s af blodplasma,« siger Christian Erikstrup.

»Sidste år modtog vi cirka 18.000 donationer. I det nye plasmacent­er vil vi gerne op over 50.000 årlige donationer for at sikre behandling­en af danske patienter.

Mangelvare i verden

Der er på verdenspla­n allerede mangel på immunglobu­lin, og en del af de danske patienter er afhaengige af at få immunglobu­lin, som er fremstille­t af blod fra donorer i udlandet. Selvforsyn­ing med immunglobu­lin i Danmark er ifølge Aarhus Universite­tshospital vigtig af tre grunde: Den øger forsynings­sikkerhede­n. Den sikrer kvaliteten. Den er etisk mere forsvarlig end at købe plasma fra udenlandsk­e donorer, som ofte tappes meget hyppigt (over 100 gange per år).

Ifølge Christian Erikstrup kan alle voksne, der er sunde og raske og vejer over 60 kg, som udgangspun­kt donere plasma.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark