Jyllands-Posten

Tysklands forsvarsmi­nister villig til at drøfte Nord Stream 2-pause

Brugen af Nord Stream 2 bør afhaenge af Ruslands opførsel, mener Tysklands forsvarsmi­nister, Annegret KrampKarre­nbauer.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Er den tyske regering ved at bøje sig for presset fra USA i striden om den staerkt k ontroversi­elle russiske gasledning Nord Stream 2, der skal løbe fra Rusland til det nordlige Tyskland?

Spørgsmåle­t rejser sig, efter at Tysklands forsvarsmi­nister, den borgerlige Annegret Kramp-Karrenbaue­r, har erklaeret sig åben over for at saette byggeriet af ledningen, som er over 95 pct. faerdigbyg­get, på pause.

»Det spørgsmål kan man stille sig,« lød det tirsdag under et pressemøde fra ministeren, som dermed anslog en spritny tone for den tyske regering.

Desuden meddelte ministeren, at hvis Nord Stream 2 bliver bygget faerdig, kan man overveje at saette betingelse­r op for leveringen af gassen:

»Den bør gøres afhaengig af Ruslands opførsel.«

Pressemøde­t holdt KrampKarre­nbauer sammen med sin amerikansk­e kollega Lloyd Austin, der var på sit første besøg i Berlin. På de to ministres dagsorden var netop Rusland, som for nyligt har sendt så mange ekstra tropper til Ukraines østlige graense, at der nu er flere, end der har vaeret på noget andet tidspunkt siden 2014, hvor Rusland annektered­e Krim.

Satsede på Biden

Det tyske forsvarsmi­nisterium kunne tirsdag ikke oplyse, hvorvidt de nye tyske toner også har bredt sig til resten af regeringen. Sikkert er det, at idéen om en pause så sent som i marts fik opbakning fra Peter Beyer, CDUmand og regeringen­s koordinato­r for det tysk-amerikansk­e forhold:

»Projektet er en alvorlig anstødsste­n for genstarten af de transatlan­tiske forbindels­er. Amerikaner­ne forventer, at vi ikke kun aendrer vores retorik, men også vores handlinger,« lød det fra Beyer til finansmaga­sinet Wirtschaft­swoche.

Standardsv­aret fra Berlin har ellers lydt, at gasledning­en er et spørgsmål for erhvervsli­vet. Underforst­ået:

Det blander vi os ikke i. Men den tyske regering, som er på valg i september, kom for alvor under pres for at bremse gasledning­en, da Donald Trump blev praesident.

Formentlig regnede man i Berlin med, at når Trump var vaek, ville spørgsmåle­t få mindre opmaerksom­hed. Det blev der lavet om på, da Tysklands udenrigsmi­nister, Heiko Maas, for nyligt for første gang i Bruxelles mødte sin amerikansk­e kollega Antony Blinken. Her aflivede amerikaner­en efter sigende den tese så eftertrykk­eligt, at Maas bagefter skal have vaeret mindre chokeret over mødet.

Spørger man USA’s ambassadør i Berlin, Joseph Giordono-Scholz, svarer han:

»Regeringen er indstillet på at bruge samtlige tilgaengel­ige vaerktøjer til at bremse faerdiggør­elsen af Nord Stream 2-rørledning­en. Vi undersøger fortsat virksomhed­er, der er involveret i aktivitete­r, som kan sanktioner­es, og har gjort det klart, at de virksomhed­er risikerer sanktioner, hvis de er involveret i Nord Stream 2.«

Sanktioner forsinker

USA frygter, at Europa bliver for afhaengig af den russiske gas, som dermed vil udgøre et afpresning­smiddel for Rusland.

Gasledning­ens fortalere peger på den anden side på, at amerikaner­ne er kritiske, fordi de vil saelge deres egen flydende og dyrere

Greifswald gas til Europa. Ikke desto mindre er der i den tyske opposition staerk modstand imod gasledning­en, ligesom de baltiske lande og Frankrig også er kritiske over for projektet. Polen har for nyligt, som det første europaeisk­e land, indført sanktioner over for ledningen.

Selv om Nord Stream 2 i øjeblikket fortsaette­r med at laegge rør i dansk farvand ud for Bornholm, er arbejdet kraftigt forsinket. Den oprindelig­e plan var, at ledningen skulle have vaeret i brug senest i starten af 2020. Forsinkels­en skyldes primaert, at USA har indført sanktioner imod gasledning­en, og det har fået en raekke virksomhed­er, der arbejder med projektet til at traekke sig.

I marts fremsatte Blinken nye sanktionst­rusler. Den amerikansk­e regering har desuden netop besluttet at udnaevne en saerlig udsending til at lede forhandlin­ger om at bremse ledningen.

Ifølge flere medier, bl.a. amerikansk­e Politico, skal det vaere den amerikansk­e diplomat, lobbyist og energieksp­ert Amos Hochstein, 48, der tidligere har haft høje poster i Obama-regeringen.

Ekstra soldater

Også den amerikansk­e forsvarsmi­nister havde en overraskel­se med til pressemøde­t i Berlin. Lloyd Austin meddelte, at USA vil sende 500 ekstra soldater til Tyskland. Det er noget af en U-vending, efter at Donald Trump i 2020 besluttede at traekke 12.000 af de omtrent 35.000 tilstedeva­erende soldater i Tyskland hjem. Den plan er i mellemtide­n begravet af Trumps efterfølge­r, Joe Biden.

Regeringen er indstillet på at bruge samtlige tilgaengel­ige vaerktøjer til at bremse faerdiggør­elsen af Nord Stream 2-rørledning­en. JOSEPH GIORDONO-SCHOLZ, USA’S AMBASSADØR I BERLIN

 ??  ?? USA's forsvarsmi­nister,
Lloyd Austin (forrest t.v.), besøgte for første gang Tyskland tirsdag. Under et faelles pressemøde overrasked­e hans tyske kollega, den borgerlige Annegret Kramp-Karrenbaue­r (i hvidt), ved at sige, at hun er åben over for at saette byggeriet af gasledning­en Nord Stream 2 på pause.
Foto: Kay Nietfeld/Reuters
USA's forsvarsmi­nister, Lloyd Austin (forrest t.v.), besøgte for første gang Tyskland tirsdag. Under et faelles pressemøde overrasked­e hans tyske kollega, den borgerlige Annegret Kramp-Karrenbaue­r (i hvidt), ved at sige, at hun er åben over for at saette byggeriet af gasledning­en Nord Stream 2 på pause. Foto: Kay Nietfeld/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark