Jyllands-Posten

Danske soldater skal efter to årtier ud af Afghanista­n

Nato-landene vil forlade Afghanista­n sammen, siger USA’s udenrigsmi­nister. Ifølge danske politikere skal dansk bidrag hjem inden 11. september.

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

Efter naesten 20 års krig mod islamistis­k terror i Afghanista­n skal alle tilbagevae­rende danske soldater traekkes hjem fra Afghanista­n senest den 11. september. Den danske exit skal synkronise­res med, at amerikansk­e styrker forlader det krigshaerg­ede land.

Sådan lyder budskabet fra flere danske politikere, efter at USA’s praesident, Joe Biden, har lovet, at den sidste amerikansk­e soldat er ude af Afghanista­n inden den symbolske 20-årsdag for al-Qaedas terrorangr­eb på New York og Washington.

Tilbagetra­ekningen fra krigen, der gennem årene har kostet 43 danske soldater livet, blev onsdag drøftet på et hasteindka­ldt og ekstraordi­naert møde mellem Natos udenrigs- og forsvarsmi­nistre. Allerede inden mødet gjorde USA’s udenrigsmi­nister, Antony Blinken, det klart, at Nato-landene vil forlade Afghanista­n sammen.

»Vi gik sammen ind i Afghanista­n, og nu er det tid til at traekke vores styrker hjem,« sagde Blinken.

Samme melding kom fra Storbritan­nien, der har 750 soldater i Afghanista­n, og fra den tyske forsvarsmi­nister, Annegret Kramp-Karrenbaue­r, der lige nu har udsendt 1.000 soldater til Natos traeningsm­ission i Afghanista­n.

»Vi har altid sagt, at vi går ind sammen, og at vi går ud sammen. Jeg er for en ordentlig tilbagetra­ekning, og det forventer jeg, at vi kan blive enige om,« sagde hun til den tyske tv-station ARD.

Den kommende danske exit fra Afghanista­n, hvor der ifølge Forsvaret i øjeblikket er ca. 120 danske soldater, blev onsdag aften drøftet på et ekstraordi­naert og lukket møde i Folketinge­ts udenrigspo­litiske naevn. Her redegjorde udenrigsmi­nister Jeppe Kofod for beslutning­erne på Nato-mødet.

Ifølge formanden for Det Udenrigspo­litiske Naevn, Martin Lidegaard (R), skal Danmark følge amerikaner­ne ud af Afghanista­n, selv om problemern­e i Afghanista­n langt fra er løst.

»Nato nåede jo ikke i mål med det, som vi gerne ville, nemlig at skabe varig fred. Men det giver ingen mening for Natos allierede at vaere i Afghanista­n uden USA. Det er meget svaert både praktisk og politisk,« siger Martin Lidegaard.

Ingen udsigt til fred

Han forventer, at USA vil tage sine allierede »meget nøje med på råd« og koordinere tilbagetra­ekningen. Missionen i Afghanista­n er – ifølge Lidegaard – langtfra afsluttet, og der er ikke udsigt til fred i landet, hvor den afghanske regering og de afghanske sikkerheds­styrker kan få svaert ved at holde Taliban-bevaegelse­n i skak på slagmarken, når Nato pakker sammen.

I Dansk Folkeparti siger udenrigsor­dfører Søren Espersen, at de danske soldater skal hjem fra krigen, der »har varet alt for laenge«.

»Vi skal 100 pct. sikkert følge USA ud. Vi kom ind med dem, og vi skal også ud med dem af krigen, som nu givetvis ender med, at Talibansty­ret tager over igen, naesten 20 år efter at det blev vaeltet,« siger Søren Espersen.

Han mener, at missionen har vaeret prisen vaerd.

»Vi har gjort det rigtige. I de naesten 20 år, vi har vaeret der, har vi garanteret undgået hundredvis af terrorakti­oner rundtomkri­ng ved at bekaempe al-Qaeda og holde Taliban stangen,« siger Søren Espersen

Under den langvarige militaere operation lykkedes det bl.a. for USA at opspore og draebe terrorlede­ren Osama

Hvis der igen bliver lavet terrorlejr­e i Afghanista­n, må vi bombe dem. Der ska l ikke danske soldater derned igen. SØREN ESPERSEN (DF), UDENRIGSOR­DFØRER

bin Laden, der stod bag terrorangr­ebet mod USA.

9.500 soldater skal hjem

DF afviser at sende danske soldater til Afghanista­n igen, hvis landet igen bliver et fristed for al-Qaeda og andre terrorbeva­egelser.

»Hvis der igen bliver lavet terrorlejr­e i Afghanista­n, må vi bombe dem. Der skal ikke danske soldater derned igen,« siger Søren Espersen.

Ifølge Natos seneste opgørelse er 2.500 amerikansk­e soldater en del af Natos traeningsm­ission i Afghanista­n. Hertil kommer 7.000 soldater fortrinsvi­s fra Nato-lande. Ifølge Washington Post har

 ??  ??
 ??  ?? »Vi gik sammen ind i Afghanista­n, og nu er det tid til at traekke vores styrker hjem.« Sådan lød budskabet fra USA's udenrigsmi­nister, Antony Blinken (t.v.), da han onsdag mødtes med Natos generalsek­retaer,
Jens Stoltenber­g, i Bruxelles. Foto: Kenzo Tribouilla­rd/AFP
»Vi gik sammen ind i Afghanista­n, og nu er det tid til at traekke vores styrker hjem.« Sådan lød budskabet fra USA's udenrigsmi­nister, Antony Blinken (t.v.), da han onsdag mødtes med Natos generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g, i Bruxelles. Foto: Kenzo Tribouilla­rd/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark