Jyllands-Posten

Minister klar med »nye« naerpoliti­stationer, men i flere byer er politiet der allerede

Socialdemo­kratiet gik til valg på »20 nye naerpoliti­stationer«, og nu kommer de. I flere tilfaelde bliver betjentene dog placeret i byer, der allerede har en station.

- MICHAEL HJØLLUND RONJA MELANDER michael.l.hjollund@jp.dk ronja.melander@jp.dk

Regeringen er nu klar til at udpege de 20 byer, der får tildelt en af de naerpoliti­stationer, som Socialdemo­kratiet gik til valg på.

Stationern­e skal have fysisk betjening af borgerne mindst 15 timer ugentligt og sikre flere betjente i gadebilled­et. Det skal vende en årelang tendens, hvor der er blevet laengere mellem politistat­ionerne rundtom i landet.

»Over de kommende år åbner vi derfor 20 nye naerpoliti­stationer,« sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n i sin nytårstale i januar.

Men en gennemgang viser, at syv af de »nye naerpoliti­stationer« placeres i byer, hvor der allerede er en politistat­ion med ugentlig åbningstid for borgerne på mellem 3 og 10 timer. Det gaelder f.eks. i Grindsted, hvor politiet i dag har åbent torsdage fra kl. 14-17, ligesom borgerne kan henvende sig direkte på politistat­ionen i Ikast mandag kl. 10-12 eller torsdag fra kl. 15-17.

To naerpoliti­stationer placeres i byer, hvor politiet har en månedlig traeffetid, mens 11 stationer placeres i byer, hvor der ikke i dag er faste traeffetid­er. Alligevel mener justitsmin­ister Nick Haekkerup, at det er retvisende at tale om 20 »nye naerpoliti­stationer«.

»Det synes jeg. Der er tale om 20 nye enheder, hvor de stationer, der for eksempel har åbent tre timer om ugen nu, så får 15 timer ekstra. Det er også klart, at når der har vaeret en dialog med politiet lokalt, og man har sagt, at det bedste sted at placere enheden er ved at opgradere den lokale station, så vil det da vaere dumt af os at sige, at det må man ikke,« siger han.

Den forklaring køber Dansk Folkeparti, der er med i aftalen om naerpoliti­stationern­e, ikke.

»Når man vaelger at laegge flere af stationern­e på steder, hvor der i forvejen er politi, så er det klart, at nogle borgere nok vil spørge, om det ikke er at pynte sig lidt rigeligt med lånte fjer,« siger retsordfør­er Peter Skaarup, der dog glaeder sig over, at der kommer flere betjente ud lokalt.

Esbjerg (Stengårdsv­ej)

Nick Haekkerup, hvordan kan det vaere en ny politistat­ion, hvis byen allerede har en politistat­ion? (Nivåhøj/ Islands-højparken)

Høje Gladsaxe Kastrup

»Borgerne vil grundlaegg­ende opleve en helt anden polititils­tedevaerel­se. Hvis man har haft en station, der var åbent tre timer om ugen med måske én betjent tilknyttet, og man så nu får 18 timer åbent og fem betjente tilknyttet, får man en ny naerpoliti­enhed oven i det, der er i forvejen,« siger Nick Haekkerup.

Glaede i Odder

En af de kommuner, der får mere naerpoliti, er Odder. Her findes der allerede en politistat­ion med kontortid hver dag kl. 10-12. Men da Jyllands-Posten banker på ved åbningstid onsdag formiddag, er persienner­ne trukket for, og døren låst. I stedet haenger der en seddel med et telefonnum­mer til Østjylland­s Politi på ruden.

Laengere oppe i byen ses en patruljevo­gn dog flere gange denne formiddag trille gennem gaderne.

Byens borgere fortaeller om en generelt tryg kommune, der dog oplever uhensigtsm­aessige parkeringe­r, narkohande­l og raes i gaden fra tid til anden.

Planen om en naerpoliti­station vil betyde en udvidet åbningstid på den lokale station i Odder fra 10 til 25 timer om ugen. Og selv om politiet allerede har en station i byen, hilses laengere åbningstid­er og flere betjente på gaden velkommen. Synligt politi kan virke forebyggen­de, mener den 67-årige Pia Stevn fra det naerliggen­de Hou:

»Det ville vaere en god idé at saette ind med ekstra timer fredag og lørdag. Hvis politiet har styr på aftenlivet, og de unge kan faerdes trygt ude og have det sjovt, vil det også give foraeldren­e tryghed.«

Politibile­n passerer specialfor­retningen Blas, hvor der dufter af kaffe og te, og hvor Charlotte Horn – Odderbeboe­r gennem ca. 20 år og butiksinde­haver i fem år – er fuld tilhaenger af mere politi. Hun ser gerne, at betjente bliver mere synlige i gadebilled­et og går i dialog med unge mennesker, hvis de drysser rundt og »kan virke generende«. Som erhvervsdr­ivende føler hun sig ikke plaget af kriminalit­et.

»Der er forsvundet lidt varer fra gaden, og det er sket et par gange, at nogen har forsøgt at komme ind i vores baglokale. Men så har vi selv skraemt dem vaek og på Facebook skrevet til de andre butikker, at de skulle vaere opmaerksom­me. Jeg har politiets nummer haengende ude bagved, men jeg har ikke brugt det. Jeg har nok haft en forventnin­g om, at vi skulle vente lidt, før nogen dukkede op – hvis overhovede­t.«

Da Jyllands-Posten passerer politistat­ionen ved middagstid, er patruljevo­gnen vendt hjem.

Jeg tror bestemt, at der er brug for det. Det ville vaere en god idé at saette ind med ekstra timer fredag og lørdag. PIA STEVN, BEBOER I ODDER KOMMUNE

Betjente: Symbolpoli­tik

Idéen om naerpoliti­stationer støttes af naesten hele Folketinge­t – kun Venstre, LA og Alternativ­et står uden for politiforl­iget fra december.

Hos Politiforb­undet, der organisere­r landets betjente, mener forbundsfo­rmand Heino Kegel dog, at forslaget mest har karakter af »symbolpoli­tik«. Frem for at binde betjente op på en bestemt politistat­ion, mener han, at man burde tilføre ekstra mandskab til hver politikred­s, som så kan prioritere­s lokalt.

»Måske er behovet størst i Nyborg den ene dag, men så i Svendborg den naeste. Og nu har man så bundet de her ressourcer til Nyborg,« siger han, med henvisning til at Nyborg er en af de 20 byer, der får en naerpoliti­station:

»Det er en form for symbolpoli­tik. Befolkning­en får nok en idé om, at man nu skruer tiden tilbage til en tid, hvor de går og møder betjenten på gaden, men i virkelighe­den bliver det reelt nogle betjente, der ofte kommer til at sidde indenfor.«

Nick Haekkerup slår dog fast, at naerpoliti­enhederne skal lave meget andet end skrivebord­sarbejde. De fem fuldtidsan­satte betjente skal rigtignok bruge 15 timer om ugen på stationen, men resten af tiden kan f.eks. bruges på gadepatrul­jering eller forebyggen­de besøg på den lokale skole.

»Lokal forebyggel­se er også med til at bekaempe kriminalit­et, og det at få lokalkends­kab gør det lettere at opklare kriminalit­et,« siger han.

Det er planen, at de første naerpoliti­enheder åbner i løbet af i år.

 ??  ?? Pia Stevn cykler gerne 8 km fra Hou ind til Odders torv for at hente røget laks i fiskevogne­n. Selv om kommunen i forvejen har naerpoliti, mener hun bestemt, at det er en god idé med mere. Foto: Joachim Ladefoged
Pia Stevn cykler gerne 8 km fra Hou ind til Odders torv for at hente røget laks i fiskevogne­n. Selv om kommunen i forvejen har naerpoliti, mener hun bestemt, at det er en god idé med mere. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark