Jyllands-Posten

Wammen anklages for »tilbagelae­net« holdning

Borgerlige politikere vil have finansmini­ster Nicolai Wammen til at laegge pres på kommunerne, efter at private institutio­ner har klaget over store vanskeligh­eder med at få daekket coronaudgi­fter.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Kommunerne er for dårlige til at udbetale kompensati­on for coronahjae­lpemidler til private bosteder og plejehjem, og finansmini­ster Nicolai Wammen bør finde en skrappere stil frem for at rette op på situatione­n. Sådan lyder det fra borgerlige politikere, der nu kraever svar på, hvorfor over halvdelen af private sociale tilbud ikke har vaeret i stand til at få kompensati­on for coronaudgi­fter, selv om regeringen har afsat milliarder til formålet.

»Det er ikke rimeligt, at der skal vaere så meget udfordring i forhold til at få de midler, der er sat af,« siger aeldreordf­ører Karina Adsbøl (DF).

Regeringen har afsat 3,6 mia. kr. til at kompensere kommunerne for deres ekstraudgi­fter i forbindels­e med coronaviru­ssen, bl.a. vaernemidl­er, øget rengøring og ekstra personale. En del af pengene skal gå til private institutio­ner som bosteder, friplejehj­em og krisecentr­e, som udfører opgaver for kommunerne.

Men de private tilbud har store problemer med at få penge ud af kommunerne. En undersøgel­se fra erhvervsor­ganisation­erne Selveje Danmark og Dansk Erhverv viste i marts, at de private organisati­oner i gennemsnit kun har fået daekket 19 pct. af deres coronaudgi­fter, og over halvdelen af institutio­nerne har ikke fået en krone.

»Skaevvridn­ing«

»Det, der pikerer mig, er, at finansmini­steren i et svar til Folketinge­t siger, at han har tillid til, at kommunerne fordeler midlerne. Men oplevelsen derude er, at der er nogle kommuner, der slet ikke vender tilbage, når man f.eks. som friplejehj­em søger om midler. Andre oplever, at man ikke får daekket de udgifter, man har. Det er da en kaempe, kaempe skaevvridn­ing,« siger Venstres aeldreordf­ører, Jane Heitmann.

Kommunerne skal fordele coronahjae­lpemidlern­e ligeligt mellem de kommunale institutio­ner og den lange raekke af private tilbud, som kommunerne benytter sig af, f.eks. bosteder for børn, der er fjernet fra hjemmet, eller krisecentr­e for kvinder. Men blandt mange private institutio­ner er oplevelsen, at det er meget svaert at få penge ud af kommunerne.

I marts kunne JyllandsPo­sten fortaelle, at Fonden Clemens, der driver fem bosteder for børn og unge, har søgt kompensati­on for naesten 600.000 kr., men kun fået udbetalt 30.000. Forstander Ken Heddinge fortalte om, at det er et »administra­tivt kaos« at bede om kompensati­on, da institutio­nerne ofte skal kontakte en lang raekke kommuner med vidt forskellig­e måder at håndtere sagen på, og at der ofte ikke kommer noget svar.

Morten Mandøe, cheføkonom i Kommunerne­s Landsforen­ing, KL, har tidligere over for Jyllands-Posten forklaret, at kommunerne har vaeret nødt til at danne sig et overblik over udgifterne i alle institutio­ner, før de kunne udbetale penge, og at det kan have forsinket processen.

Minister i samråd

»Jeg siger ikke, at der ikke er et problem. Men det kan handle om, at man først sent har fået overblikke­t over egne merudgifte­r. Og man kan ikke lave et først til mølle-princip. Fordi et privat tilbud mener, at man har lavet et klokkeklar­t regnestykk­e, er kommunen stadig nødt til at vide, hvad den får i kompensati­on samlet set, og hvordan det ser ud i tilsvarend­e institutio­ner hos dem selv,« sagde Morten Mandøe i slutningen af marts i Jyllands-Posten.

Jane Heitmann har nu kaldt Nicolai Wammen og socialog aeldremini­ster Astrid Krag i samråd om sagen.

»De private bosteder og friplejehj­em skal da selvfølgel­ig på fuldstaend­ig lige fod med de kommunale aktører have daekket de udgifter, de har haft i relation til corona,« siger Jane Heitmann.

Dansk Folkeparti­s kommunalor­dfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, bad i sidste uge og mit indtryk er, at der er en dialog mellem rigtig mange kommuner og rigtig mange af de private tilbud. Det er også klart, at den dialog sikkert kan blive endnu bedre,« lød svaret fra Nicolai Wammen.

»Jeg vil også, i forbindels­e med at vi inden laenge har kommunefor­handlinger, spørge kommunerne til det, for at få et overblik over, hvordan det ser ud. For jeg er sådan set enig med spørgeren i, at vi skal sørge for, at det fungerer godt i alle 98 kommuner,« sagde finansmini­steren.

Den plan opfatter Jens Henrik Thulesen Dahl dog som for langsom.

»Det er måske en anelse tilbagelae­net at sige, at det tager vi i nogle forhandlin­ger, der kommer her hen under sommer. Hvordan kan vi laegge tryk på, at kommunerne rent faktisk gør det her, at de penge kommer ud, også på den her side af sommerferi­en?« spurgte Thulesen Dahl.

Nicolai Wammen gentog, at det er kommunerne­s opgave at fordele pengene.

»Det er kommunerne­s ansvar at gøre det. Det er min besked herfra i dag som finansmini­ster,« sagde han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark