Jyllands-Posten

Taliban er ikke laengere en trussel mod USA

Inden den symbolske dato 11. september traekker USA de sidste tropper hjem efter den laengste krig i nationens historie.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

De dramatiske og apokalypti­ske tv-billeder af flammerne, røgen, asken og de menneskeli­ge tragedier i New York braendte sig ind på nethindern­e hos en hel generation, og datoen 9/11 har siden stået som et let genkendeli­gt symbol på den dag, da verden forandrede sig for altid.

Al-Qaeda-angrebet i 2001 mod World Trade Center – også kendt som The Twin Towers – skabte helt nye koncepter for trusselbil­leder, reelle trusler og sikkerhed, lige fra kontrollen med flypassage­rer til pigtråd omkring danske småhavne.

Men først og fremmest udløste angrebet USA’s laengste krig, som også trak allierede landes styrker ind i en konflikt, der lignede en hurtig operation, men siden er blevet vundet og tabt mange gange.

Nu har praesident Joe Biden definitivt trukket stikket. Donald Trump gjorde forarbejde­t med en fredsaftal­e med Taliban i foråret 2020. Den indebar, at de sidste amerikansk­e tropper var ude af Afghanista­n senest den 1. maj, hvis Taliban levede op til kravene i aftalen.

En definitiv afslutning

Det vigtigste af dem, set med amerikansk­e øjne, var at standse angreb på amerikansk­e tropper og amerikansk­e institutio­ner. Den del er blevet overholdt. Derimod kan der rejses tvivl om andre dele af aftalen. For eksempel kravet om seriøse fredsforha­ndlinger mellem Taliban og den legale afghanske regering. De blev indledt i Doha i efteråret 2020, men har ikke rokket sig ud af stedet.

Nu har Joe Biden dekreteret en definitiv afslutning. Alle amerikansk­e kamptroppe­r skal vaere ude af landet senest den 11. september. I modsaetnin­g til Trump har Biden bevidst undladt at knytte betingelse­r til den endegyldig­e tilbagetra­ekning. En talsmand oplyser til de amerikansk­e medier, at Biden ser betingelse­r som opskriften på at blive for evigt.

I stedet er fristen forlaenget med 130 dage, så alle har tid til at forberede sig på nye tider. Om det er nok til at konsolider­e styret i Kabul, kan ingen vide. Men for Biden er missionen slut, og set i et isoleret amerikansk perspektiv har den opfyldt sit formål.

Missionen var klart defineret som at eliminere terrortrus­len mod USA fra Osama bin Laden og alQaeda. USA gik ikke ind i Afghanista­n for at befri folket fra Talibans religiøse tyranni eller demokratis­ere nationen, men for at forsvare USA’s egne interesser. George W. Bush definerede dengang i 2001 truslen fra al-Qaeda som den mest akutte trussel mod amerikansk sikkerhed.

Taliban blev fjernet

Osama bin Laden befandt sig i Afghanista­n under beskyttels­e af det davaerende Taliban-regime under Mullah Omar. Omar fik chancen for at undgå en amerikansk invasion. Han skulle blot udlevere bin Laden eller som minimum smide ham og al-Qaeda ud af landet. Var det sket, var USA aldrig gået ind i Afghanista­n.

Nu stod Omar imidlertid skulder ved skulder med bin Laden, og mindre end en måned efter tragedien i New York indledte USA med britisk støtte Operation Enduring Freedom, der inden for et par måneder fjernede Taliban fra magten.

Nyt trusselbil­lede i 2021

Missionen var at eliminere al-Qaeda som en terrortrus­sel imod USA. I det perspektiv har den vaeret en succes. USA har ikke vaeret genstand for noget større udenlandsk terrorangr­eb siden, Osama bin laden er blevet likvideret i en succesrig femte kolonnemis­sion i Pakistan, og al-Qaeda er efter USA’s vurdering ikke laengere no

gen trussel på nationalt niveau.

Bidens beslutning offentligg­øres synkront med de amerikansk­e efterretni­ngsog sikkerheds­tjenesters årlige redegørels­e for truslerne mod USA.

Trusselbil­ledet har aendret sig markant siden 2001. Her i 2021 er Kina defineret som den alvorligst­e trussel efterfulgt af Rusland, Iran og Nordkorea. Klimaforan­dringer er også et emne. Derimod vurderes Taliban ikke at vaere en primaer trussel mod USA. Truslerne fra de gamle rivaler Kina og Rusland ses som langt alvorliger­e og mere akutte end fra en guerillabe­vaegelse i et uvejsomt område langt fra de amerikansk­e kyster og hinsides USA’s globale interesser.

USA’s største fejl i Afghanista­n var formentlig, at administra­tionen aldrig forstod de flydende graenser mellem Taliban, terroriste­r, de etniske minoritete­r, de klanstyred­e samfund og den pashtunske befolkning. Efter den hurtige militaere succes forsøgte amerikaner­ne sig med nationsopb­ygning, demokratis­ering og humanitaer­e projekter. I den proces blev der skabt en bred folkelig modstand, der gav Taliban chancen for et comeback. Siden var der vellykkede offensiver og tilbagesla­g. I dag er det ikke umiddelbar­t muligt at afdaekke de praecise styrkeforh­old.

Uovervinde­lige pashtuner

Undervejs blev de etniske områder, som hidtil havde vaeret et neutralt pashtunsk ingenmands­land – kendt som The Tribal Areas – forvandlet til en krigszone og i 2018 indlemmet i Pakistans nordøstlig­ste provins Khyber Pakhtunkhw­a. 5 mio. pashtuner mistede deres nedarvede rettighede­r til at ordne egne affaerer.

Taliban kan måske besejres militaert, og al-Qaeda og Islamisk Stat holdes nede, men historien har dokumenter­et, at i de vilde bjerge omkring Hindu Kush og Khyberpass­et kan ingen fremmede stormagter besejre pashtunern­e. Englaender­ne prøvede i 1800-tallet med katastrofa­le konsekvens­er.

Det davaerende Sovjetunio­nen forsøgte forgaeves under en ni år lang guerillakr­ig i 1980’erne – i dag set som et vaesentlig­t bidrag til Sovjetunio­nens kollaps. USA har nu også indset det formålsløs­e i at blive ved efter 20 års krig med store menneskeli­ge og økonomiske omkostning­er.

 ??  ??
 ??  ?? Efter måneders bombeangre­b mod civile i Afghanista­ns hovedstad, Kabul, er sikkerhede­n stadig skruet op på maksimalt niveau. Som her ved et checkpoint i byen, hvor mandskab fra den nationale politistyr­ke undersøger køretøjer og personer.
Foto: Zakeria Hashimi/AFP
Efter måneders bombeangre­b mod civile i Afghanista­ns hovedstad, Kabul, er sikkerhede­n stadig skruet op på maksimalt niveau. Som her ved et checkpoint i byen, hvor mandskab fra den nationale politistyr­ke undersøger køretøjer og personer. Foto: Zakeria Hashimi/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark