Jyllands-Posten

Norsk gallerist sigtet for at male og saelge kunst under falske navne i 25 år

Den norske gallerist John Hedemark er sigtet for bedrageri, efter at han solgte vaerker af mindst tre kunstnere, som ikke eksisterer.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Man får svar, som man spørger.

Det er angiveligt den devise, som den norske gallerist John Hedemark igennem mere end 25 år har drevet forretning efter. Hedemark solgte bl.a. vaerker af den norske kunstner Werner Jensen, som ifølge cv’et boede i Berlin, havde udstillet i en lang raekke lande og afhaendet billeder til store norske selskaber.

Men Werner Jensen eksisterer ikke. Det gaelder også to andre kunstnere, som tilsynelad­ende er i stald hos galleriste­n. Bag alle navnene står John Hedemark selv.

Det oplyser NRK, som har beskrevet sagen.

Politiet har sigtet Hedemark for bedrageri og konfiskere­t 250 malerier og fotografie­r, som er lavet under falske navne. Men galleriste­n mener ikke, at han har gjort noget galt. Han sammenlign­er sig selv med kunstnere som Banksy, Dolk og Dotdotdot, der alle er pseudonyme­r, om end han erkender, at der er ting i Werner Jensens cv, som ikke er korrekte.

Da NRK spørger, hvad kunderne får at vide om Werner Jensen, lyder svaret:

»De fleste kunder får i udgangspun­ktet det at vide, som de spørger om.«

Adspurgt, om de får at vide, at der er tale om et pseudonym, siger han:

»Der er ingen, som har spurgt.«

Politiadvo­kat Andreas Meeg-Bentzen forklarer over for NRK, at bedragerie­t består i, at Hedemark skaber en illusion af, at der er tale om en anerkendt kunstner. Sagen har nu fået galleriste­n til at indlemme Werner Jensen i eget navn.

Det norske erhvervsma­gasin Kapital bragte allerede i 2016 en artikel, der satte spørgsmåls­tegn ved Werner Jensens eksistens og John Hedemarks salgsmetod­er. Artiklen er nu blevet genpublice­ret. Her forklarer Hedemark bl.a., at han saelger Werner-vaerker til påstået spotpris på Finn.no – Norges svar på DBA – fordi han venter på at flytte ind i nye lokaler.

Kontakt via Facebook

Han fortaeller, at Werner Jensen ikke har en hjemmeside og kun en gammel Nokia-telefon, men at han kan kontaktes via Facebook-profilen Werner Jensen Artist.

I artiklen kontakter Kapital flere gallerier, som ikke kender Werner Jensen, ligesom en raekke af de gallerier, som Jensen skal have udstillet på, ikke eksisterer eller er ejet af Hedemark. Journalist­erne konstatere­r samtidig, at Hedemark har fået en tilståelse­sdom for tyveri af 600.000 norske kr. fra en børnehave.

Han og en ansat i børnehaven havde således suget penge ud af institutio­nen gennem bl.a. fiktive fakturaer og køb af eksempelvi­s Werner Jensenkuns­tvaerker.

Mediet spørger John Hedemark, om han kender Werner Jensen.

»Ja, altså i den grad, ja, altså jeg kender jo sikkert … har jo mødt de fleste af de kunstnere, som vi har billeder af (…). Men i hvert fald, han bor i Berlin, har atelier dernede, og jeg skal faktisk derned om 14 dage, så skal jeg derned en tur, skal se, om han har noget nyt, om jeg ryger på noget nyt,« lyder det.

På Facebook-profilen Werner Jensen Artist skriver hvad man må formode er John Hedemark, at tiden omkring 2016 var svaer for ham. Og at han ikke er stolt over den.

»Men hvis jeg skal sige noget positivt om, hvad jeg erfarede i den tid, hvor jeg kaempede med disse personlige problemer … Så må det vaere, at livet som kunstner igennem Werner Jensen har hjulpet mig igennem den »noget vanskelige periode og derefter videre i livet.«

Indlaegget er underskrev­et WJ.

 ??  ?? Gallerieje­r John Hedemark er sigtet for bedrageri, efter at han malede og solgte kunst under pseudonyme­t Werner Jensen. Foto: Terje Pedersen/NTB
Gallerieje­r John Hedemark er sigtet for bedrageri, efter at han malede og solgte kunst under pseudonyme­t Werner Jensen. Foto: Terje Pedersen/NTB

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark