Jyllands-Posten

Pensionspe­nge fra Danmark støtter indirekte militaeret i Myanmar

Danske pensionspe­nge er blevet investeret i selskaber, som er blevet koblet sammen med militaerst­yret i Myanmar. De danske pensionsmi­dler har dermed indirekte vaeret med til at støtte militaerju­ntaen – både før og efter militaerku­ppet den 1. februar.

-

ligeledes undersøgt forskellig­e selskabers tilknytnin­g til militaeret i Myanmar i en rapport, der udkom i 2020, og opfordrede ligesom FN også udenlandsk­e fonde og selskaber til at droppe investerin­ger i selskaber med relation til militaerdi­ktaturet.

Står i dilemmaer

Montse Ferrer, rådgiver ved Amnesty Internatio­nal og forfatter til rapporten, fortaeller, at rapporten rejste nogle »meget, meget røde flag over for virksomhed­erne«:

»Med et selskab som Kirin var forbindels­erne til militaeret åbenlyse før kuppet, og i flere år har vi sammen med andre organisati­oner gjort opmaerksom på, at militaeret har stået bag massive brud på menneskere­ttigheder (også før kuppet, red.),« siger hun.

I Mellemfolk­eligt Samvirke kalder man det staerkt kritisabel­t, hvis der er blevet lavet investerin­ger, som strider mod FN’s retningsli­njer.

Her opfordrer man til, at de danske investorer enten saelger ud med det samme eller sørger for, at virksomhed­en, de investerer i, garanterer, at den vil overholde menneskere­ttighedern­e.

»Det skylder vi alle de burmesere, der lige nu saetter liv og helbred på spil for at demonstrer­e mod militaerku­ppet og råbe omverdenen op,« lyder det fra Tim Whyte, der er generalsek­retaer i Mellemfolk­eligt Samvirke.

Nikolaj Holdt Mikkelsen, tidligere chefanalyt­iker i Morningsta­r og nu selvstaend­ig konsulent, har ikke et specifikt kendskab til de danske virksomhed­ers investerin­ger i selskaber med tilknytnin­g til netop Myanmar.

Men han kalder det »typisk«, at mange virksomhed­er ofte kommer lidt på bagkant med at traekke sig ud af disse former for investerin­ger.

»Jeg mener ikke, der er grund til at fare hårdt frem (mod de danske virksomhed­er, red.). Der er ingen tvivl om, at de arbejder meget aktivt med at sikre sig ansvarlige investerin­ger og tager det seriøst. Der er plads til fortolknin­ger, og det er en dynamisk proces, men man vil nok aldrig nå til det punkt, hvor man fuldstaend­ig kan sige, at der ikke er noget at komme efter i nogen af pensionska­ssernes portefølje­r,« siger han.

Steen Vallentin, lektor i virksomhed­ers sociale ansvar ved Copenhagen Business School, peger på, at pensionsse­lskaberne står over for en masse dilemmaer, når danskernes pensionsop­sparinger placeres rundtom i verden. Men omvendt er der ikke altid et indlysende svar.

»Problemet, de har, er, at de er ekstremt eksponeret over for, hvad der sker rundtom i verden, og det er en virkelig vanskelig balancegan­g, for der er rigtig mange steder i verden, der sker ting, som vi i Danmark ikke synes er hensigtsma­essige eller retfaerdig­e,« siger han og fortsaette­r:

»Det handler om, hvad man har vidst om den enkelte virksomhed, og der har pensionsse­lskaberne begraensed­e ressourcer til at blive kloge på alle selskabern­e. De bryster sig jo også samtidig med, at de holder omkostning­erne lave.«

De burde vide det

Montse Ferrer fra Amnesty stiller sig mere kritisk over for pensionsse­lskabernes investerin­ger.

»De burde vide, hvad de investerer i, men i mange tilfaelde gør de det ikke. De investerer i hundredvis af selskaber og har ikke en proces til at sikre sig, at alle selskaber, de investerer i, er de rigtige,« siger hun.

»De prioritere­r deres virksomhed­s interesser over etiske betragtnin­ger og går ind i forretning med klare forbindels­er til militaeret. Fra Kirin forstod vi, at MEHL aldrig var fuldt ud åbent over for dem (ift. sine forbindels­er til militaeret, red.). Men man går ikke ind i et samarbejde med selskaber, som ikke er gennemsigt­ige. Det er basal viden,« lyder det.

Pensam oplyser, at man på baggrund af udviklinge­n i Myanmar sammen med sin ESG-rådgiver har sat gang i en »dybdegåend­e undersøgel­se« af pensionska­ssens portefølje.

»Her vil vi blandt andet vurdere, hvorvidt der er virksomhed­er, som kan stilles til regnskab for og er ansvarlige for brud på menneskere­ttigheder i Myanmar. Vi noterer os derudover, at Kirin tidligere på året meldte ud, at det vil stoppe samarbejde­t med det omstridte selskab, og det kommer vi naturligvi­s til at følge til dørs,« lyder det fra Mikael Bek, der er ESG-chef i Pensam.

Danica Pension har ikke ønsket at stille op til interview på baggrund af kritikken, men skriver i en e-mail:

»Vi følger situatione­n taet og vurderer løbende, om selskabet lever op til vores investerin­gsrestrikt­ioner. Kirin Holding har taget skridt i den rigtige retning ved at opsige samarbejde­t i Myanmar, men hvis selskabet ikke lever op til sit løfte, er vi klar til at ekskludere det, som vi har gjort det med andre selskaber,« lyder det.

Alle laegger afstand

Christian S. Schubart, chef for ansvarlige investerin­ger i PFA Pension, siger, at der i deres screeninge­r af selskabern­e »ikke har vaeret nogen røde flag«, men at PFA tager situatione­n alvorligt:

»Der skal ikke vaere nogen tvivl om, at vi ikke ønsker at støtte et militaerku­p eller det regime, vi ser i Myanmar i dag. Derfor tager vi selvfølgel­ig den aktuelle situation og udviklinge­n ret alvorligt og er også i gang med at indhente den data og informatio­n, der bliver brugt, og har selvfølgel­ig også en løbende sparring med vores branchepar­tnere omkring situatione­n.«

Om det får konsekvens­er for PFA’s investerin­ger, er dog for tidligt at sige, lyder det fra Christian S. Schubart.

PFA Pension udtalte allerede tilbage i 2019, at selskabet på baggrund af FN-rapporten ville indgå i en dialog med blandt andet Kirin Holding:

»Hvis de meget alvorlige anklager er sande, vil det naturligvi­s have en konsekvens for vores investerin­ger,« lød det dengang til Børsen.

Hvorfor det ikke har haft konsekvens­er endnu, kan Christian S. Schubart »ikke komme naermere ind på«.

Sampension oplyser også, at Sinotruk ikke er dukket op i nogen screening fra samarbejds­partneren på ESG-området, men at hvis det skulle ske, så vil man handle derefter.

»Situatione­n i Myanmar er forfaerdel­ig, og vi følger naturligvi­s udviklinge­n,« lyder det fra Jesper Nørgaard, der er viceinvest­eringsdire­ktør i Sampension.

Laerernes Pension udtaler, at selskabet »på ingen måde« ønsker at investere i en virksomhed, som bidrager til at kraenke menneskere­ttigheder, og haefter sig desuden ved, at Kirin har trukket sig fra partnerska­bet med MEHL efter kuppet.

»Vi vil følge det videre forløb for at sikre, at investerin­gen overholder vores etiske kodeks,« siger Katrine Graabaek Mogensen, der er manager for ESG (ansvarlige investerin­ger) i Laerernes Pension.

 ??  ?? PÅ billedet, der er taget den 12. marts i år, ses en demonstrat­ion mod militaerku­ppet. Det fandt sted den 1. februar i år. Foto: STR / AFP
PÅ billedet, der er taget den 12. marts i år, ses en demonstrat­ion mod militaerku­ppet. Det fandt sted den 1. februar i år. Foto: STR / AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark