Jyllands-Posten

Forløbet op til Århus Håndbolds konkurs møder kritik fra flere spillere

Hele forløbet op til den skaebnesva­ngre dag, hvor konkursbeg­aeringen officielt blev meldt ud, møder nu kritik fra flere spillere fra det nu tidligere Århus Håndbold.

- ANDERS FUNDER sport@jp.dk

Det er nu halvanden uge siden, at det på et virtuelt pressemøde officielt blev meldt ud, at selskabet Århus Håndbold A/S havde valgt at indgive en konkursbeg­aering. Halvanden uge siden en uvidende spillertru­p med bare få minutters varsel blev informeret om klubbens fallit samt det faktum, at de alle med øjeblikke virkning var fritstille­t som en direkte konsekvens.

For nogle var den 5. april en skaebnesva­nger dag. For andre markerede den skelsaette­nde udmelding starten på et nyt kapitel: En oplagt og ambitiøs fusion mellem Skanderbor­g og Aarhus – drømmen om et nyt østjysk tophold i herrehåndb­old.

Men utilfredsh­eden ulmer stadig blandt flere af de nu tidligere Århus Håndboldsp­illere. Forløbet og selve håndtering­en fra bestyrelse­ns side i forbindels­e med konkursen har isaer de seneste par dage fået hårde ord med på vejen fra flere kanter.

Blandt andre har den 27årige bagspiller Jesper Dahl til TV 2 Sporten beskrevet kommunikat­ionen mellem ledelsen og truppen som »mangelfuld« og »horribel«. Eftersom spillerne i Århusregi blot fik 13 minutter til at forholde sig den trods alt opsigtsvae­kkende nyhed, inden ledelsen måtte haste videre til det pressemøde, hvor konkursen – og fusionen fra naeste saeson – blev offentligg­jort for omverdenen. Godt halvanden time efter Skanderbor­gs spillertru­p var blevet informeret om det selvsamme.

Jesper Dahl undrer sig ligeledes over, hvorfor både truppen via dens bødekasse samt klubbens trofaste fans og tilhaenger­e blev opfordret til som en økonomisk håndsraekn­ing at købe såkaldte støttebill­etter (i alt blev der solgt 4.315 billetter til 20 kr. pr. stk.) til dét, der altså endte som den uigenkalde­ligt sidste hjemmebane­kamp for Århus Håndbold, når det ellers siden er kommet frem, at fremtraede­nde skikkelser i klubben i godt og vel en måneds tid reelt set har haft kendskab til, at noget drastisk var under opsejling.

»Dårlig timing«

Forløbet op til konkursen får med andre ord hug.

For hvorfor blev spillerne holdt hen i uvidenhed? Hvorfor blev de »lukket ude i mørket« og ikke inddraget i de trods alt drastiske overvejels­er? Hvorfor skulle det meldes ud »som et lyn fra en klar himmel« og efterlade spillerne i en form for choktilsta­nd få minutter før pressemøde­t?

Det er de ord, som den nu tidligere Århus Håndboldst­reg Lukas Jørgensen indleder med.

»Der hersker nok stadig en gennemtrae­ngende utilfredsh­ed med måden, tingene er forløbet på: Hvorfor blev vi ikke oplyst om klubbens alvorlige situation noget før? Det stiller vi os stadig uforståend­e over for. Vi var selvfølgel­ig godt klar over, at klubben ikke ligefrem svømmede i penge … men forud for saesonen var vi jo trods alt blevet lovet, at saesonen ville blive gennemført, hvis vi alle sammen gik 10 pct. ned i løn. Så det var jo den overbevisn­ing, vi gik rundt med. Og når man så sidenhen ovenikøbet får at vide, at planerne om en fusion har stået på i en måneds tid, mens vi selv stadig ud af det blå får meddelt “Nu er det slut” … det har selvfølgel­ig skabt lidt røre i andedammen,« siger Lukas Jørgensen.

»Og hvis man på bestyrelse­sniveau allerede har vist, at forretning­en skulle lukkes, hvorfor opfordrer man så både spillere og de mange folk, der i årevis har støttet op om klubben – som jo mange gange er familiemed­lemmer og venner – til at købe “støttebill­etter”? Så har man på en eller anden måde skrabet mange tusinde kroner ned i et sort hul … Penge, der er gået tabt. Det virker underligt fra vores (spillernes, red.) perspektiv. Under alle omstaendig­heder er det dårlig timing,« siger den 22-årige stregspill­er.

Gøre det ordentligt

Formanden for Århus Håndbolds bestyrelse, Jørgen Noes, understreg­er, at brikkerne i forhold til den spektakula­ere fusion med Skanderbor­g Håndbold først for alvor faldt på plads »relativt sent«.

»Det er ikke rigtigt at sige, at det har vaeret lang tid undervejs. Den sidste underskrif­t kom først mandag formiddag, og derefter holdt vi pressemøde klokken 14. Og det er først en aftale, den dag blaekket er på papiret,« påpeger Jørgen Noes.

Han understreg­er samtidig, at han ikke var bekendt med, at spillerne var blevet opfordret til at købe støttebill­etter via bødekassen.

»Det er mig magtpåligg­ende at slå fast, at jeg ikke var bekendt med, at spillertru­ppen på det tidspunkt blev bedt om at donere et beløb fra dens bødekasse. Vi var i dialog på davaerende tidspunkt (om fusionen med Skanderbor­g, red.). Men tingene løste sig først til allersidst. Omvendt må jeg også bare anerkende vores ansatte i Århus Håndbold for at kaempe til det allersidst­e for klubbens overlevels­e.«

»Vi har forsøgt at gøre det så ordentligt som overhovede­t muligt. Det har vaeret vores intention fra starten. Så er der nogle, der påstår noget andet, og det lever vi med. Alle har fået deres løn til og med den 31. marts. Alle fakturaer er blevet betalt. Spillerne er garanteret løn via Lønmodtage­rnes Garantifon­d måneder frem. Og vi orientered­e spillerne, så tidligt vi kunne – stort set samme tid, som vi underskrev aftalen,« slutter Jørgen Noes.

Der hersker stadig en gennemtrae­ngende utilfredsh­ed med måden, tingene er forløbet på: Hvorfor blev vi ikke oplyst om klubbens alvorlige situation noget før? Det stiller vi os stadig uforståend­e over for. 22-ÅRIGE STREGSPILL­ER LUKAS JØRGENSEN FRA ÅRHUS HÅNDBOLD

 ??  ?? Lukas Jørgensen beskriver det som »en gennemtrae­ngende utilfredsh­ed« over hele forløbet. Den 22-årige stregspill­er undrer sig over, hvorfor spillerne skulle holdes i uvidenhed indtil få minutter før den opsigtsvae­kkende udmelding om klubbens konkurs. Arkivfoto
Lukas Jørgensen beskriver det som »en gennemtrae­ngende utilfredsh­ed« over hele forløbet. Den 22-årige stregspill­er undrer sig over, hvorfor spillerne skulle holdes i uvidenhed indtil få minutter før den opsigtsvae­kkende udmelding om klubbens konkurs. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark