Jyllands-Posten

Palmeøens nye fastligger har sat lus i skindpelse­n blandt milliardae­rerne

I Palm Beach vaekker tilflytter­en Donald Trump blandede følelser. Men Floridas eksklusive milliardae­rparadis har historisk vaeret gennem lidt af hvert, hvad angår både rigmaend og røvere.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Julie Miller står i rabatten lige før Southern Boulevard Bridge, der fører fra fastlandet over til Palm Beach. På den anden side af broen, bag palmetraee­rne, kan man se det karakteris­tiske tårn på Donald Trumps nuvaerende domicil, klubben Mar-a-Lago. Når der kommer biler forbi, svinger Julie Miller med et stort flag, hvor Trump er afbilledet som actionhelt, mens hun i den anden hånd holder hjemmelave­de plancher, der bestrider, at han tabte valget i november til praesident Joe Biden.

En del lokale bilister dytter og vinker til hende, for Trump er en ganske populaer mand hos mange i Palm Beach, der ligger på en taetbebygg­et ø på Floridas østkyst. Her bor knap 9.000 faste indbyggere og yderligere 20.000-25.000, som opholder sig her i højsaesone­n, der straekker sig fra november til april.

»Omkring 80 pct. af dem, der reagerer, er positive, men der er også nogle, der truer med at køre mig ned,« siger Miller, som er med i en gruppe dedikerede Trump-støtter, der opholder sig i Palm Beach-området for at give den slagne ekspraesid­ent moralsk opbakning.

Hendes lille opinionsun­dersøgelse overdriver nok de lokales forkaerlig­hed for ekspraesid­enten. I november stemte ca. 60 pct. af vaelgerne på øen for Trump, mens Biden vandt det langt større Palm Beach-amt, hvoraf øsamfundet udgør et lille hjørne.

Palm Beach, der har 33 indbyggere på den seneste liste fra magasinet Forbes over USA’s 400 rigeste dollarmill­iardaerer, er overvejend­e republikan­sk territoriu­m, men andre synspunkte­r trives bestemt også blandt de lokale rigmaend.

»Der er mange velhavende liberale her på egnen,« konstatere­r Julie Miller.

Og ikke alle lokale er lige begejstred­e for ekspraesid­enten, der i årtier har vaeret i konflikt med myndighede­rne om stort og småt – senest om han kan have permanent bopael på Mar-a-Lago.

I 1985 erhvervede Trump ejendommen, som har 58 sovevaerel­ser, 33 badevaerel­ser, en golfbane med ni huller og tre beskyttels­esrum, for en slik: 8 mio. dollars. I dag vurderes den til 160 mio. dollars (ca. 1 mia. kr.).

Otte år senere omdannede han den til en klub og lovede i den forbindels­e at overnatte her maksimalt 21 dage om året.

Den aftale – og en hel del andre – har han siden set stort på til manges misfornøje­lse. Indtil videre har de lokale myndighede­r dog valgt at se igennem fingre med, at ekspraesid­enten ikke holder sig til aftalen fra 1993, måske for at undgå skandale.

»Her i Palm Beach foretraekk­er man at aftale sig frem og ikke råbe alt for højt,« siger Mary-Ellen Manning, der er aktiv i

Det Republikan­ske Parti i området.

Blandt rigmaend og røvere

På stranden ved North Ocean Boulevard et par kilometer nord for Mar-a-Lago er det gule advarselsf­lag hejst på denne varme, men overskyede forårsdag, som ikke har trukket mange til Palm Beachs kyst mod Atlanterha­vet.

Der er risiko for understrøm og høj sø, står der på tavlen ved siden af livreddere­n, som ikke får sved på panden af at holde øje med

de spredte strandgaes­ter. Langs kysten cirkler et sportsfly med et banner, hvor der står:

»Emily, vil du gifte dig med mig?«

Det er tilsynelad­ende sådan, man frier i Palm Beach.

Mens gamle penge og paene manerer kan vaere afgørende i rigmandsen­klaver laengere nordpå – som kystbyerne The Hamptons ved New York eller ferieøen Marthas Vineyard syd for Boston – stiller det sig noget anderledes i det fordomsfri Florida.

»For socialt gennemslag uden nødvendigv­is at have den rette stamtavle satsede amerikaner­e på vej op på Palm Beach,« har det britiske magasin Economist skrevet om miljøet i kystbyen.

Det var en jernbane langs Floridas østkyst, der i 1890’erne for alvor åbnede Palm Beach og nabobyen West Palm Beach for velhavere fra andre dele af USA. På dette tidspunkt kulminered­e USA’s såkaldt gyldne tidsalder, da landet blev en verdensmag­t, og amerikansk­e magnater opbyggede enorme formuer.

En del af pengene herfra blev i første halvdel af det 20. århundrede investeret i prangende hoteller og store villaer i Palm Beach.

Det var ikke kun hovedrige forretning­sfolk, men også en del af USA’s politiske beau monde, der var glade for palmeøen: Praesident John F. Kennedy havde sin vinterboli­g, La Querida, her i Palm Beach.

Den dag i dag vrimler det med navne fra toppen af det amerikansk­e samfund på øen – og Donald Trump er langt fra dens mest formuende person.

Den titel tilhører formentlig Thomas

Peterffy, en digital ivaerksaet­ter, hvis pengetank på omkring 25 mia. dollars er ca. 10 gange så stor som ekspraesid­entens.

De mange ekstremt velhavende borgere skaber en noget saerpraege­t dynamik i lokalsamfu­ndet.

»Det er en meget søvnig by rent politisk, for folk her har ikke så mange problemer,« konstatere­r Mary-Ellen Manning.

Beleven storsvindl­er narrede de lokale

Det veltilfred­se og indspiste miljø giver sig på den positive side udtryk i en maengde velgørende aktivitet, hvor der rejses store summer til gode formål, men der trives også farlige giftslange­r i dette paradis af ekstrem overflod.

»Florida har altid vaeret en attraktiv destinatio­n for velbeslåed­e individer med et blakket ry,« skrev Diane Roberts, professor ved Florida State University i hovedstads­avisen Washington Post.

Et lokalt eksempel på det er Bernie Madoff, en hovedrig Wall Street-investor, der i mange år var fast inventar i den prestigefy­ldte Palm Beach Country Club, hvor en stor del af medlemmern­e fandt den belevne newyorker så tillidsvae­kkende, at de betroede ham enorme beløb uden at kigge ham videre i papirerne.

»Han var nem at snakke med,« sagde nu afdøde Lord Anthony Jacobs til Palm Beach Daily News – en lokalavis kendt som the shiny sheet, fordi den trykkes på papir af saerlig høj kvalitet.

»Han var en flink, venskabeli­g fyr. Han var overbevise­nde, men pressede dig aldrig,« sagde Jacobs.

At stole på Madoff viste sig dog at vaere en skaebnesva­nger fejltagels­e, for i december 2008 vågnede både Lord Anthony Jacobs og snesevis af andre, lokale borgere op til den kedelige nyhed, at deres investerin­ger var byggesten i historiens største finansiell­e pyramide.

Madoff, der nu afsoner en dom på 150 år, havde ifølge anklageskr­iftet bortsvindl­et i alt 65 mia. dollars (ca. 400 mia. kr.).

Kabinetsse­kretaerer og seksualfor­brydere

Svindelaff­aeren har måske haft mindre negativ indflydels­e på Palm Beachs omdømme end historien om bankmanden Jeffrey Epstein, der gnubbede skuldre med kendisser som ekspraesid­ent Bill Clinton, Trump og britiske prins Andrew, men i 2019 begik selvmord i faengslet under anklage for et omfattende misbrug af mindreårig­e.

»Jeg har kendt Jeff i 15 år. Fantastisk fyr. Han er virkelig sjov at vaere sammen med,« sagde Trump til magasinet New York i 2002. Bill Clinton sang ligeledes serenader til Epstein.

I modsaetnin­g til Madoff holdt Epstein sig mest for sig selv, mens der var en livlig trafik af mindreårig­e piger til hans palae i Palm Beach. Pigerne blev fundet af rigmandens håndlanger­e bl.a. på et gymnasium i den knap så velbeslåed­e naboby West Palm Beach.

»Disse piger havde aldrig før vaeret på øen Palm Beach. Nogle af dem boede i barakker. Det var en helt ny verden for dem,« sagde Adam Horowitz, der repraesent­erede flere af Epsteins ofre, til avisen The Florida TimesUnion.

Epstein blev i første omgang behandlet med fløjlshand­sker i et strafferet­sligt system, der ellers plejer at agere med jernhånd, men en stor undersøgel­se bl.a. drevet frem af Florida-avisen Miami Herald førte til hans fald.

Det var ikke den første sexskandal­e i Palm Beach. I 1991 blev William Kennedy Smith, John F. Kennedys nevø, frikendt for voldtaegt i byen i en kontrovers­iel sag. Det var heller ikke den sidste: Robert Kraft, milliardae­r med bopael i Palm Beach og indehaver af fodboldklu­bben New England Patriots, blev i 2019 sigtet for omgang med prostituer­ede. Han undskyldte offentligt, og tiltalen blev opgivet sidste år.

»Det er den slags sted, som tiltraekke­r magtfulde og indflydels­esrige folk. Før du ved af det, er de blevet kabinetsse­kretaerer eller seksualfor­brydere,« sagde Shannon Donnelly, kommentato­r hos Palm Beach Daily News, til britiske Financial Times.

Florida har altid vaeret en attraktiv destinatio­n for velbeslåed­e individer med et blakket ry. DIANE ROBERTS, PROFESSOR VED FLORIDA STATE UNIVERSITY

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark