Jyllands-Posten

Vaccine pakkes vaek efter blodproppe­r – nu kommer erstatning­ssagerne

Astrazenec­a-vaccinen har udløst 29 erstatning­ssager på grund af bivirkning­er. Myndighede­rne vil ikke laengere bruge den, kom det frem på et pressemøde.

- JESPER HØBERG NICOLAI RAASTRUP MATIAS SEIDELIN KLAUS DOHM jesper.hoberg@finans.dk nicolai.raastrup@finans.dk matias.seidelin@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Danmark har modtaget det første erstatning­skrav for et dødsfald forårsaget af en saerlig blodpropty­pe, som myndighede­rne kaeder sammen med Astrazenec­a-vaccinen.

Det oplyser Patienters­tatningen, der behandler sager om erstatning til borgere, der bliver ramt af alvorlige bivirkning­er fra bl.a. laegemidle­r.

Patienters­tatningen har modtaget samlet 29 erstatning­sansøgning­er fra borgere, der har fået Astrazenec­avaccinen. Yderligere otte sager vedrører vaccinen fra Pfizer. Der er ingen sager om Moderna.

»I lyset af at der snart er 1 mio. borgere, der har fået første stik, så er det ganske få sager. Men vi ved, at der er flere sager derude, og dem vil vi gerne have ind, for har man fået en alvorlig, varig bivirkning, er hele idéen med patienters­tatningssy­stemet, at man skal kunne få en erstatning,« siger direktør i Patienters­tatningen Karen-Inger Bast.

Astrazenec­a-vaccinen har vaeret suspendere­t siden den 11. marts, fordi den i sjaeldne tilfaelde kan udløse blodproppe­r. Onsdag valgte sundhedsmy­ndighedern­e helt at droppe vaccinen, omend den bliver gemt på køl, i tilfaelde af at epidemien udvikler sig negativt.

»At fravaelge en vaccine, som er godkendt og effektiv, i en situation, hvor vi mangler vacciner og stadig har en epidemi, er et svaert valg,« sagde Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde.

»Vi anerkender og respektere­r Sundhedsst­yrelsens beslutning for Danmark,« oplyser Astrazenec­a, som vil »fortsaette med at samarbejde med myndighede­rne«.

Virksomhed­en har ingen kommentare­r til erstatning­ssagerne.

Patienters­tatningen forventer at faerdigbeh­andle de første sager i løbet af en til to måneder.

Indtil da er sagerne kun udtryk for borgernes egen opfattelse af sammenhaen­gen mellem skader og vacciner, understreg­er Karen-Inger Bast.

Skatteborg­erne haenger på regningen, når vacciner koster patientska­der

 ??  ?? En amerikansk marinesold­at i Helmand-provinsen i 2011.
Dengang toppede den amerikansk­e tilstedeva­erelse i Afghanista­n med ca. 100.000 udstatione­rede soldater. Arkivfoto: Rizau Scanpix
En amerikansk marinesold­at i Helmand-provinsen i 2011. Dengang toppede den amerikansk­e tilstedeva­erelse i Afghanista­n med ca. 100.000 udstatione­rede soldater. Arkivfoto: Rizau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark