Jyllands-Posten

Kritik af dansk lukkethed oven på norsk terrorsag

Stor dansk terrorsag fra 2019 er stadig hemmeligho­ldt, selv om norsk politi går ud med centrale detaljer.

- METTE MAYLI ALBAEK KAARE KRONBERG JENSEN mette.m.albaek@jp.dk kaare.k.jensen@jp.dk

Kom frem af busken, og giv offentligh­eden mere besked.

Sådan lyder det fra en raekke politikere og eksperter, efter at et norsk anklageskr­ift mandag løftede lidt af sløret for en hidtil hemmeligho­ldt dansk terrorsag.

Mens man i norske medier kan laese, at en gruppe i efteråret 2019 planlagde et terrorangr­eb i Danmark, der skulle udføres af en ukendt gerningsma­nd, imens det blev filmet live, er dansk politi fortsat tavst om de anholdtes formodede planer.

Hans Jørgen Bonnichsen, som bag sig har en lang karriere i politiet og som operativ chef for PET i perioden 1997 til 2006, mener, at den danske efterretni­ngstjenest­e i dag fremstår som en af de mest lukkede i Europa, hvilket han langtfra mener er hensigtsma­essigt.

»Den ofte meget krampagtig­e fastholdel­se af hemmelighe­d medvirker til mytedannel­se og giver i sidste ende PET et negativt renommé,« mener han.

Den tidligere operative chef fortaeller, at der ligger forskellig­e hensyn til, at kortene fortsat holdes taet på kroppen i Danmark i den konkrete sag, men han kalder det for et problem, at der nu kan aflaeses nye informatio­ner om den danske sag i et norsk anklageskr­ift.

»Der er fortsat varetaegts­faengsling, som jo er ensbetyden­de med ro til at efterforsk­e sagen til bunds. Men jeg tror også, at der er et altovervej­ende hensyn om ikke unødigt at skraemme befolkning­en ved direkte at udpege et sårbart mål,« forklarer han.

To spor

Den norske og den danske terrorsag er adskilt og kører i to forskellig­e spor i hvert sit land, men haenger sammen, fordi en norsk bagmand ifølge norsk politi instruered­e en gruppe danskere i at planlaegge et terrorangr­eb. Det foregik ifølge norsk politi på den krypterede chat Telegram.

Anholdelse­rne af i alt 22 personer i december 2019 skabte stor opmaerksom­hed, og flere prominente politikere deltog dagen efter dybt underligt og ikke saerlig velkoordin­eret, at vi skal høre om en terrortrus­sel mod Danmark fra norske medier. På den måde bliver danskerne efterladt med utryghed og uvished om, hvad der er op og ned i sagen. Derfor vil jeg tage fat i justitsmin­isteren for at høre, hvad der er gået galt,« siger Peter Skaarup.

Også SF’s retsordfør­er, Karina Lorentzen Dehnhardt, er kritisk. Hun oplever, at PET har lukket sig mere inden for de senere år.

»Jeg tror, vi alle sammen ville have gavn af, at der blev kommuniker­et noget mere i de her sager. Jeg er godt klar over, at der kan vaere forskellig­e hensyn, men jeg synes, det ville vaere gavnligt, at vi borgere blev taget mere i hånden,« siger hun.

Terrorsage­r med ventetid

I dag sidder varetaegts­arrestante­r ganske laenge, før deres sag kommer for retten – og stort set altid for lukkede døre frem til sagens start.

Når danske terrormist­aenkte sidder op mod to år i varetaegts­faengsel, og når der kommer detaljer fra sagen frem i andre lande, som det er tilfaeldet med den norske sag, kan det vaere en idé med mere åbne døre i de danske retssale. Det mener Landsforen­ingen af Forsvarsad­vokater.

»Man kan ikke stille det op firkantet og sige, at detaljer fra andre lande automatisk skal føre til åbne døre i en sag herhjemme. Men i langvarige efterforsk­ninger er der generelt en tendens til, at fordi man har lukket dørene én gang, så bliver man automatisk ved med det. Når sagen starter, sidder man sommetider og måber: Hvorfor skulle det vaere lukket så laenge?« siger landsforen­ingens formand, Kristian Mølgaard.

Han mener, at lukkede døre kan føre til unødig mystik omkring en sag.

»Det er uheldigt med lukkede døre i laengere tid, fordi det er med til at skabe myter og frygt. For de faengslede kan det skabe en indirekte forhåndsan­tagelse af, at en sag har et saerligt stort niveau.«

Hans Jørgen Bonnichsen mener, at der er flere eksempler på dansk lukkethed. Han fremhaever Østre Landsrets frifindels­esdom af den tidligere PET-chef Jakob Scharffs brud på tavsheden, som han kalder et sviende nederlag til Justitsmin­isteriet og PET’s ledelse. Et andet eksempel er terrorsage­n fra Holbaek, hvor generalsta­tsadvokatu­ren i Naumburg hurtigt kunne berette om detaljer, som ikke var nået ud i Danmark.

I et skriftligt svar udtaler Københavns Politi, at det ikke udtaler sig i den verserende sag, hvor retten har truffet afgørelse om dørlukning i forbindels­e med retsmøder i sagen.

»Det bemaerkes, at der efter retsplejel­ovens § 29 d ikke må ske offentlig gengivelse af, hvad der forhandles i retsmøder, der holdes for lukkede døre, medmindre dørlukning alene er sket af hensyn til ro og orden i retslokale­t.«

Politiets Efterretni­ngstjenest­e oplyser over for Jyllands-Posten, at man ikke har nogen kommentare­r til oplysninge­rne fra det norske anklageskr­ift.

 ??  ?? Politiet og PET udførte i december 2019 en større antiterror­aktion. Her er det fra politiakti­onen i Gersagerpa­rken i Greve. Seks personer sidder stadig varetaegts­faengslet i terrorsage­n, som der nu er kommet nye oplysninge­r om via et norsk anklageskr­ift. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Politiet og PET udførte i december 2019 en større antiterror­aktion. Her er det fra politiakti­onen i Gersagerpa­rken i Greve. Seks personer sidder stadig varetaegts­faengslet i terrorsage­n, som der nu er kommet nye oplysninge­r om via et norsk anklageskr­ift. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark