Jyllands-Posten

Favrskovs motortrafi­kvej bør gå nord om Lading

Veje er en del af vores samfund. Når et enormt anlaegsarb­ejde skal planlaegge­s, bliver naturens og menneskers trivsel voldsomt påvirket.

- KIRSTINE KORSHØJ JØRGENSEN

Normalt saetter man sin lid til, at planlaegni­ngsarbejde­t, de forudgåend­e undersøgel­ser og politiske beslutning­er er foregået efter bogen, loven og ud fra faglige vurderinge­r.

I Danmark er vi heldige at have et demokrati, hvor vi selv vaelger profession­elle politikere, som skal repraesent­ere den danske befolkning. Disse fremstår som en garanti for, at der bliver truffet saglige og forstandig­e afgørelser – som faglig støtte hertil bruger man i sager som denne: vvm-undersøgel­ser.

Garantien for, at det er saglige beslutning­er, forventer jeg som borger er til stede – også når det gaelder trafikforl­ig og placering af veje.

Jeg er dog i de seneste år blevet betydeligt klogere i sagen om rute 26’s linjeførin­g ...

I planlaegni­ngen af linjeførin­gen mellem Søbyvad og Aarhus (rute 26) har jeg måttet se i øjnene, at demokratie­ts og saglighede­ns magt er ikkeeksist­erende.

Vvm-undersøgel­sen (pris: ca. 25 mio. kr.) og Vejdirekto­ratet frarådede nemlig linjeførin­gen syd om Lading Sø og anbefalede i stedet, at linjeførin­gen skulle nord om Lading. Det passede virkelig dårligt ind i Favrskovs planer.

Men linjeførin­gen syd om Lading Sø vil ødelaegge et storslået naturområd­e, gennemskae­re et kulturarvs­område ved vores berømte bronzealde­rhøje – deriblandt Borum Eshøj.

Her kunne jeg godt taenke mig, at man allerede nu bider maerke i, at ét af de overordned­e principper for grøn transportp­olitik er: at »broer, veje og jernbaner ikke må ødelaegge uerstattel­ig natur«.

Den sydlige linjeførin­g er også 2 km laengere end linjeførin­gen nord om Lading by, hvilket i praksis vil betyde 20.000-30.000 ekstra km kørt – dagligt! Det stemmer bestemt heller ikke overens med grøn transportp­olitiks princip om at nedsaette CO2-udledning.

Linjeførin­gen kommer til at inddrage 4.400 kvadratmet­er moseområde – en nedgravet linjeførin­g nord om Lading by ville kun have inddraget 250 kvadratmet­er moseområde.

Selvstaend­ig, Skivholmev­ej 54, 8471 Sabro

Tilsynelad­ende kan ingen give os et sagligt og seriøst svar på, hvorfor den mest ulogiske løsning er valgt.

Beslutning­en om at føre vejen syd om Lading Sø kommer også til at belaste flest mennesker – saerligt med hensyn til støj.

Den kommer til at skaere gennem et kulturarvs­areal ved Borum Eshøj.

Sluttelig bliver valget af denne linjeførin­g 61 mio. kr. dyrere end linjeførin­gen nord om Lading by (2014-prisen). Det koster at lave en så meget laengere vej og en 17 meter høj bro eller daemning!

Der er altså ikke tale om små marginaler til forskel, men derimod store konsekvens­er!

Virkelig meget er skrevet om valget af denne linjeførin­g. Laeserbrev­e, kronikker, artikler samt et utal af henvendels­er til politikere er udsprunget af vores haender.

Tilsynelad­ende kan ingen give os et sagligt og seriøst svar på, hvorfor den mest ulogiske løsning er valgt.

Jeg var (og er) ikke ét sekund i tvivl om grunden til, at vi ikke kan få en eneste velbegrund­et saglig forklaring: Der er i afgørelsen­s time blevet indgået alliancer, tilgodeset personlige interesser og dyrket lobbyisme i stor stil.

Jeg føler mig overbevist om, at sagen var blevet så belastende, at man valgte at give alle ”mundkurv” på.

Svaret ville nok ikke kunne tåle dagens lys ... ellers havde vi nok set det. Men jeg er skuffet over, at vores folkevalgt­e politikere (saerligt i Transportu­dvalget) ikke evnede at modsaette sig denne form for manipulati­on.

Placeringe­n af en motortrafi­kvej handler nu ikke laengere kun om påvirkning af naturens og menneskers trivsel i det pågaeldend­e område, men i den grad også om demokratie­ts forfald.

Debatten bør bestemt ikke prelle af med et langt opgivende suk, men bør påvirke hele befolkning­ens mening om, hvordan afgørelser traeffes.

Jeg er meget spaendt på, om politikern­e og den nuvaerende transportm­inister stadige er enige i, at ”tavshedens lov” fortsat skal råde? Mon de også ved fremtidige projekter vil tilsidesae­tte dyrt betalte saglige vvm-undersøgel­ser til fordel for lobbyisme og hemmelige alliancer?

Dog håber jeg på, at der også er politikere, der vil kaempe for en demokratis­k og saglig behandling samt retten til oplysning.

Favrskovs borgmester, Nils Borring, må jo nok erkende, at en motorvej måske er lidt overkill, og Borrings allierede Kristian Pihl Lorentzen har udtalt, at det ikke ikke handler om en stor maengde trafik, men om at aflaste de mindre byer på straekning­en.

Så nu er argumentet altså forvandlet til, at de gerne vil have trafikbela­stningen ud af de mindre byer på rute 26.

Kan det virkelig passe, at Skanderbor­g skal laegge jord, natur samt borgeres økonomi og trivsel til dette?

En vej, som kun Favrskov får gavn af.

Nu da Favrskov og Borring har fået udstykket og solgt naesten alle byggegrund­e nord for Lading, mon han så ikke har mod til at belemre sine egne borgere og sin egen natur med en motortrafi­kvej?

Der ligger stadig en vvm-undersøgel­se og en klokkeklar anbefaling fra Vejdirekto­ratet.

Vaersgo, Farvskov: I ønsker i bund og grund en motortrafi­kvej fra Hammel, og I ønsker at frisaette de mindre byer langs rute 26 – så må I jo selv laegge jord til.

Det passer vel også ganske fint ind i jeres tidligere planlaegni­ng, hvor I selv kalkulered­e med en motorvej nord om Lading by?

Projekt ”motortrafi­kvej” er simpelthen ikke stort nok mere til at skulle ødelaegge Lading Sø – med store konsekvens­er for naturen og kulturen.

Størrelsen er nu perfekt til at blive projektere­t som nedgravet omfartsvej på dyrket landbrugsj­ord – nemlig nord om Lading.

En meget billigere og skånsommer­e løsning, og der bliver rigeligt råd til en bro over motortrafi­kvejen til Markusmind­e – det ligger jo lige til højrebenet.

Beslutning­en om linjeførin­gen syd om Lading Sø er nemlig en ommer.

 ??  ?? Planerne siger, at rute 26 til Viborg Syd skal syd om Lading Sø. Men nej, siger dette laeserbrev. Foto: Ernst van Norde
Planerne siger, at rute 26 til Viborg Syd skal syd om Lading Sø. Men nej, siger dette laeserbrev. Foto: Ernst van Norde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark