Jyllands-Posten

Eksperter: Svaert at overvåge mutationer, der kan bremse rejser

Lande kan blive røde på grund af bekymrende mutationer. Men kun i ganske få lande er det muligt at holde øje med, siger eksperter.

- RASMUS FREDSTED JETTE AAGAARD DORTE IPSEN BODDUM TEA KROGH SØRENSEN rasmus.fredsted@jp.dk jette.aagaard@finans.dk dorte.boddum@finans.dk tea.krogh@jp.dk

Det kan blive svaert for Statens Serum Institut at holde et taet øje med mutationer uden for landets graenser, lyder reaktionen fra eksperter oven på tirsdagens aftale om udfasning af rejserestr­iktionerne. Det er ellers en central del af aftalen om de naeste måneders rejserestr­iktioner, at rejser til et land kan frarådes på baggrund af bekymrende mutationer.

Mads Albertsen, professor på Aalborg Universite­t, vurderer, at overvågnin­gen af mutationer kun i »fire-fem lande« er tilstraekk­elig finmasket.

»Vi taler om en håndfuld lande, hvor man kan holde øje med det. I langt de fleste lande kan man ikke se det. Så vi ved i bund og grund ikke, hvilke varianter der cirkulerer i andre lande,« siger Mads Albertsen, der er initiativt­ager til den danske indsats af gensekvent­ering.

Professore­n henviser til, at Danmark er blandt de lande, der analyserer flest covid-19-test for mutationer – såkaldt gensekvent­ering.

Ifølge virologipr­ofessor Allan Randrup Thomsen, Københavns Universite­t, er usikkerhed­en om mutationsn­iveauet og det meget forskellig­e sekventeri­ngsniveau i landene et relevant problem.

»SSI vil her vejlede ligesom med vurderinge­n af smittetal i øvrigt, som jo også afhaenger af testindsat­sen,« siger han.

Også Flemming Konradsen,

professor i global sundhed på Københavns Universite­t, påpeger, at mange landes overvågnin­g af mutationer er mangelfuld.

»Det er helt sikkert, at kapacitete­n ikke er på samme niveau i mange lande, som den er i Danmark og for eksempel Island og Storbritan­nien. Den bliver opgraderet i mange lande, men kapacitete­n for den nationale overvågnin­g er utroligt varierende og mange steder utroligt lav,« siger han.

Utrolig lang vej

Af aftaleteks­ten om lempede rejserestr­iktioner fremgår det, at verden fremover inddeles i gule, orange og røde lande.

»For den røde kategori foretager SSI en individuel vurdering,« lyder det.

Afdelingsl­aege og infektions­epidemiolo­gi hos SSI Peter H. Andersen oplyser i en mail, at vurderinge­n af udbredelse­n af såkaldte bekymrings­varianter foretages på baggrund af bl.a. internatio­nale databaser.

Han skriver, at en individuel vurdering af de enkelte lande er »betinget af, at andre lande melder fund af bekymrings­varianter eller mutationer ind til de internatio­nale typningsda­tabaser og varslingss­ystemer.«

Ifølge Mads Albertsen er det »meget få lande, hvor man kan få brugbar informatio­n om det her«. Også når det gaelder i sommerfavo­ritter som Frankrig og Italien, fortaeller han.

»De er ved at komme med, men der er stadig utrolig lang vej,« siger han.

Udenrigsor­dførerne i Venstre og Enhedslist­en udtrykker begge tillid til sundhedsmy­ndighedern­es evne til at vurdere, hvilke lande der skal rykke i rødt. Også selv om andre lande ikke gensekvent­erer lige så meget som Danmark.

De Konservati­ves sundhedsor­dfører, Per Larsen, erkender, at kategorise­ringen af landene efter deres mutationsn­iveau bliver mere usikker, jo mindre data der er tilgaengel­igt.

»Men vi taler jo om, at det er vaccinered­e personer, der rejser til og fra disse lande, så vi må regne med, at risikoen er ganske minimal. Og hvis der skulle risikere at komme nye mutationer til Danmark, så sekventere­r vi jo i vid udstraekni­ng de positive prøver, så vi kan hurtigt inddaemme dem,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark