Jyllands-Posten

Tvivl og tillid til myndighede­rnes beslutning

Hvordan skal man blive faerdigvac­cineret, nu da brugen af Astrazenec­a er stoppet? Det spørgsmål optager flere af dem, der har fået første stik.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

Tre danskere, der har modtaget det første stik af Astrazenec­a-vaccinen, modtager beslutning­en om at tage den ud af vaccinatio­nsprogramm­et med både tvivl og tillid.

På den ene side er der tillid til, at myndighede­rne har truffet en rigtig beslutning. Men samtidig melder spørgsmåle­t sig om, hvordan man på en sikker og effektiv måde kan blive faerdigvac­cineret. Blandt andre hos Michelle Grøndahl Hansen fra Frederiksb­erg, der fik sit første stik den 26. februar.

»Jeg har taenkt meget over, hvordan vaccinerne indvirker på hinanden. Jeg synes ikke, man kan sige, at man kan vaere 100 pct. tryg, uanset hvad man vaelger. Om man lader sig vaccinere eller ej. Jeg vil da følge myndighede­rnes anbefaling­er og taenker, at de gør deres for at undersøge, hvad der er det bedste,« siger Michelle Grøndahl Hansen.

Hun er 42 år og arbejder med udsatte unge.

På onsdagens pressemøde, hvor det blev meddelt, at brugen af Astrazenec­a-vaccinen stopper, forklarede Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, at de knap 150.000 danskere, der allerede har fået det første stik, vil blive tilbudt en vaccine fra enten Pfizer-Biontech eller Moderna. Men hvornår og om man skal have et eller to stik af disse vacciner, er man i faerd med at undersøge.

Eksempelvi­s er Tyskland gået i gang med at give det andet stik med Pfizer til de tyskere, der allerede har fået første stik med vaccinen fra Astrazenec­a.

»Jeg er stadig utryg i forhold til langtidsko­nsekvenser­ne. Der er mange usikkerhed­er ved det her,« siger Michelle Grøndahl Hansen.

Også Louise Delholm, en 46-årig hjemmesyge­plejerske fra Helsingør, tror på, at myndighede­rne har truffet den rigtige beslutning. Hun er klar til fortsat at lade sig vaccinere, men er også optaget af, hvordan det vil gå, når man får tilbudt forskellig­e vacciner.

»Vi må bare vaebne os med tålmodighe­d. Det vil vaere smart, hvis vi kan nøjes med ét stik, så vil det hele gå lidt hurtigere. Men samtidig taenker jeg jo på, at gad vide, om de har undersøgt, hvordan de to vacciner påvirker hinanden. Om man egentlig overhovede­t kan kombinere dem,« siger Louise Delholm.

Ifølge hende skulle man måske vente lidt laengere med at tage stilling til, hvad der skal ske.

»Og så komme lidt mere til bunds i tingene. Jeg har indtryk af, at det hele tiden er hovsaløsni­nger, som man laver, men jeg ved også godt, at der er økonomisk og mange andre fordele i at få åbnet samfundet,« siger Louise Delholm.

Den 59-årige socialpaed­agog Lars Carlsen fra Nørrebro har tillid til, at myndighede­rne traeffer de rigtige beslutning­er – også når de beslutter, at det er rigtigt at stoppe brugen af en vaccine.

»Jeg har ikke forstand på det. Jeg er nødt til at stole på sundhedsmy­ndighedern­e,« siger han.

Så om de i dag havde sagt, at man kører videre med den, eller at brugen stopper, betyder ikke noget for dig?

»Praecis. Det er dem, der har forstand på det, og dem, der er autoritete­n. Jeg er afhaengig af at leve i verden og vaere beskyttet mod covid-19, for den er der mange, der dør af hver dag.«

Lars Carlsen er også tryg ved, at myndighede­rne traeffer den rigtige beslutning, i forhold til hvordan han nu skal faerdigvac­cineres.

»Jeg skal heller ikke vaere nervøs for det, for så kunne jeg gå og vaere et rystende nervevrag,« siger han.

(i tilknytnin­g til Askerød)

(i tilknytnin­g til Vildtbaneg­ård)

 ??  ?? »Jeg synes ikke, man kan sige, at man kan vaere 100 pct. tryg, uanset hvad man vaelger,« siger Michelle Grøndahl Hansen. Arkivfoto: Stine Bidstrup
»Jeg synes ikke, man kan sige, at man kan vaere 100 pct. tryg, uanset hvad man vaelger,« siger Michelle Grøndahl Hansen. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark