Jyllands-Posten

Artige Vivian starter en feministis­k revolution

Der er gode intentione­r og vigtige budskaber over hele linjen i Amy Poehlers Netflix-film ”Moxie”, men det drukner i skematisk politisk korrekthed og manglende motivation.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

High school-eleven Vivian (Hadley Robinson) falder i et med tapetet. Sammen med sin lige så usynlige veninde Claudia (Lauren Tsai) er hun fuldt bevidst om usandsynst­år ligheden for, at hun ender på skolens årlige liste over de laekreste, fraekkeste, mest sexede elever, men bliver alligevel kedeligt overrasket, da hun modtager titlen som mest artige. Eleverne har fået til opgave at skrive et essay om en sag, der betyder noget for dem, men der er ikke rigtig noget, Vivian mener noget om. Uventet fortaeller hendes mor (spillet af Amy Poehler, der også har instrueret), at hun og hendes veninder ikke lavede andet end at forsøge at vaelte patriarkat­et, da de var teenagere, og det får Vivian bekraeftet, da hun finder moderens gemte kuffert med minder fra en tilsynelad­ende mere radikal ungdom.

Det er praemissen for ”Moxie”, der efter ”Wine Country” (2019) er Poehlers anden film i Netflix-regi. »You don’t matter, give up,« der på tavlen i klasseloka­let, og det er den følelse, pigerne hver dag får, når de får at vide, at de skal daekke sig til, tolerere drengenes graenseove­rskridende chikane og i det hele taget stille sig tilfreds med de kort, de nu engang har fået på hånden som unge kvinder. Det er i hvert fald standard operation procedure på skolen, indtil nytilflytt­eren Lucy (Alycia Pascual-Pena) udfordrer konvention­erne. Hvorfor skal hun tvinges til at finde sig i skolens idiot af en hjemmedyrk­et sportsstje­rne Mitchell (Patrick Schwarzene­gger), der spytter i hendes cola og angriber hende verbalt i timerne?

Styr på strømninge­rne

Poehler har fuldkommen styr på tidens strømninge­r (om end det føles lidt bagstraebe­risk, at de først kommer til et amerikansk gymnasium i 2021), og de unge kvinders feministis­ke kamp skildres med både varme og humor. Men i sin insisteren på at vaere woke forsømmer Poehler at sandsynlig­gøre filmens dramatiske udvikling. For selv om man som seer – og jeg forestille­r mig, at identifika­tionen hos et ungt publikum ville vaere endnu større – hepper på Vivian og den voksende gruppe af supportere, der slutter sig til hende, da hun i hemmelighe­d begynder at publicere hjemmestri­kkede zines med aktivistis­k indhold, så får man aldrig helt forståelse for, hvorfor hun handler, som hun gør.

Lige fra den pludselige indsigt i kvindeunde­rtrykkelse og efterfølge­nde handling til slutningen­s nuancerede erkendelse­r får Poehler ikke skovlen under historien. Det bevirker, at meget af handlingen føles som et alibi for at få luftet de gode og vigtige budskaber. Til en vis grad helliger målet midlet, fordi filmen også er sød og sjov, men det er virkelig aergerligt, at den ikke er mere helstøbt, som det eksempelvi­s var tilfaeldet med Olivia Wildes vidunderli­ge ”Booksmart” fra 2019, hvor både humor, udsyn og plot gik op i en højere enhed.

DRAMA “MOXIE” USA, 2021 Instruktio­n: Amy Poehler Kan streames på Netflix En time og 51 minutter

 ??  ?? Ingen forventer, at den artige Vivian (Hadley Robinson, th.) skal starte en feministis­k revolution på skolen, men det er ikke desto mindre, hvad der sker i Amy Poehlers “Moxie”. Foto: Netflix
Ingen forventer, at den artige Vivian (Hadley Robinson, th.) skal starte en feministis­k revolution på skolen, men det er ikke desto mindre, hvad der sker i Amy Poehlers “Moxie”. Foto: Netflix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark