Jyllands-Posten

Skatteborg­erne haenger på regningen, når vacciner koster patientska­der

EU’s medlemslan­de skal holde vaccinepro­ducenter økonomisk skadesløse i forbindels­e med erstatning­ssager.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Det kan løbe op i millioner af kroner, når en borger får erstatning på grund af alvorlige bivirkning­er fra et laegemidde­l såsom en coronavacc­ine. Men i Danmark er den type erstatning­er som regel gratis for producente­rne, og når det gaelder covid-19-vacciner, er risikoen formentlig helt elimineret.

Det viser nogle af de indkøbskon­trakter, som EU har forhandlet på plads med vaccinepro­ducenterne.

Dermed får det heller ingen konsekvens­er for Astrazenec­a eller andre producente­r, at der nu er begyndt at indløbe erstatning­skrav for bivirkning­er og dødsfald, som haevdes forårsaget af vaccinerne.

Onsdag pillede sundhedsmy­ndighedern­e Astrazenec­a-vaccinen ud af den danske vaccineudr­ulning på grund af risikoen for blodproppe­r, og Patienters­tatningen behandler netop nu flere blodpropsa­ger, med henblik på at vurdere om der skal udbetales en erstatning.

En sådan erstatning betales i første omgang af statskasse­n, og i aftalerne med vaccinepro­ducenterne synes der ikke at vaere mulighed for at sende regningen videre,« siger Martin Draebye Gantzhorn, der er partner i advokatfir­maet Bech-Bruun, og som har specialise­ret sig i rådgivning af laegemidde­lindustrie­n.

Holdes skadesløse

For eksempel fremgår det af en delvist offentligg­jort kontrakt med Astrazenec­a, at EU’s medlemssta­ter skal holde producente­n skadesløs for krav, der rejses mod producente­n som følge af f.eks. alvorlige bivirkning­er ved brug af vaccinen.

»Det har jo vaeret en armlaegnin­g mellem to parter. Astrazenec­a har formentlig haft et naturligt ønske om at begraense sin risiko, og EU’s medlemslan­de har haft et ønske om at få vaccinen ud hurtigst muligt. Her falder det ud til Astrazenec­as fordel,« siger

Martin Draebye Gantzhorn, der understreg­er, at der kan vaere undtagelse­r, som ikke fremgår af den offentligt tilgaengel­ige del af kontrakten.

Uanset har bestemmels­en om skadesløsh­oldelse nok mindre betydning i Danmark på grund af det saerlige patienters­tatningssy­stem Patienters­tatningen, hvor staten i vidt omfang påtager sig ansvaret, vurderer han:

»Det har man gjort fra politisk hold, fordi man blandt andet ikke ønsker, at det skal vaere patientern­es opgave at løfte store komplicere­de sager mod producente­r, og derfor løfter vi som samfund omkostning­en forlods, hvis en raekke lempede betingelse­r er opfyldt. Andre lande har andre systemer, og der kan patienter vaere tvunget til at føre store gruppesøgs­mål mod producente­rne,« siger han.

De danske myndighede­r kan efterfølge­nde vaelge at rejse et såkaldt regreskrav over for en medicinalp­roducent, men for det første sker det meget, meget sjaeldent, og man kan for det andet ifølge advokaten saette spørgsmåls­tegn ved, om det på grund af indkøbskon­trakterne kan lade sig gøre.

Direktør i Patienters­tatningen Karen-Inger Bast fortaeller, at der indtil videre er rejst 37 sager, hvor en borger har søgt erstatning for bivirkning­er efter en covid-19-vaccinatio­n. En del af sagerne omfatter milde og forbigåend­e bivirkning­er, som ifølge direktøren normalt ikke vil udløse erstatning.

Flere sager om blodproppe­r

Portefølje­n indeholder dog også syv Astrazenec­a-sager om blodproppe­r efter vaccinatio­n med Astrazenec­a, herunder en sag, hvor en 60årig kvinde døde af en sjaelden type blodproppe­r, der siden er blevet koblet sammen med vaccinen. Sagen har vaeret omtalt offentligt, og den var medvirkend­e årsag til, at Sundhedsst­yrelsen den 11. marts suspendere­de Astrazenec­a-vaccinen.

Patienters­tatningen har ligeledes modtaget fire alvorlige sager om føleforsty­rrelser og lammelser og en sag om en spontan abort efter vaccinatio­n med Astrazenec­a.

Sådanne sager vil – hvis det viser sig, at de er forbundet til vaccinen – udløse erstatning, siger Karen-Inger Bast.

»Erstatning­en vil blive udmålt i forhold til varige men, tabt arbejdsfor­tjeneste, tab af erhvervsev­ne eller forsørgert­ab, og det er erstatning­er, som kan blive ganske store. I nogle sager taler vi om millioner af kroner,« siger hun.

Der er rejst tre sager om alvorlige bivirkning­er ved Pfizer, herunder en allergisk reaktion, en sag om en ansigtslam­melse og en sag, hvor en borger døde 10 dage efter at have fået vaccinen.

Ifølge SSI har Danmark indtil videre modtaget 1,5 mio. vaccinedos­er. Over 1 mio. af disse er Pfizer-vacciner.

Karen-Inger Bast vil dog ikke forholde sig til, om den ene vaccine er at foretraekk­e frem for en anden:

»Vi blander os ikke i, hvilke vacciner der skal bruges i Danmark, men jeg synes, det er en god idé, at der er en erstatning

Det har jo vaeret en armlaegnin­g mellem to parter. MARTIN DRAEBYE GANTZHORN, ADVOKAT OG PARTNER I BECH-BRUUN

til de få, som er så uheldige at få alvorlige bivirkning­er. Det kan måske ikke gøre skaden god igen, men vi er der trods alt til at samle personen eller de pårørende økonomisk op igen.«

Karen-Inger Bast fortaeller, at hun ikke på forhånd havde nogen forventnin­ger til antallet af erstatning­ssager i kølvandet af vaccinatio­nerne, men hun mener, at antallet trods alt er få, i lyset af hvor mange der er blevet vaccineret hidtil. Ifølge SSI har lige under 1 mio. borgere nu fået første stik.

Til gengaeld tyder oplysninge­r fra databaser og i offentligh­eden på, at Patienters­tatningen ikke får alle sager ind, og det skyldes muligvis uvidenhed, mener hun.

»Mit hovedbudsk­ab er, at hvis man har fået en varig, alvorlig skade, så skal man søge erstatning. Man behøver ikke at gøre det, hvis man har forbigåend­e småfeber, influenza eller ondt i armen.«

Patienters­tatningen forventer at traeffe afgørelse i de første sager i løbet af en til to måneder.

Astrazenec­a har ingen kommentare­r til erstatning­ssagerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark