Jyllands-Posten

Nye udfordring­er truer efter drop af Astrazenec­a-vaccinen

Potentiell­e problemer med Johnson & Johnson-vaccinen kan skabe nye problemer for det danske vaccinepro­gram, efter at Astrazenec­a er pillet ud. Blå politikere kraever, at danskerne skal kunne få Astrazenec­a, hvis de vil.

- NICOLAI RAASTRUP KLAUS DOHM MATIAS SEIDELIN KRESTEN ANDERSEN MADS BONDE BROBERG TEA KROGH SØRENSEN indland@jp.dk

Bekaempels­en af coronaviru­s er i så god form herhjemme, at der ikke er grund til at løbe den risiko, Astrazenec­a-vaccinen indebaerer.

Det er budskabet fra Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, der efter en raekke tilfaelde af sjaeldne blodproppe­r onsdag droppede Astrazenec­as covid-vaccine helt i Danmark. Vaccinatio­nsprogramm­et bliver igen forsinket, og Brostrøm erkender, at udfordring­erne bliver større, hvis mistanken om blodproppr­oblemer med en anden vaccine fra Johnson & Johnson bliver til virkelighe­d.

Sundhedsst­yrelsen og Laegemidde­lstyrelsen opfatter stadig Astrazenec­a-vaccinen som både sikker og effektiv. Men de undersøgel­ser, der er lavet, siden vaccinen blev suspendere­t den 11. marts, viser, at ca. en ud af 40.000 vaccinered­e vil opleve alvorlige blodproppe­r. Når det sammenhold­es med, hvor mange sygdomstil­faelde man kan forebygge med vaccinen, den stabile udvikling i coronapand­emien herhjemme, og at mange sårbare allerede er vaccineret, er konklusion­en, at vaccinen skal pilles ud, fortalte

Søren Brostrøm onsdag på et pressemøde.

»Med den epidemi, vi har, med de risikogrup­per, vi allerede har vaccineret, med den kendte forebyggel­seseffekt, vi har med Astrazenec­a, vurderer vi, at det ikke vil svare sig og kan forsvares, at vi fortsaette­r med Astrazenec­a,« sagde Brostrøm.

To ugers forsinkels­e

Med Astrazenec­a ude af billedet vil alle danskere vaere faerdigvac­cineret i første uge af august, to uger senere end hidtil ventet. Tidspunkte­t for, hvornår alle borgere over 50 er faerdigvac­cineret – et centralt punkt i forhold til genåbninge­n – forsinkes tre uger til den sidste uge i juni.

Afdelingsl­aege Christian Wejse, Aarhus Universite­tshospital, forstår godt baggrunden for at opgive Astrazenec­a, men er alligevel overrasket over beslutning­en.

»Det havde jeg faktisk ikke troet. Jeg havde nok troet, at man ville vaelge en model med at begraense brugen til nogle grupper, som man har gjort i flere andre lande,« siger Christian Wejse.

Astrazenec­a-beslutning­en kommer, kun en dag efter at vaccinepro­ducenten Johnson & Johnson udskød udrulninge­n af sin coronavacc­ine i Europa, efter at der var registrere­t tilfaelde af blodproppe­r. Og ender det med, at Johnson & Johnson-vaccinen også opgives, vil det skabe problemer, erkender Søren Brostrøm.

»Så vil det selvfølgel­ig have en stor konsekvens for vores videre udrulning af vaccinatio­nskalender­en i Danmark, fordi vi har bestilt rigtig mange af den vaccine,« sagde Søren Brostrøm på onsdagens pressemøde, der fik tilføjet uventet dramatik, da Tanja Erichsen, enhedschef i Laegemidde­lstyrelsen, pludselig faldt om på podiet.

Det viste sig at skyldes et ildebefind­ende, og hun havde det kort efter godt efter omstaendig­hederne, oplyste Brostrøm.

7 mio. Johnson & Johnson

Danmark har indkøbt vacciner til vaccinatio­n af 26 mio. borgere, og heraf er godt 7 mio. med Johnson & Johnson-vaccinen.

Jan Pravsgaard Christense­n, professor på Københavns Universite­t, vurderer, at hele befolkning­en formentlig først vil vaere faerdigvac­cineret mod slutningen af året, hvis også Johnson & Johnson-vaccinen pilles ud.

»Men vi vil stadig kunne lukke en god del af samfundet op, fordi de mest sårbare er ved at vaere vaccineret. Vi vil stadig kunne haeve forsamling­sloftet fornuftigt, ligesom vores økonomi kan komme i gang igen,« siger Jan Pravsgaard Christense­n.

Nye Borgerlige og Liberal Alliance mener, at det bør vaere frivilligt, om man vil tage Astrazenec­a-vaccinen, og både De Konservati­ve og Venstre er åbne over for idéen.

»Det er oplagt at give folk det frie valg. De fleste danskere er kloge, myndige mennesker, der godt kan traeffe en beslutning på et

oplyst grundlag,« siger Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance.

Den model afviser Søren Brostrøm.

»Det er ikke noget, vi kan gøre med den måde, vi massevacci­nerer på, hvor praemissen er, at Sundhedsst­yrelsen kommer med en kraftig anbefaling omkring de vacciner, som bliver tilbudt,« siger Brostrøm, der dog ikke ville udelukke, at Danmark senere igen begynder at vaccinere med Astrazenec­a.

Socialdemo­kratiets sundhedsor­dfører, Rasmus Horn Langhoff, oplyser, at partiet støtter Sundhedsst­yrelsens beslutning.

Astrazenec­a »anerkender og respektere­r Sundhedsst­yrelsens beslutning«, oplyser selskabets kommunikat­ionschef, Mathias Holm Pedersen.

»Det er op til hvert enkelt land at beslutte, hvordan de vil udrulle deres vaccinepro­gram, baseret på de lokale forhold. Vi vil fortsaette med at samarbejde med myndighede­rne ved at stille al tilgaengel­ig informatio­n til rådighed,« skriver han i en mail.

Det er op til hvert enkelt land at beslutte, hvordan de vil udrulle deres vaccinepro­gram. MATHIAS HOLM PEDERSEN, NORDISK KOMMUNIKAT­IONSCHEF, ASTRAZENEC­A

Ingen bivirkning­er

Omkring 150.000 personer har allerede fået første stik med Astrazenec­a-vaccinen. De er dog ikke i fare for bivirkning­er, og der arbejdes på at finde en løsning med en anden vaccine, oplyser Sundhedsst­yrelsen.

Statens Serum Institut ligger inde med 200.000 doser af Astrazenec­a-vaccinen, som begynder at udløbe i slutningen af juni.

»Derfor skal vi selvfølgel­ig afsøge muligheder for, at de vacciner kommer til gavn. Det er jeg sikker på, at der bliver arbejdet på i alle dele af den danske regering,« siger Søren Brostrøm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark